Rijtest & Video: Fiat Panda TwinAir

Test Fiat Panda
Fiat zet volop in op traditie met de nieuwe Fiat Panda. Onderhuids is hij zo goed als volledig nieuw, maar aan de buitenkant merk je daar niet veel van.

De Panda ging wereldwijd inmiddels meer dan 6 miljoen maal over de toonbank. Een succes, zoveel is zeker. De nieuwste generatie van het model is duidelijk herkenbaar. Aan de buitenkant herkennen we vooral de vorige generatie Panda, aan de binnenkant merken we dat de designers gekeken hebben naar het dashboard van de eerste generatie Panda. De Squircle staat centraal in het ontwerp van de Panda. Squircle is een samentrekking van square en circle, een afgerond vierkant dus. Aan de buitenkant krijgen de wielkasten, de koplampen en de achterste zijruiten een dergelijke vorm mee, aan de binnenkant zijn er dan weer amper onderdelen die een andere vorm krijgen. De Italianen zijn consequent geweest, zoveel is zeker. Al vinden we het wel vreemd dat de wagen 11 cm groeide in de lengte en 6,5 cm in de breedte, terwijl de klanten van de Panda vooral zijn compacte afmetingen konden appreciëren.

Test Fiat Panda 08

Het interieur is goed afgewerkt voor een wagen die een beginprijs onder 10.000 euro meekrijgt. De materialen voelen alleszins beter aan dan je zou verwachten voor een wagen met een dergelijke beginprijs, maar plastiekerig blijven ze hoe dan ook. De naden sluiten goed op elkaar aan en het algemene gevoel dat je in de Panda krijgt is plezierig. De Panda wil dan ook een fun car zijn. De wijzerplaten bestaan uit drie squircles die duidelijk afleesbaar zijn. Het stuur zelf krijgt ook de vorm van een squircle, maar voelt niet bevreemdend aan als je het vergelijkt met een traditioneel stuur. Centraal vinden we pianolak terug die omgeven is door een contrasterende inlegplaat die over het gehele dashboard wordt doorgetrokken. Best een leuk geheel. Wie twijfels heeft over Italiaanse bouwkwaliteit hoeft zich niet langer zorgen te maken. Fiat investeerde 800 miljoen euro om de fabriek in Pomigliano waar vroeger Alfa’s gebouwd werden om te bouwen om de Panda te kunnen produceren. In het kwaliteitscentrum wordt extreem nauwgezet in het oog gehouden in hoeverre een bepaald productiemodel afwijkt van de ideale Panda. En dat gebeurt aan de hand van de meest geavanceerde technieken die er zijn, zo kunnen we getuigen.

Test Fiat Panda

Fiat zou Fiat niet zijn mocht het geen inventiviteiten in de Panda verwerken. De voorste passagiersstoel kan bijvoorbeeld weggeklapt worden, waardoor de passagiers op de achterbank een voetsteun krijgen. Audi A8, anyone? En dat op een compact stadswagentje! De handrem zou tegelijkertijd ook als armsteun moeten dienen, maar daar geven we de Italianen geen gelijk in. Als je de handrem effectief als armsteun gebruikt, zit je in een positie die rijden zo goed als onmogelijk maakt. De achterste stoelen kunnen naar voor en achter schuiven, waardoor de kofferruimte flexibel is. Dankzij een samenwerking met TomTom kan je bovendien voor een relatief goedkope prijs je weg naar huis terugvinden. De airconditioning ontwasemt de voorruit 50% sneller dan de vorige generatie, ontdooien gaat 25% sneller. Mooi meegenomen!

Test Fiat Panda

Het model dat we testten kreeg een 0.9 liter grote TwinAir motor met 85 pk aangemeten. Een compacte motor voor een compacte auto. De samenwerking tussen de twee klikt dan ook. De TwinAir maakt een plezierig geluid dat goed bij het fun karakter van de Panda past. Wanneer je te hoge toerentallen opzoekt, klinkt de motor dan weer minder aangenaam. Met het vermogen van 85 pk gaat een koppel van 145 Nm gepaard dat beschikbaar is vanaf 1.900 toeren. Ook in lage toeren voelt de Panda dus voldoende levendig aan. De sprint van nul naar honderd klaart deze motor – de snelste die aangeboden wordt in de Panda – in 11,2 seconden. Niet supersnel dus, maar in het stadsverkeer hoeft dat ook niet direct. En verder is de Panda ook behoorlijk zuinig met deze motor, hij verbruikt in theorie amper 4,2 liter benzine per 100 km. Fiat zal verder nog een andere TwinAir motor aanbieden, zij het zonder turbo’s. Die doet dezelfde sprint in 15,7 seconden, wat verklaard wordt door het feit dat hij over 20 pk minder beschikt en amper 88 Nm koppel krijgt. Wie benzine door vier cilinders wil jagen, moet voor de 1.2 liter grote benzinemotor kiezen met 69 pk. Hij sprint in 14,2 seconden naar 100 km/u en verbruikt bij normaal rijden 5,2 liter per 100 km. Wie liever diesel rijdt, kiest voor de 1.3 liter grote MultiJet-motor. Die verbruikt 3,9 liter diesel per 100 km en sprint in 12,8 seconden naar 100. Deze beschikt over 75 pk en 190 Nm.

Test Fiat Panda

Van een stadswagen als de Panda verwacht je dat hij licht stuurt. En effectief, het stuur is behoorlijk licht en kan zelfs lichter gemaakt worden door een druk op de City-knop. Dan grijpt de bekrachtiging in extreme mate in en wordt manoeuvreren een koud kunstje. Op grotere banen en meer bochtige wegen valt het dan weer op dat de Panda behoorlijk scherp stuurt. De ophanging is soms te comfortabel om een bocht sportief te nemen, maar voor een Panda hoeft dat niet, oordelen we. Deze fun car heeft een gelijkaardig rijgedrag en dat weten we te appreciëren. Jammer dat de versnellingsbak een beetje stroef aanvoelt.

Test Fiat Panda

Nu komt normaal het stuk waarin we schrijven over de prijs van het testmodel, maar voor de Belgische markt is er nog geen prijs bekend gemaakt. Op de Italiaanse markt is de Panda te kopen voor minder dan €10.000 en het is de bedoeling dat dit in België ook het geval wordt. ESP zal begin volgend jaar standaard aangeboden worden op de Panda en voor een bedrag van ongeveer €400 zal je de Panda kunnen uitrusten met het LSCM-systeem, een systeem dat zelf remt wanneer er zich een aanrijding zou voordoen bij snelheden lager dan 30 km/u. Wel kunnen we al vertellen dat de Italianen druk werken aan verschillende varianten van de nieuwe Panda. Volgend jaar zou de 4×4 versie op de markt moeten komen en daar zal het niet bij blijven. Er zitten nog enkele andere varianten in de pijpleiding, we denken bijvoorbeeld aan de Panda 100 HP, maar ook aan een elektrische Fiat Panda die gebouwd zou worden op basis van een elektrisch prototype van de 500. De Panda zal het in zijn levensloop moeten opnemen tegen concurrenten als de Renault Twingo, de Hyundai i10, de Peugeot 107, de Citroën C1 en de Opel Agila. Het grote voordeel van de Panda is natuurlijk dat hij over vijf deuren beschikt, wat zijn ergonomie ten goede komt.

Test Fiat Panda

Conclusie

De nieuwe Panda blijft dus trouw aan zijn roots maar verbetert zich daar waar het mogelijk is. De supermoderne vestiging in Pomigliano laat de Italianen toe betrouwbare wagens te bouwen, de compacte en zuinige motoren passen goed bij het karakter van de Panda. De binnenkant is speels en flexibel. De Panda stuurt zeer licht, maar is voldoende scherp om veilig en aangenaam aan te voelen. Over het algemeen is de Panda dus een echte fun car en zo hoort het!

Test Fiat Panda

Overzicht

+ Fun
+ Prijs
+ Zuinig
+ Ergonomie

– Rumoerige tweecilinder
– Plastiekerig interieur

Test Fiat Panda

Tekst: Jeroen Maes
Foto’s: Tim De Baets 

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...