Rijtest & Video: Lancia Voyager

Test Lancia Voyager
De samenwerking met Chrysler heeft Lancia enkele nieuwe modellen opgeleverd. Zo ook de Lancia Voyager.

Lancia dacht er even aan om de Lancia Voyager van een andere naam te voorzien, maar het valt op geen enkele manier te ontkennen dat hun nieuwe monovolume een Chrysler Voyager is. Ze behielden de naam dus en aangezien de Voyager intussen een klein icoon is, vinden we dat ook helemaal niet erg. De Voyager was één van de eerste wagens in zijn soort, we gaan er dus van uit dat de constructeurs voldoende ervaring opgebouwd hebben om deze Lancia tot de ultieme wagen voor grote gezinnen te maken. En op het eerste zicht lijken ze daar goed in geslaagd. We vinden schuifdeuren terug die automatisch openen en een grote toegang verlenen. De Voyager is een brede wagen en dankzij de schuifdeuren kan je toch vlot uitstappen wanneer je geparkeerd staat in een compacte parkeerplaats. Zijn zeven zitplaatsen en maximale kofferinhoud van ongeveer 4.000 liter liegen er niet om, de Lancia Voyager is er vooral voor grote gezinnen.

Test Lancia Voyager

Aan de binnenkant valt direct op dat er een enorme hoeveelheid ruimte beschikbaar is. Voor de chauffeur zijn er quasi overal opbergvakken terug te vinden, de passagiers worden dan weer getrakteerd op voldoende been- en hoofdruimte. Dankzij het Stow ’n Go systeem van Lancia kan het interieur zeer vlot gemoduleerd worden. Standaard wordt de Lancia Voyager met het manuele systeem uitgerust, waarbij er vier handelingen nodig zijn om een stoel neer te klappen in de bodem van de wagen. De handelingen die je moet uitvoeren zijn genummerd, kinderspel dus. Optioneel kan je een elektrische versie van het Stow ’n Go systeem aanschaffen, de stoelen kunnen dan automatisch opgeborgen worden. Op de sleutel vind je drie knoppen terug die de beide zijdeuren en de koffer automatisch kunnen openen. Mocht er nog iemand tussen de portieren staan, zullen die echter niet meer sluiten. Over veiligheid is dus ook nagedacht. De Voyager beschikt over meer dan 40 passieve en actieve veiligheidssystemen, waaronder een dodehoeksensor en een achteruitrijcamera.

Test Lancia Voyager

De afwerking van het interieur is typisch Amerikaans. Het stuur is duidelijk afkomstig uit de Chrysler-rekken, net als de GPS en ongeveer elke andere bedieningsknop die je terug kan vinden. Niet per se slecht, maar in Europa hebben we op gebied van materialen toch een andere standaard. Dat deze Voyager een Lancia is, valt aan de binnenkant vooral op door de lederen zetels en de Lancia-logo’s die her en der terug te vinden zijn. Centraal op het dashboard prijkt er een Lancia-klok. Het instrumentenpaneel werd herwerkt zodat het optimaal afleesbaar zou worden. Het baadt in een aangenaam blauw licht. Om de kinderen tijdens lange ritten bezig te houden, integreerde Lancia een entertainmentsysteem voor de achterbank dat naar eigen zeggen het beste ter wereld is. Het bestaat uit 2 schermen die elk afzondelijk een film kunnen afspelen. Luisteren naar wat er in de film gebeurt, kan via draadloze koptelefoons. Leuk voor lange reizen, zoveel is zeker!

Test Lancia Voyager

De Lancia Voyager zet volledig in op comfort. Dat merk je aan de ophanging en het stuurgedrag. Lancia heeft de ophanging van de Voyager naar eigen zeggen iets Europeser en sportiever gemaakt dan de Amerikaanse versie, maar toch blijft de wagen vooral comfortabel. Het betere bochtenwerk kan de koper van de Voyager maar beter uit zijn hoofd halen, bochtenwerk tijdens regenweer staat garant voor een flinke portie onderstuur. Gelukkig grijpt het ESP-systeem in wanneer het teveel zou worden voor deze uit de kluiten gewassen monovolume. Het stuur is zeer licht en niet bepaald direct. Dat het stuur licht is, daar hebben we geen enkel bezwaar tegen, een grote wagen als de Voyager kan dat best gebruiken. Maar we vinden het wel jammer dat het stuur alles behalve direct is.

Test Lancia Voyager

Onder de motorkap van ons testmodel vinden we een 2.8 liter grote en vier cilinders tellende dieselmotor terug. Dat blok levert 163 pk en 340 Nm, voldoende om de Voyager in 11,9 seconden naar 100 km/u te doen sprinten. Geen overdreven prestatiecijfers dus, maar dat hoeft ook niet. De motor weet relatief zuinig met brandstof om te springen, al kwamen we tijdens het testrijden een anderhalve liter boven het normverbruik van 7,9 liter per 100 km uit. We reden met een zestraps automaat die rechts van het stuur bediend wordt. Hij staat redelijk hoog en op een onnatuurlijke positie, maar aangezien het om een automaat gaat, moet je de pook niet bijster veel bedienen. Echt storend wordt de vreemde plaatsing dus niet. De automaat reageert zoals je dat van een automaat van een monovolume zou verwachten. Niet uitzonderlijk snel dus, maar wel naar behoren. Wie meer kracht wenst, kan kiezen voor een 3.6 liter grote Pentastar motor die 283 pk levert. Met dat vermogen gaat een koppel van 344 Nm gepaard. Alle kracht gaat ook hier via een zestraps automaat die de kracht naar de voorwielen stuurt. De sprint van nul naar honderd duurt bij deze benzinemotor 8,5 seconden en de topsnelheid komt neer op 209 km/u. Voor die betere prestaties moet je wel rekening houden met een verbruik van 10,8 liter benzine per 100 km.

Test Lancia Voyager

Voor welke motorisatie je ook kiest, de Lancia Voyager kost je in België €42.990. Standaard krijg je behoorlijk wat uitrusting. Je hoeft bijvoorbeeld niet bij te betalen voor een alarmsysteem, bandenspanningscontrole, leder, verwarmbare stoelen op de twee voorste rijen, chromen deurhendels, 17″ lichtmetalen velgen, keyless go en cruise control. Optioneel kan je je Lancia Voyager uitrusten met nog wat extra’s. Voor een veiligheidspakket met dodehoekwaarschuwing, een automatisch dimmende buitenspiegel en automatisch inklapbare buitenspiegels betaal je €850. Metaalkleur kost je evenveel, voor een exclusieve metaalkleur betaal je echter €200 meer. Een GPS-systeem installeren kost je €1.850 en voor een entertainmentsysteem met twee schermen moet je €1.750 neertellen. Een glazen schuifdak kost je daarnaast €1.250. De Lancia Voyager kent dus een hoge beginprijs, maar je krijgt enorm veel uitrusting in de plaats. De enige noodzakelijke optie lijkt ons een navigatiesysteem. Maar of je effectief voor het GPS-systeem dat Lancia aanbiedt, moet kiezen, is een andere kwestie.

Test Lancia Voyager

Conclusie

De Lancia Voyager is een Amerikaanse wagen, zoveel is zeker. En dat is niet per se slecht. Want ook al voelt de Voyager grotendeels Amerikaans aan, hij biedt enorm veel ruimte voor gezinnen en is een uiterst praktische wagen die vooral op comfort is afgesteld. Lancia heeft enkele leuke touches aan het interieur gegeven, die de wagen echt wel deugd doen, maar we kunnen de Voyager geen echte Lancia noemen. Zijn Stow ’n Go systeem is revolutionair en slaagt erin het interieur supersnel aan te passen naar de wensen van de inzittenden. Dankzij de genereuze basisuitrusting is de Voyager zijn kostprijs van €42.990 waard.

Test Lancia Voyager

Overzicht

+ Stow ’n Go-systeem
+ Binnenruimte
+ Entertainmentsysteem

– Materiaalgebruik
– Last van onderstuur

Test Lancia Voyager

Tekst & Foto’s: Jeroen Maes

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...