Button wint in Japan, Vettel wereldkampioen

GP Suzuka 2011
Sebastian Vettel heeft zichzelf opgevolgd als wereldkampioen, in Japan was Jenson Button echter de snelste.

Sebastian Vettel werd vandaag de jongste dubbele wereldkampioen in de geschiedenis na een derde podiumplaats in de Grote Prijs van Suzuka. Hij had graag de race geëindigd op de positie waaruit hij gestart was, maar Jenson Button was in Japan duidelijk sterker. De Brit reed een foutloze race en haalde de overwinning iets meer dan één seconde voor Fernando Alonso, die tweede werd. Vettel finishte nog geen seconde later.

GP Suzuka 2011 - Start

In de kwalificaties was Vettel nog 9 duizendsten van een seconde sneller dan Button, hoogstwaarschijnlijk dankzij een nieuwe voorvleugel die via een commerciële lijnvlucht en helikopter nog net op tijd Suzuka bereikte. De Duitser had immers zijn vleugel stuk gereden tijdens de vrije training op vrijdag. Hoewel Vettel slechts één punt hoefde de scoren, ging hij toch nog steeds voluit en dat siert de jongeman. Bij de start week hij echter iets minder sierlijk uit en dwong Jenson Button naar de graskant, zodat Lewis Hamilton even tweede werd. Button apprecieerde de move niet echt en vroeg om een drive-through penalty voor Vettel.

GP Suzuka 2011 - Alonso Pit

Wilde Button Vettel passeren, dan moest hij het zonder cadeautjes doen. De gevraagde bestraffing zou er immers nooit komen. Vettel liep vervolgens even uit op Hamilton, die reeds na 9 ronden de pits kwam binnengereden wegens een leegloper. De Duitser kon slechts een ronde langer doorrijden en kwam om nieuw rubber in ronde 10. Button en Alonso volgden de ronde daarop en kwamen nog voor Hamilton het circuit opnieuw op. In die tweede stint gebeurde er weinig vooraan de race, maar Vettel kon niet de voorsprong nemen die we van hem gewoon zijn. Integendeel, het was Jenson Button die naderde op Vettel.

Vettel kon opnieuw slechts 10 ronden met de zachte band volmaken en kwam opnieuw de pits binnen samen met teamgenoot Mark Webber, Button pas een ronde later. Het bleek een geslaagde zet van McLaren, aangezien de Brit nog voor Vettel het circuit opkwam. Geen regelrecht duel tussen de twee heren dus, maar de race had wel een nieuwe leider. Iets later bereikte de rivaliteit tussen Felipe Massa en Lewis Hamilton nieuwe pieken, toen ze in de chicane met elkaar in aanraking kwamen. Ze konden het ook vorige race niet met elkaar vinden en dat was er in Suzuka duidelijk aan te zien. Beide piloten konden hun race verderzetten, maar een stuk carbon fiber zorgde toch voor een safety car situatie.

GP Suzuka 2011 - Button

Na de safety car verdween Jenson Button als een speer, de voorsprong op Vettel bedroeg al snel twee seconden. Laatstgenoemde kwam opnieuw binnen in ronde 34 en ging ditmaal voor de hardere band, waarmee hij de finish zou overschrijden. Ook deze pitstop bleek enkele ronden later nefast te zijn voor de Red Bull, aangezien Alonso na zijn stop de tweede positie veroverde. In wat volgde controleerde Jenson Button probleemloos de race. Alonso naderde nog even zeer dicht, maar Jenson Button ging gewoon een tandje harder als antwoord daarop. Sebastian Vettel deed ook nu nog zijn uiterste best en blokkeerde zelfs nu en dan een wiel, Fernando Alonso bleef echter ongrijpbaar.

GP Suzuka 2011 - Finish

Iets voor het einde dimde Vettel op vraag van zijn team dan toch de strijd en nam vrede met de derde positie. Niet het ultieme droomscenario, maar de jonge Duitser had zonder twijfel een grote reden tot feesten. 24 jaar oud en reeds tweemaal wereldkampioen, Vettel werd er zelf stil van. Ontroerd sprak hij enkele woorden door de teamradio en maakte zijn ererondje af. De naam Sebastian Vettel zal zonder twijfel nog vaak in de spotlight staan, zijn carrière is immers nog maar pas begonnen en zijn hoogtepunt nog lang niet bereikt. (Foto’s: GPUpdate.net)

GP Suzuka 2011 - Vettel

Resultaten

Pos. Rijder Team Tijd
1. ukJenson Button McLaren 1:30:53.427
2. esFernando Alonso Ferrari +1.160
3. deSebastian Vettel Red Bull +2.006
4. auMark Webber Red Bull +8.071
5. ukLewis Hamilton McLaren +24.268
6. deMichael Schumacher Mercedes +27.120
7. brFelipe Massa Ferrari +28.240
8. mxSergio Perez Sauber +39.377
9. ruVitaly Petrov Lotus Renault +42.607
10. deNico Rosberg Mercedes +44.322
11. deAdrian Sutil Force India +54.447
12. ukPaul di Resta Force India +1:02.326
13. jpKamui Kobayashi Sauber +1:03.705
14. vePastor Maldonado Williams +1:04.194
15. esJaime Alguersuari Toro Rosso +1:06.623
16. brBruno Senna Lotus Renault +1:12.628
17. brRubens Barrichello Williams +1:14.191
18. fiHeikki Kovalainen Team Lotus +1:27.824
19. itJarno Trulli Team Lotus +1:36.140
20. deTimo Glock Virgin +2 Ronden
21. beJerome d` Ambrosio Virgin +2 Ronden
22. auDaniel Ricciardo HRT +2 Ronden
23. itVitantonio Liuzzi HRT +3 Ronden

Deel dit bericht:

2 reacties op "Button wint in Japan, Vettel wereldkampioen"

  1. PJS 09-10-2011 om 13:45

    Proficiat aan Vettel, hij heeft het meer dan verdiend!

  2. TDB 10-10-2011 om 9:59

    @PJS Inderdaad! Jong GROOT talent!

Reageer

Reactie aan het plaatsen...