Ferrari 599 GTO
Als we de geruchten mogen geloven komt Ferrari binnenkort met een laatste eerbetoon aan 599 GTB Fiorano met een gelimiteerde final edition.

In de Italiaanse wandelgangen en op het internet vallen de laatste tijd steeds meer en meer geruchten rond de 599 ‘Alonso Edition‘ en ‘F10 Tribute Edition‘. Eerst werden deze weggelachen als larie en apekool, maar nu worden de geruchten gestaafd door betrouwbare bronnen. Ferrari komt volgend jaar in Genève met de opvolger van de 599 GTB Fiorano en wil met een final edition nog eenmalig profiteren van de bestaande technologie. Heel veel wijzigingen zal dit uitzwaaimodel ook niet hebben, maar we denken voornamelijk aan optische aanpassingen. Overigens kan je naast vrij comfortabel cruisen ook keihard gassen met je 599 Fiorano, waardoor het model zeer geliefd is bij de Italiaanse petrolheads!

De Ferrari 599 GTB en zijn bijpassende V12 met 611 pk gaat al mee sinds 2007, een jaar eerder werd hij voorgesteld op het autosalon van Genève. Tijdens zijn volledige loopbaan zouden er een goede 3.000 exemplaren verkocht zijn, wat een succes is voor een V12 model van Ferrari. Later werd het HGTE pack geïntroduceerd, waarmee het rijgedrag iets werd aangescherpt. In 2009 werd ook de 599XX voorgesteld, maar die was specifiek voor het circuit ontwikkeld. Een jaar later kregen we toch een hardcore versie van de 599 GTB, het legendarische GTO achtervoegsel werd er zelfs voor vanonder het stof gehaald. De 599 exemplaren van deze krachtige Italiaan zijn allemaal geproduceerd, de laatste 80 exemplaren van de dakloze 599 GTO, de SA Aperta rollen momenteel nog van de band. Voor diegene die graag eens wat 599’s willen spotten raden we nog steeds Monaco aan als de place to be!

Behalve deze serieproducties was de 599 ook vrij populair voor one-offs. De eerste – en overduidelijk de minst mooie – is de P540 Superfast Aperta uit 2009, de Superamerica 45 scoort gelukkig beter qua looks. De 599 Fiorano was ook het testobject voor de hybridetechniek bij Ferrari, de opgedane kennis met de 599 HY-KERS zal zeker zijn weg terugvinden naar toekomstige modellen uit Maranello. Novitec durfde het zelfs aan om de 599 te tunen.

Het is vrij zeker dat Ferrari binnenkort nog een allerlaatste hommage brengt aan de succesvolle twaafcilinder, het wordt enkel uitkijken wanneer en hoe Ferrari ermee naar buiten komt. Mocht Fernando Alonso de komende F1 GP kunnen winnen hebben ze een perfecte gelegenheid om hun model te lanceren, maar daarvoor moeten ze eerst de oppermachtige Vettel weten achter zit te houden. Enkel de tijd zal ons een antwoord geven, maar het is duidelijk dat ze bij Ferrari alles zetten op de 599 opvolger.

http://www.youtube.com/watch?v=yL4tOEMHGWg