Gelekt: Dodge Dart

Dodge Dart 2013
Dodge zal maandag de nieuwe Dodge Dart onthullen op het Autosalon van Detroit, de eerste informatie en foto’s zijn echter reeds gelekt.

Maandag zal op het Autosalon van Detroit de Dodge Dart worden onthuld, een model dat uiterst belangrijk is voor de Fiat-Chrysler Groep. Fiat kon namelijk zijn aandeel in Chrysler verhogen zonder ervoor te moeten betalen als het drie vooropgestelde doelstellingen kon halen. Eén daarvan was de productie van een Chrysler met een verbruik van minder dan 40 MPG in de Verenigde Staten, omgerekend 5,8 liter/100 km. Met de nieuwe Dodge Dart slaagt Fiat in zijn opzet. Dankzij een compacte 1.4-liter Fiat MultiAir, verbruikt de Dart minder dan 40 MPG. Naast de 1.4 MultiAir zijn echter ook nog twee Amerikaanse motoren beschikbaar. Het gaat om een 2-liter of 2.4-liter grote Tigershark, waarvan de grootste ook met MultiAir techniek zal worden uitgerust. In totaal zal gekozen kunnen worden tussen drie transmissies: een manuele of automatische zesbak en een nieuwe negentraps ZF automaat.

Voor het design ging Dodge te rade bij Alfa Romeo, al moeten wij wel goed zoeken naar Italiaanse kenmerken. Op technisch vlak heeft de Dart wel veel gemeen met Alfa Romeo, de nieuwe Dodge gebruikt namelijk het Compact-Wide platform dat met de Giulietta werd gelanceerd. Daarnaast werd voor 68% staal van hoge sterkte gekozen, een staalsoort dat tegelijk ook lichter en dunner is dan standaard staal. De productie van de Dodge Dart zal deze zomer starten in de Chrysler fabriek van Belvidere, Illinois, de eerste modellen zullen in de herfst bij de dealers staan. De Dodge Dart komt wel niet naar Europa, ook niet met Alfa badge, maar maakt wel duidelijk tot wat het Compact-Wide platform en de Fiat-Chrysler Groep in staat is.

Deel dit bericht:

3 reacties op "Gelekt: Dodge Dart"

  1. TDB 07-01-2012 om 21:00

    Typisch Amerikaans, maar nog vrij stoer!

  2. chuwie 07-01-2012 om 22:33

    jammer dat ie niet naar EU komt…

Reageer

Reactie aan het plaatsen...