Rijtest & Video: Abarth Punto Evo EsseEsse

Abarth Punto Evo EsseEsse
De Abarth Punto Evo is al een gepeperd scheurijzer, met de EsseEsse-kit krijgen we er nog een Espresso-shot bovenop.

De EsseEsse aanduiding zet meteen de zintuigen op scherp, want kenners weten dat Abarth hiermee zijn extra sportieve modellen bekroont. Na de succesvolle lancering van de Abarth Punto Evo was het ook hier tijd om het geheel nog wat meer af te kruiden om tot een extra prestatiegericht model te komen. De Abarth Punto Evo EsseEsse moet dan ook het summum worden in de rekken van de Schorpioen. Visueel valt dat echter amper op, ons testmodel bleef de specifiek kenmerkende 18″ velgen in Titanio of Bianco schuldig en moest het jammer genoeg stellen met de standaard 17″ velgen. De wit contrasterende striping is verder op elk Abarth model beschikbaar, dus ook op dat vlak blijft ons testmodel erg incognito. De EsseEsse-aanduiding op de kofferklep windt er echter geen doekjes om, dit is de meest scherpe Abarth Punto Evo die je kunt bestellen.

Abarth Punto Evo EsseEsse

Om die naam waar te maken werd vooreerst aan het motorblok gesleuteld. Hierdoor steeg het vermogen en het koppel van de 1.4 MultiAir respectievelijk met 15 en 20 eenheden tot 180 pk en 270 Newtonmeter. De EsseEsse sprint zo 0,4 seconden sneller naar 100 km/u, goed voor een sprinttijd van 7,5 seconden. De motorische aanpassingen hebben echter nog meer positieve bijwerkingen, naast de aangepaste software is er namelijk plaats voor een nieuw uitlaatsysteem en een luchtfilter van BMC, wat voor een extra fel uitlaatgeluid zorgt. Het MultiAir blok overtuigt ons verder door zijn levendigheid, het blokje neemt in het volledige toerenbereik goed op en wordt daarbij gesteund door het relatief hoge koppel. Daarbij schakel je via een trefzekere zesbak, waarmee je moeiteloos door de verschillende verzetten laveert.

Abarth Punto Evo EsseEsse

Met motorvermogen alleen kom je echter nog niet deftig de hoek om, en dat hebben ze bij Abarth maar al te goed begrepen. Het merk monteerde een setje Koni dempers waardoor de EsseEsse 20 millimeter lager bij de grond ligt dan een standaard Abarth Punto Evo. De Koni demping is bijzonder in het feit dat ze zelf zou moeten voelen of je comfortabel of sportief aan het rijden bent. De Frequency Selective Damping zoals dat heet, overtuigt echter niet helemaal. Op een effen wegdek trek je al snel een grimas en kleef je letterlijk aan het wegdek, maar op minder onderhouden wegen stuiter je haast uit je stoel. De Punto Evo EsseEsse windt er duidelijk geen doekjes om, enkel sportief rijden wordt getolereerd en het doel heiligt hier dan ook de middelen. Wil je strak door de bocht gaan, dan moet je er ook de rugklachten bijnemen, zo lijkt het devies bij Abarth.

Abarth Punto Evo EsseEsse

Net als de standaard Abarth Punto Evo krijgt ook de EsseEsse een Manettino verwerkt in het interieur, een schakelaar ter hoogte van de versnellingspook die toelaat de eigenschappen van de wagen aan te passen. Schakel je de Punto Evo in ‘Sport’ dan vallen de scherpere gasrespons, het fellere uitlaatgeluid en de zwaardere sturing meteen op, alles wat je dus continu van een Abarth verwacht. De sturing mag in de ‘Sport’-stand dan wel een stuk zwaarder zijn, uitermate precies is hij dan weer niet. Er zit namelijk een ietwat vage zone in het stuur, waardoor je soms wat gevoel mist. Toch heb je na enkele minuten jakkeren de smaak reeds zodanig te pakken, dat je al een ferme droogstoppel moet zijn om hier op af te knappen. De sturing volstaat namelijk wel om direct in te sturen en de fractie precisie de je mist ga je als bestuurder zelf snel opvangen. De Abarth Punto Evo EsseEsse beschikt trouwens over krachtige Brembo remmen, laat op de rem en als een hooligan door de bocht, het kan! Daarbij wordt je gesteund door de puik zittende Sabelt-kuipstoelen, die hebben zijdelingse steun te over en brengen je meteen in de sportieve sfeer.

Abarth Punto Evo EsseEsse

Wie na het lezen van al dat lekkers snel naar de Abarth dealer wil hollen moeten we echter teleurstellen, de EsseEsse-uitvoering is momenteel nog niet gehomologeerd in België. Maar nu we een regering hebben komt dat ongetwijfeld allemaal goed. De exacte prijs vermelden ligt dus wat moeilijk, maar een nauwkeurige indicatie kunnen we alvast wel meegeven. Inclusief BTW kost deze kit in Italië namelijk 3.500 euro, uiteraard bovenop de aankoop van een Abarth Punto Evo die in België vanaf 19.300 euro wordt verkocht. Een klein rekensommetje zet de vanafprijs dan op 22.800 euro, al heb je dan nog geen kuipstoelen. De stoffen exemplaren kosten je 1.500 euro, de lederen versie maakt je 2.350 euro armer. Concurrentie heeft de EsseEsse echter genoeg, zo biedt de VAG-Groep ondermeer de Polo GTI en Fabia RS aan met 180 pk en een DSG-bak voor een gelijkaardige prijs. Die modellen voelen echter een stuk klinischer aan. Daarom lijkt de Clio RS ons pas echt een concurrent, die heeft 200 pk, een gelijkaardig prijskaartje en een extra scherpe sturing.

Abarth Punto Evo EsseEsse

Conclusie

De EsseEsse kit pepert de Abarth Punto Evo volledig op smaak, hoewel de standaardversie ook op erg veel bijval kon rekenen, is het niet moeilijk snel verleid te raken door de extra paarden en de aangepaste demping van de EsseEsse. Het geheel voelt namelijk net iets scherper en strakker aan dan de standaardversie. Ten opzichte van zijn concurrenten heeft de Punto Evo EsseEsse vooral meer bezieling, iets waarmee hij zich toch makkelijk kan onderscheiden. De Punto Evo EsseEsse is uniek, een beetje gek en brengt vanaf de eerste meters al een grijns op je gezicht. En is dat nu niet wat we allemaal van een wagen verwachten?

Abarth Punto Evo EsseEsse

Overzicht

+ Prestaties
+ Wegligging
+ Levendige motor

– Sturing mag scherper
– Comfort demping

Abarth Punto Evo EsseEsse

Tekst: Pieter-Jan Scheir
Foto’s: Jeroen Maes & Pieter-Jan Scheir 

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...