Wegpiraten voortaan strenger bestraft

Zware Snelheidsovertreding
Zware snelheidsovertredingen, spookrijden, rijden onder invloed en de meeste andere zware overtredingen krijgen voortaan een recidivetermijn van drie jaar.

Wanneer reeds betrapte bestuurders binnen de drie jaar opnieuw veroordeeld worden voor zware snelheidsovertredingen, spookrijden of rijden onder invloed, dan zullen zij een zwaardere straf krijgen. Voorheen was de recidivetermijn slechts één jaar. Wegpiraten mogen zich vanaf februari, wanneer de nieuwe wet van kracht wordt, voorbereiden op een verdubbeling van hun boetes. De wet is er gekomen vanuit de opvatting dat 1 op 3 ongevallen veroorzaakt wordt door een kleine groep cowboys, zoals Touring onlangs nog aankaartte.

Tot nu toe hadden sommige bestuurders lak aan de regels en spotten ze zelfs met de handhavers van de wet door met een glimlach voor hun boetes te betalen. Deze glimlach zal stilaan vervagen. Als voorbeeld geeft Kathleen Stinckens, woordvoerders van de politierechters en magistraat, een vonnis voor een snelheidsovertreding van dertig kilometer per uur in de bebouwde kom. Wie vroeger na meer dan een jaar opnieuw betrapt werd, kreeg een boete van minimaal 55 euro. Straks zal dat door de wetswijziging en tegelijk een verandering van de opdeciemen minstens 120 euro worden. Verder werkt de federale overheidsdienst Justitie aan een centrale databank, zodat recidiven over de grenzen van het gerechterlijke arrondissement kunnen worden opgespoord. (Via:DS)

Rijden onder invloed

Deel dit bericht:

1 reactie op "Wegpiraten voortaan strenger bestraft"

  1. PJS 07-01-2012 om 11:56

    Niet meer dan terecht natuurlijk.

Reageer

Reactie aan het plaatsen...