Rijtest & Video: Citroen DS4 1.6 eHDi

Citroen DS4 1.6 eHDi
De Citroën DS4 is de tweede telg van de DS-Reeks van Citroën. Een waardige aanvulling voor de Citroën DS3?

In feite is de DS4 onderhuids quasi identiek aan de Citroën C4, die we in twee eerdere tests al positief beoordeelden. De DS4 zou in theorie dus ook een geniale wagen moeten zijn. De DS in zijn naamgeving staat voor premium. De DS4 onderscheidt zich dan ook op behoorlijk wat gebieden van de C4. Hij staat iets hoger op zijn poten, maar is met iets meer dan anderhalve meter ook alles behalve een SUV. En dat was de bedoeling! Deze premium C4 krijgt bovendien andere koplampen en een coupé-lijn. Ook de achterlichten werden aangepast en de bumper werd hertekend. We vinden hier en daar chroom sierelementen terug, die de DS4 effectief een stuk meer premium maken dan de C4. En zoals dat hoort bij premiumwagens, kan je je wagen personaliseren dankzij een resem aan opties zoals velgen en sierstrips. Tegen een meerprijs uiteraard, al blijft die extra opleg binnen de perken. De DS4 weet aan de buitenkant alleszins al te verleiden, zoveel is zeker.

Citroen DS4

Aan de binnenkant kan de Citroën uitgerust worden met zeer kwalitatieve materialen en heerlijke zetels, die jammer genoeg niet in ons testmodel aanwezig waren. Niet dat het interieur van onze testwagen niet goed aanvoelde, alles behalve zelfs, maar de DS-badge schept toch een zeker verlangen naar meer. Om van de DS4 een echte premium wagen te maken, moet je dus even in je portemonee tasten, want premium rijden kost nu eenmaal geld. Onze deels lederen zetels zitten heerlijk, zoveel is zeker, maar volledig lederen zetels zouden coherenter zijn in dit model. Op de achterbank is er, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, voldoende hoofdruimte. Jammer genoeg is de beenruimte aan de mindere kant en is instappen in de DS4 niet vanzelfsprekend. We merken wel duidelijk dat Citroën oog had voor detail. De portieren van de achterste deuren zijn in de ruiten verwerkt, designsgewijs zeker geen slechte keuze. Jammer genoeg kunnen de achterste ruiten hierdoor niet open. Maar als er één merk ter wereld is dat excentricteit boven functionaliteit mag verkiezen, dan lijkt het ons wel Citroën. De voorruit kan groter gemaakt worden door een deel van het plafond naar achter te schuiven, een leuk detail. Je kan zelfs de kleuren van de wijzerplaten en de geluiden van de pinkers aanpassen naar wens. Overbodig, maar wel leuk.

Citroen DS4

We gingen een week op pad met de meest zuinige versie van de DS4, de 1.6 e-HDi. Die motor levert 112 pk, waardoor de DS4 in 11,3 seconden naar 100 km/u kan sprinten vanuit stilstand. Hij stoot 114 gram CO2 uit per km en drinkt 4,4 liter diesel per 100 km. In theorie althans, want in de praktijk kwamen we uiteraard iets hoger uit. Een gerobotiseerde zesbak zorgt voor de verandering van verzet. En die bak doet zijn werk niet bepaald vloeiend. Bij het opschakelen voel je dat het lang duurt eer de bak de goede versnelling heeft gevonden. Nog erger wordt het wanneer je aan het rijden bent en het gaspedaal vloert. De DS4 schakelt dan zeer traag terug, de DS4 vertraagt dus eerst wanneer je aan  het accelereren bent, wat behoorlijk onnatuurlijk aanvoelt. Kopers raden we dus aan te kiezen voor een manuele versnellingsbak, dan komt de motor ongetwijfeld wel tot zijn recht. Citroën’s dieselaanbod begint bij een 1.6 liter groot blok dat 90 pk levert. Iets hoger in het gamma vinden we onze 110 pk sterke variant van die motor terug, maar de absolute topper in het dieselgamma is een 2.0 liter grote viercilinder met 160 pk. Wie liever op benzine rijdt, kan tussen 3 motoren kiezen. Het 1.6 liter grote VTi-blok levert 120 pk en is de minst krachtige benzinemotor van de 3. Verder zijn er nog 2 varianten van een 1.6 THP-motor beschikbaar, één versie met 155 pk en één met 200 pk.

Citroen DS4

De DS4 staat hoger op zijn poten dan de C4, dus je zou verwachten dat zijn rij-eigenschappen minder zouden uitvallen. Maar niets is minder waar. De DS4 zijn rijgedrag valt best goed mee, maar zoals dat eigen is aan Franse wagens, blijft hij vooral comfortabel. Het stuur is behoorlijk licht en voelt vaag aan, zeker als je snel begint te rijden. De bekrachtiging voelt niet natuurlijk aan. In combinatie met de onvoorspelbare versnellingsbak, wordt rijden met de DS4 soms wat gokwerk. Jammer, maar we vermoeden dat de krachtiger versies van de DS4 met een aangepaste ophanging scherper op de weg liggen. Wie op zoek is naar comfort, weet bij deze alleszins dat de basisversie in staat is het nodige comfort te bieden.

Citroen DS4

De beginprijs van een DS4 komt neer op €21.230. Dat is op zich acceptabel als je weet dat een gelijkaardige Citroën C4 met dezelfde motor en iets minder uitrusting €2.000 minder kost. Je kan het dus zo bekijken dat Citroën €2.000 aanrekent voor een meer premium design, betere materialen en extra excentriciteit. Het verschil tussen ons testmodel en een gelijkaardige C4 bedraagt ongeveer €1.000. De door ons geteste dieselmotor kost je €24.530. Al bij al een redelijk aanvaardbare prijs, maar over echt veel opties beschik je dan nog niet. Voor liefhebbers van opties, zijn er 2 pakketten die de wagen iets meer geven dan hij standaard krijgt met het Chic pakket. Dankzij het So Chic-pakket krijg je onder meer een elektrische handrem, parkeersensoren achteraan, een regensensor en zelfs een massagefunctie. Top of the bill is weliswaar het Sport Chic-pakket dat onder meer lederen zetels, een 230 V-stekker, 18″ velgen en een dodehoeksensor omvat. De moeite waard dus! Verder zijn er nog enkele opties zoals een GPS-systeem (€990), een HiFi-systeem (€525), een elektrische bestuurderszetel (€605) en meedraaiende bi-xenon koplampen (€965) die de DS4 helemaal compleet maken.

Citroen DS4

Conclusie

De DS4 is aan de buitenkant zeker en vast een premium wagen. Aan de binnenkant kan hij premium zijn, maar daarvoor moet je even in je buidel tasten. De 1.6 HDi-motor is op zich zeker en vast geen slechte krachtbron, maar koppel die aan een gerobotiseerde zesbak en het rijplezier daalt aanzienlijk. Die automaat niet aanvinken op de optielijst is dus de boodschap! De DS4 is vooral comfortabel, zijn stuurgevoel kan soms vaag zijn. De Fransen zijn er alleszins in geslaagd een extravagant model op de markt te brengen en zoiets kunnen we alleen maar toejuichen.

Citroen DS4

Overzicht

+ Looks
+ Comfortabel
+ Excentriek

– Automaat
– Achterbank

Citroen DS4

Citroen DS4

Citroen DS4

Tekst: Jeroen Maes
Foto’s: Pieter-Jan Scheir & Jeroen Maes

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...