Rijtest & Video: Hyundai i40 1.7 CRDi

Test Hyundai i40 Wagon
Hyundai is de laatste jaren aan een fikse opmars bezig, waarbij het veel kwaliteit wil leveren tegen een aantrekkelijke prijs, met de nieuwe i40 wil het daarnaast ook de leasemarkt bekoren.

Hyundai wil duidelijk af van zijn imago als goedkope Koreaanse speler en durft voortaan ook hoger te mikken. Die beweging is al enkele jaren ingezet, met ondermeer een R&D centrum in het Duitse Rüsselsheim en een in Europa gevestigd designbureau. De laatste jaren merkten we dan ook al duidelijk dat het merk met rasse schreden richting merken als Opel, Volkswagen en Ford aan het naderen was, maar pas nu zien we dat het merk ook echt in het favoriete vaarwater van deze merken komt. Met de Hyundai i40 willen de Koreanen namelijk graag een uiterst kwalitatieve D-segmenter op de markt zetten die niet langer uitsluitend op de particuliere markt mikt. Dat maakt het merk meteen duidelijk door bij de lancering meteen de Wagon voor te stellen, terwijl het traditioneel meer gebruikelijk is om eerst met een Sedan op de markt te komen. De i40 Wagon heeft dankzij zijn lengte van 4,7 meter een erg imposant voorkomen, iets waar ook de leasemarkt niet ongevoelig aan is. Het ontwerp is daarnaast volwassen, er is nog steeds plaats voor een Oosterse toets, maar dat wordt mooi verweven met een typisch Europese stijl. De standaard LED-dagrijlichten, de afhellende daklijn en de imposante kont met chique achterlichten en chromen sierstrip tonen dat het deze i40 menens is om zich tussen de Volkswagen Passats van deze wereld te nestelen.

Test Hyundai i40 Wagon

De imposante afmetingen van het interieur vertalen zich uiteraard in erg veel ruimte binnenin. De i40 beschikt over een riante wielbasis van 2,77 meter waardoor er meer dan voldoende beenruimte is op de achterbank. Ook in de kofferruimte is er ruimte zat, het laadvermogen van de i40 Wagon bedraagt standaard 557 liter, klap je de achterbank neer dan kan dat stijgen tot maximaal 1.723 liter. Ook het laden en lossen gaat erg eenvoudig dankzij de laagste tildrempel van het D-segment. Maar daar houdt het niet op, Hyundai voorziet ook twee rails waartussen je een verstelbaar bagageschot kan plaatsen en zo kan voorkomen dat bagage gaat slingeren in de grote kofferruimte. Het interieur is trouwens volledig naar de Europese standaard ontworpen, concreet vinden we dus erg kwalitatieve materialen terug en staan de visualisaties van ondermeer het navigatiesysteem en de boordcomputer op een zeer hoog niveau. De wijzerplaten zijn goed afleesbaar en herbergen centraal informatie over het brandstofniveau en de buitentemperatuur. Via de functietoetsen op het stuur bedien je moeiteloos de radio en kan je ook inkomende gesprekken beantwoorden. Bluetooth is namelijk standaard voorzien op de i40 en zit optioneel verwerkt in het navigatiesysteem dat via een touchscreen erg makkelijk te bedienen valt, ook muziek streamen via Bluetooth is mogelijk, ideaal voor muziekliefhebbers. Dat Hyundai op een meer premiummarkt mikt merken we ook aan allerlei elektronische features waarmee de i40 uitgerust kan worden, zo is er ondermeer plaats voor een automatische parkeerhulp, een rijvakassistent en een achteruitrijcamera. Duidelijk dat Hyundai ook op technologisch vlak grote stappen vooruit maakt.

Test Hyundai i40 Wagon

Onder de motorkap van de door ons geteste i40 vonden we de 1.7 CRDi met 136 pk en 325 Nm koppel, genoeg voor een sprint van 0 naar 100 km/u in 10,6 seconden wanneer je voor de manuele zesbak kiest. Wij reden echter de versie met automaat, waardoor je pas in 12 seconden naar 100 km/u sprint. De zestraps automaat doet zijn werk goed, maar stelt wat teleur wanneer je een meer sportieve rijstijl gewoon bent. Echt snel reageert de automaat namelijk niet, zelfs niet wanneer je de Sport-stand inschakelt. Schakelen kan wel steeds via schakelflippers achter het stuur, maar veel plezier beleef je daar niet aan. De automaat volstaat ongetwijfeld voor snelwegverkeer en moet het duidelijk van zijn comfort hebben, wie meer verwacht kiest beter de handbak. Zo is ondermeer het verbruik mede door de automaat moeilijker in te perken, wij verstookten tijdens onze testperiode 7,5 liter/100 km, beduidend meer dan de opgegeven 6 liter/100 km. Met handbak lijkt het ons mogelijk een stuk lager uit te komen, wat ook wordt bevestigd door het opgegeven verbruik van 4,5 liter/100 km. Wel bijzonder is het algemene geluidscomfort binnenin, de dieselmotor draait opmerkelijk stil en ook van trillingen in het interieur is geen sprake, alles is dus aanwezig om een comfortabele rit te beleven.

Test Hyundai i40 Wagon 09

Wie echter denkt aan de i40 een zeer comfortabele wagen te hebben zit niet volledig juist, het onderstel van de i40 is namelijk vrij hard geveerd. Dat heeft als gevolg dat het koetswerk amper gaat overhangen in de bochten, maar tegelijk dat je op gebrekkige wegen te veel van de schokken gecommuniceerd zal krijgen. Echt dynamisch kunnen we de i40 tegelijkertijd ook niet noemen, daarvoor is het stuurgevoel iets te licht om zeer nauwkeurig in te sturen, al reageert de voortrein wel vrij direct op de gegeven stuurinput. Rijplezier kan dus tot op zekere hoogte, al moet je natuurlijk ook niet het onmogelijke verwachten. De i40 mikt duidelijk tussen sport en comfort, terwijl wij de wijzer liever iets meer richting comfort hadden gezien.

Test Hyundai i40 Wagon

In het motorgamma van de i40 is naast de door ons geteste 1.7 CRDi nog plaats voor één diesel en twee benzines. Langs dieselzijde gaat het om een dichtgeknepen versie van de 1.7 CRDi die wij reden, met 115 pk en een CO2-uitstoot van 113 gram/km. Langs benzinezijde stap je in met een 1.6 GDi met 135 pk, gevolgd door een 2.0 GDi met 177 pk, goed voor een sprint van 0 naar 100 km/u in 9,7 seconden. Alle motoren worden trouwens standaard gekoppeld aan een manuele zes-versnellingsbak, de 2.0 GDI en 1.7 CRDi (136 pk) kunnen daarnaast optioneel (1.750 euro) worden uitgerust met een zestraps automaat.

Test Hyundai i40 Wagon

De Hyundai i40 is er al vanaf 24.749 euro, daarvoor krijg je de 1.6 GDi in de Lounge-uitvoering mee naar huis. Interessanter is echter de prijs die Hyundai op de 1.7 CRDi met 115 pk prikt, die staat in de Lounge-uitvoering vanaf 26.499 euro op je oprit. De Lounge uitvoering omvat echter meteen een grote standaarduitrusting, zo is er ondermeer plaats voor LED dagrijlichten, mistlichten, 16″ stalen velgen, Radio/CD/MP3 met Aux en USB-connectiviteit, telefoonvoorbereiding met Bluetooth, elektrische ruiten en zijspiegels, manuele airco en een hele reeks veiligheidsfuncties. Zo is er plaats voor 7 airbags, ABS met Brake Assist, ESP en Hill Start Assist. Wij reden de i40 in de First Edition, een versie die geldt als lanceringsaanbod maar veel gelijkenissen toont met de Executive-uitvoering. Die versie is er pas vanaf 35.499 euro, maar omvat wel alle mogelijke opties zoals een verwarmbaar stuur, Keyless Go, Xenon-koplampen en het navigatiesysteem met achteruitrijcamera. Met die prijsvoering vallen meten twee zaken op, Hyundai blijft mede dankzij de grote standaarduitrusting onder de prijzen van de Duitse concurrenten, maar durft tegelijk zijn prijzen optrekken naar de nieuwe kwalitatieve standaard die ze hebben gezet. Goedkope Hyundai’s bestaan duidelijk niet meer, prijs-kwaliteit staan ze echter sterker dan voorheen.

Test Hyundai i40 Wagon

Conclusie

Hyundai heeft met de i40 een uiterst kwalitatieve wagen neergezet, een model dat ongetwijfeld ook de leasemarkt zal bekoren. De ruime buitenafmetingen vertalen zich in erg veel ruimte binnenin, met ondermeer een indrukwekkend laadvolume en riante beenruimte. Daarnaast is het interieur kwalitatief erg hoogstaand, met sterke materiaalkeuzes en scherpe visualisaties voor boordcomputer en navigatiesysteem. De 1.7 CRDi presteert naar behoren, zeker op het vlak van geluidscomfort. Wij zouden echter steeds voor de handbak kiezen, aangezien de automaat vooral op comfort is ingesteld. Het rijgedrag van de i40 laat wat het midden tussen comfort en sportiviteit, de ophanging is hard, maar de sturing iets te onnatuurlijk. Toch kan je er als bestuurder een leuke tijd mee beleven. De prijszetting zet de kers op de taart, de i40 is niet goedkoop, maar value for money is hij zeker.

Test Hyundai i40 Wagon

Overzicht

+ Kwalitatief hoogstaande afwerking
+ Ruimte binnenin
+ Prijs

– Automaat
– Sturing

Test Hyundai i40 Wagon

Tekst: Pieter-Jan Scheir
Foto’s: Tim De Baets & Pieter-Jan Scheir 

Deel dit bericht:

7 reacties op "Rijtest & Video: Hyundai i40 1.7 CRDi"

 1. goldenpower09 26-11-2011 om 17:46

  Zeer mooie wagen!
   

 2. jeremymignolet 26-11-2011 om 21:36

  Ja inderdaad, ik vind het een geslaagde wagen met een strakke design. 🙂

 3. kristofl 27-11-2011 om 22:36

  Strak!

 4. YRaveydts 28-11-2011 om 15:55

  Ben de eigenaar van een I40 CRDI met automaat en ik kan u vertellen dat deze wel goed op mekaar zijn afgesteld. Schakelt wanneer nodig, kort en zonder onderbrekingen. Perfect afgesteld op de motor. Andere testbladen schrijven hierover hetzelfde. Heb ook vroeger met Passat DSG automaat gereden. Die was zuiniger maar de I40 automaat doet in niks onder voor de Passat integendeel. Mensen, doe een testrit met de automaat en u zal versteld staan van zijn gemak in het dagelijks verkeer. Mvg.

 5. PJS 28-11-2011 om 17:06

  @YRaveydts, bedankt voor uw bijdrage en proficiat met je i40! 

  De automaat kon ons qua gebruiksgemak en comfort zeker bekoren, enkel bij sportief schakelen bleven we wat op onze honger zitten. Ook het hoger verbruik is eventueel een breekpunt. Een testrit kan inderdaad uitsluitsel brengen, de keuze voor de automaat hangt namelijk af van persoonlijke smaak.

 6. Wolf 06-12-2011 om 19:10

  Auto toch vernamenlijk als zakenlijk in de markt gezet. Geen sportieve (lees: grotere vermogens) uitvoeringen te krijgen. Jammer want de Diesel uit de Santa Fé zou een prima motor zijn

 7. FS-i40 16-12-2011 om 12:59

  In het gamma dat we al kende is dit een zeer aangename verassing. Ik heb een testrit met de i40 gedaan (motor 115pk CRDI 1.7). Deze rijdt gewoon prachtig, stille motor, goede reactie, kortom af. Als basisuitrusting zit daar eigelijk veel op als standaard waar bij de concurende merken serieus moet worden bijbetaald. Het navigatie systeem is al één van de betere die heb gezien. De achteruitrij camera is een handig iets. Kortom, ik had en wauw effect toen ik uit de auto stapte. Toch altijd opmerken : het is en blijft een kwestie van smaak

Reageer

Reactie aan het plaatsen...