Saab in Chinese handen

Saab China
De kogel is door de kerk: het Chinese Youngman en Pang Da zullen voor 100 miljoen euro 100% van de aandelen van Swedish Automobile kopen.

Swedish Automobile NV heeft een deal gesloten met de Chinese investeerders Pang Da en Youngman om Saab te verkopen. Voor 100% van de aandelen van Saab Automobile en Saab Groot-Britannië zullen de Chinezen 100 miljoen euro betalen. De deal moet enkel nog goedgekeurd worden door de Chinese autoriteiten en de aandeelhouders van Swedish Automobile, de intentieverklaring die ondertekend werd is geldig tot 15 november.

Het uiteindelijke bedrag ligt aanzienlijk onder de 245 miljoen euro die eerder circuleerde, het maakt onder meer duidelijk hoe moeilijk het was voor Saab om een investeerder te vinden. De Chinese deal betekent ook meteen het einde van de heerschappij van Victor Muller in het bedrijf, al zegt de man wel betrokken te blijven bij het project. In 2010 kocht Spyker Saab, met Victor Muller als drijvende kracht achter de overname. Snel werd echter duidelijk dat de lage liquiditeit van het merk de dagelijkse werking van het bedrijf kon bedreigen. Muller moest dus op zoek naar vers geld en ging daarvoor de Chinese toer op, toch kon hij niet verhinderen dat de productielijnen al sinds eind mei stil staan. Hopelijk zal de Chinese deal het zwalpende schip dat Saab de laatste jaren is geweest terug vlot trekken, we houden jullie op de hoogte.

http://www.groenlicht.be/wp-content/uploads/saab+3_rtr-515x289.jpg

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...