Officieel: Audi A1 Sportback + video

Audi A1 Sportback 2012
Audi stelt officieel de A1 Sportback voor, het vijfdeursmodel moet vanaf begin 2012 bij de dealers staan.

Audi heeft de A1 familie uitgebreid met een vijfdeursmodel, dat duidelijk voortbouwt op het design van de driedeurs A1. Door twee extra deuren toe te voegen is de bolle vorm van de dakbogen wel verdwenen, maar veel verder reiken de verschillen niet. De dakbogen kunnen nog steeds in een contrasterende kleur besteld worden. In totaal zijn 12 lakkleuren beschikbaar, waaronder het nieuwe Samoa Oranje, dat enkel voor de A1 Sportback beschikbaar zal zijn. Ook voor wie het wat sportiever mag zijn er mogelijkheden, zo zal er van bij de start een S-line pakket met allerlei sportieve details verkocht worden. De dimensies van de A1 Sportback zijn zeer gelijklopend met het driedeursmodel, zo is de Sportback net als de driedeurs 3,95 meter lang en heeft het een identieke wielbasis van 2,47 meter. De A1 Sportback is in de lengte en de in breedte wel met 6 millimeter gegroeid, een verwaarloosbaar verschil met het driedeursmodel.

Het interieur van de A1 Sportback is identiek aan dat van de driedeurs A1, met ondermeer ronde ventilatiemonden en een navigatiesysteem dat uit het dashboard klapt. De A1 Sportback wordt standaard wel als vierzitter verkocht, optioneel kan je voor een achterbank met drie zitjes kiezen. De zitpositie blijft laag, waardoor je als bestuurder meteen een sportief gevoel moet krijgen. Door de gewijzigde dakboog is er voortaan ook 1 centimeter meer hoofdruimte, iets wat zeker op de achterbank geapprecieerd zal worden. De kofferruimte is daarnaast standaard goed voor 270 liter, wie de achterbank neerklapt kan 920 liter meezeulen.

Klanten kunnen in de Audi A1 Sportback kiezen tussen 6 verschillende motoren: drie benzines en drie diesels. De instapmotor is een 1.2 TFSI met 86 pk, daarnaast zijn er langs benzinezijde nog twee 1.4 TFSI’s beschikbaar met respectievelijk 122 en 185 pk. De versie met 185 pk beschikt over een koppel van 250 Nm, sprint van 0 naar 100 km/u in 7 seconden en haalt een topsnelheid van 227 km/u. Langs dieselzijde kan je kiezen tussen twee versies van de 1.6 TDI, met 90 of 105 pk. Wie de 1.6 TDI koppelt aan een manuele transmissie kan een gemiddeld verbruik van 3,8 liter/100 km halen, wat neerkomt op een CO2-uitstoot van 99 gram/km. De topdiesel is een 2.0 TDI met 143 pk, goed voor een sprint van 0 naar 100 km/u in 8,5 seconden en een gemiddeld verbruik van 4,1 liter/100 km. Het lage verbruik wordt ondermeer bereikt door het lichtgewicht koetswerk, de A1 Sportback 1.2 TFSI zet bijvoorbeeld maar 1.065 kilogram op de schaal.

De Audi A1 Sportback zal in Duitsland beschikbaar zijn vanaf 16.950 euro, voor dat geld krijg je de 1.2 TFSI in de Attraction uitvoering mee. Dieselen kan pas vanaf 19.050 euro, waarvoor je een 1.6 TDI met 90 pk voor je deur parkeert. Op de optielijsten staan uiteraard nog allerlei technologische snufjes, zoals een MMI navigatiesysteem, Xenon-koplampen en Bluetooth voorziening. De A1 Sportback zal vanaf begin 2012 bij de dealers staan, de productie van het model zal net als de driedeurs plaatsvinden in de Belgische Audi-Fabriek in Vorst.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...