Rijtest & Video: Lancia Thema

Test Lancia Thema
Fiat’s alliantie met Chrysler heeft ook gevolgen voor Lancia, het merk kan uitpakken met een nieuw vlaggenschip op basis van de Chrysler 300.

Bij de Thema valt de bloedband tussen Chrysler en Lancia heel goed op, want hoewel Lancia graag spreekt over allerlei gewijzigde designkenmerken gaat het hier strikt gezien om een Chrysler 300 met een Lancia badge. Enkel de grille werd aangepast en oogt eigenlijk beter dan bij de Chrysler, verder bleven de wijzigingen letterlijk beperkt tot het vervangen van het Chrysler logo en het plaatsen van een Thema badge. Niet dat we de Lancia Thema niet mooi vinden, de Chrysler 300C is altijd al een bijzonder imposante wagen geweest die mede door zijn hoge zijflanken en kleine ruiten altijd wat een maffiose indruk heeft gemaakt. Zo ook met de Thema, het vlaggenschip heeft présence en maakt duidelijk dat er met de bestuurder niet te sollen valt. Op de vraag of de nieuwe Thema Italiaanse flair heeft kunnen we moeilijk positief antwoorden, daarvoor kan je maar beter in het interieur plaatsnemen.

Test Lancia Thema

Want waar Lancia aan het design van de buitenkant van de Lancia Thema maar weinig te zeggen had door de reeds ver gevorderde ontwikkeling van de Chrysler 300 bij het beklinken van de Chrysler-Fiat deal, was er in het interieur wel nog ruimte voor enkele interessante aanpassingen. Zo werd met name aan de afwerking en de kwaliteit van de materialen gewerkt, zo vinden we in het hoogste uitrustingsniveau een weelde aan Poltrona Frau leder terug op de stoelen, het dashboard en de middenconsole. De afwerking is hier op Italiaans niveau, terwijl het contrasterende stiksel voor een uitermate luxueus gevoel zorgt. Het stuurwiel is daarnaast rechtstreeks afkomstig van Chrysler, maar het werd met leder bekleed en voelt zeer luxueus aan. Op de minder bereikbare plaatsen vinden we wel nog wat hardere plastics terug, de Amerikaanse invloed valt dus moeilijk te verstoppen. Gelukkig zorgt die overzeese invloed ook voor enkele positieve punten, zo vinden we in de Thema bekerhouders die koelbaar of verwarmbaar zijn, is er plaats voor een 8,4″ groot touch screen met navigatiesysteem en zitten de zetels uiterst comfortabel. Ook op de achterbank is het trouwens heerlijk vertoeven, met voldoende beenruimte voor volwassenen en in het hoogste uitrustingsniveau zelfs verwarmde zetels. In de kofferruimte is plaats voor 462 liter, meer dan voldoende voor een wagen uit deze klasse.

Test Lancia Thema

Onder de motorkap vinden we het echte Italiaanse gevoel terug, daar huist namelijk een 3-liter V6 Diesel die gebouwd werd door het Italiaanse VM Motori. Het blok is voorzien van de Multijet II technologie, waardoor eenvoudig de EURO5 norm gehaald kon worden. Van de V6 Diesel komen twee versies op de markt, de eerste zorgt voor 239 pk en 550 Nm koppel, de tweede werd fiscaal aantrekkelijker gemaakt en beperkt zich tot 190 pk en 440 Nm koppel. 0 naar 100 km/u duurt met de sterkste dieselmotor 7,8 seconden, terwijl de dichtgeknepen versie pas na 9,7 tellen het eerste honderdtal bereikt. Beide dieselmotoren verbruiken gemiddeld 7,1 liter/100 km, puike cijfers voor een wagen van dit formaat. De prestaties van het dieselblok zijn daarnaast indrukwekkend, vooral het immense koppel van 550 Nm laat zich voelen. De dieselversies worden steeds gekoppeld aan een automatische vijfbak, deze doet zijn werk naar behoren, schakelt vlot genoeg en zorgt vooral voor een comfortabel gevoel. Wie liever benzine rijdt kan kiezen voor een echt Amerikaans V6-blok met 3,8-liter slagruimte. Deze Pentastar zorgt voor 286 pk en 340 Nm koppel, maar sprint met 7,7 seconden amper één tiende sneller naar 100 km/u dan de krachtigste diesel. Voor de benzinemotor kiest Lancia voor een achttraps automaat van het Duitse ZF, hetzelfde bedrijf dat ook de automaten voor Duitse luxemerken levert.

Test Lancia Thema

De Amerikaanse invloeden vinden we wel weer terug in het rijgedrag van de Lancia Thema. Hoewel het merk zelf beweert een dynamisch model op de markt gezet te hebben, is hier toch plaats voor wat nuance. Comfort blijft in de Thema namelijk duidelijk het hoofdthema, zo is het dankzij allerlei geluidswerende elementen uiterst stil in de Thema en zitten de zetels zo comfortabel dat je je haast in je eigen salon waant. Het weggedrag ligt in dezelfde lijn, de wagen voelt door zijn 2 ton wat zwaar aan, maar heeft ondanks de standaard 18″ en in ons geval 20″ velgen amper de nood om oneffenheden in het wegdek te communiceren met de passagiers. De wendbaarheid van een Europees luxemerk hoef je in de Thema niet te verwachten, maar echt lomp rijdt het geheel ook niet. Uiteraard helpt de achterwielaandrijving mee om het weggedrag mee op een aardig niveau te brengen, positief is daarnaast ook het stuurgevoel, dat ten allen tijde vrij zwaar aanvoelt en direct reageert op elke stuurinput.

Test Lancia Thema

Naast comfort en een gedegen rijgedrag brengt de Lancia Thema ook een uitzonderlijk veiligheidsniveau. De nieuwe Thema beschikt namelijk over 70 geavanceerde actieve en passieve veiligheidskenmerken. Zo is er niet alleen plaats voor meer conventionele systemen zoals elektronische stabiliteitsregeling en Hill Start Assist, maar ook voor Ready Alert Braking en Rain Brake Support. De eerstgenoemde functie zorgt voor een voorbelasting van het remsysteem bij het loslaten van het gaspedaal om de reactietijd en de remafstand te verkorten, terwijl de tweede bij het inschakelen van de ruitenwissers in werking treed om het water van de remblokken te verwijderen. Maar er is meer, zo krijgen alle afwerkingsniveaus standaard het Parkview systeem met achteruitrijcamera en is er de mogelijkheid om een Safety Pack te bestellen voor 2.250 euro. Dat veiligheidspakket omvat een adaptieve snelheidsregelaar, een systeem dat de bestuurder waarschuwt als hij een voorligger te dicht nadert, een “dode hoek” systeem met een indicator in de zijspiegels en buitenspiegels met geheugen.

Test Lancia Thema

De Lancia Thema is er vanaf 44.500 euro, hiervoor krijg je de 3-liter V6 Diesel met 190 pk. Voor de krachtigere diesel en benzineversie tel je 47.000 euro neer. De basisuitrusting is best indrukwekkend, zo krijg je standaard onder andere Bi-Xenon koplampen met LED’s, parkeersensoren voor en achter, achteruitrijcamera, lederen afwerking in het interieur, verwarmde stoelen, 18″ lichtmetalen velgen, Keyless Go, Dual-Zone automatische Airco, regensensoren en een 8,4″ touch screen met Radio/CD/MP3, 6 luidsprekers, Bluetooth, USB en AUX-aansluiting. Bovenop de basisprijs kan je nog kiezen tussen twee uitrustingspaketten: de Platinum Line (4.050 euro) en de Executive Line (10.800 euro). De Platinum Line zorgt voor een geïntegreerd GPS-systeem van 8,4″, met 30 GB harde schijf en DVD-speler, zetelbekleding in Nappa leder, verwarmde zetels achteraan en geventileerde zetels vooraan, een verwarmd stuurwiel, verwarmde en gekoelde bekerhouders en elektrisch verstelbare pedalen. De Executive Line doet daar nog een schepje bovenop, met Poltrona Frau leder dat ook over het dashboard loopt, een Alpine geluidssysteem met 9 luidsprekers, 20″ velgen en een Safety Pack met alle mogelijke veiligheidsopties. De Executive Line is enkel te koop in combinatie met de 239 pk sterke diesel of 286 pk sterke benzinemotor. De volledige prijslijst vind je hier.

Test Lancia Thema

Conclusie

Dankzij Chrysler heeft Lancia terug een vlaggenschip in het gamma. Hoewel de nieuwe Thema moeilijk zijn voorganger of de Thesis zal kunnen vervangen qua Italiaanse flair, heeft het nieuwe model toch heel wat te bieden. De looks zijn ontegensprekelijk Amerikaans, maar laat nu net de Chrysler 300 het toonbeeld zijn van hoe een imposante limousine er uit moet zien. Binnenin deed Lancia wel haar uiterste best om het beste van de Thema te maken, met Poltrona Frau leder en voornamelijk kwalitatieve materialen kan het de passagiers toch een zeer luxueus gevoel bezorgen. Onder de motorkap huist een echt Italiaans dieselblok, dat mede dankzij zijn immense koppel voor uitstekende prestaties zorgt. De automatische vijfbak is daarbij misschien wat gedateerd, maar doet zijn werk toch naar behoren. De Thema is daarnaast vooral comfortabel, met een uiterst stil interieur en tegelijk ook een best scherpe sturing. De prijszetting moet twijfelende klanten over de streep trekken, want de Thema is makkelijk 15% goedkoper dan een E-Klasse, 5-Reeks of A6, maar biedt een grotere standaarduitrusting. Ideaal dus voor wie eens iets anders wil?

Test Lancia Thema

Overzicht

+ Comfort
+ Imposante looks
+ Prestaties 3-liter V6 MultiJet II

– Italiaanse flair?
– Keuze voor vijftraps automaat

Test Lancia Thema

Tekst: Pieter-Jan Scheir
Foto’s: Jeroen Maes

Deel dit bericht:

4 reacties op "Rijtest & Video: Lancia Thema"

 1. mrnix 06-11-2011 om 22:07

  wie wilt nu een amerikaans gevoel? :p

 2. Nathan 06-11-2011 om 23:42

  Voordeel: Een achterwiel aangedreven Lancia
  Nadeel: Een Chrysler.  

 3. Wolf 07-11-2011 om 18:36

  Hoeveel wordt het woord ‘effectief’gebruikt. Meer dan 10 keer en dat leidt mij teveel af van de gesproken info. Volgende keer wel het stuur vasthouden aub.

 4. ndnil 22-12-2011 om 21:16

  Leuke test! Het is ongelooflijk dat deze Lancia eigenlijk op een aangepast onderstel van de Mercedes W210 uit 1995 staat…

Reageer

Reactie aan het plaatsen...