Review: GP van Spa-Francorchamps

GP Spa-Francorchamps
Red Bull triomfeerde zondag met een dubbele zege op het circuit van Spa-Francorchamps.

Met een welverdiende vakantie achter de rug begon zoals gewoonlijk het tweede deel van het seizoen met de Grote Prijs van België. Voor ons Belgen altijd een beetje speciaal, maar zeker en vast ook voor de coureurs. Jérôme d’Ambrosio reed zo zijn eerste Grote Prijs voor eigen publiek, Michael Schumacher maakte zijn debuut reeds twintig jaar geleden. Ook vele andere piloten zijn liefhebbers van het natuurlijk glooiende circuit van Spa-Francorchamps, iets waar we toch een beetje fier mogen om zijn.

GP Spa-Francorchamps

Hoewel de regen deels de kwalificaties teisterde, bleven de weergoden op zondag de race en de toeschouwers gunstig gezind. Alle coureurs startten als gevolg op de zachte band, met uitzondering van Schumacher die er een helse kwalificatie had opzitten en tactisch koos voor de harde band. Die start verliep trouwens niet zonder brokken, La Source bleek even te smal voor alle aanstormende bolides. Jaime Alguersuari was een van de pechvogels en moest zijn race uiteindelijk staken. Sebastian Vettel liet niemand passeren en bleef alle heisa voorop, Mark Webber raakte niet uit de startblokken en viel ver terug. Nico Rosberg daarentegen ging als een raket vooruit en ging zelfs als tweede door Eau Rouge, om vervolgens Sebastian Vettel te passeren in Les Combes.

GP Spa-Francorchamps

Dat Vettel de eerste plek kwijt was, bleek even een kleine zorg gezien de huidige stand in het kampioenschap. De blaren die al heel snel op zijn banden verschenen, baarden hem iets meer zorgen. De banden bleken dus ook deze Grote Prijs al snel een belangrijke rol te spelen, de race was met andere woorden verre van afgelopen. Na Rosberg opnieuw voorbij te zoeven met behulp van het DRS-systeem, kwam Vettel na vier ronden reeds binnen en Mark Webber volgde niet veel later. Beide Red Bulls lagen zo meteen een stop achter op hun directe concurrenten. Een hevige crash van Lewis Hamilton iets daarna zorgde echter voor een safety car situatie, de achterstand werd al snel ingehaald. Vettel maakte namelijk meteen zijn tweede stop, Alonso en Webber gingen voor een andere strategie. Toen de race weer op gang werd getrokken, bleek de keuze van de Duitser de slimste.

GP Spa-Francorchamps

Sebastian Vettel had nog steeds last van blaren op zijn banden, maar zijn tempo bleef tot het einde van de race te snel voor de achtervolgers. Zo snoert Sebastian Vettel de mond van de critici, die ervan uitgingen dat de Duitser nu en dan op safe zou spelen in teken van het kampioenschap. Integendeel, Vettel ging voluit en dat kunnen we wel appreciëren. Teamgenoot Mark Webber was ondertussen bezig aan een remonte na zijn slechte start, een pareltje van een inhaalbeweging was ongetwijfeld deze halverwege de wedstrijd. Webber zag een uiterst klein gaatje net voor Eau Rouge en ging als een echte waaghals voorbij Fernando Alonso. Zelfs bij het louter bekijken van het manoeuvre gaat de adrenaline al even de lucht in. Uiteindelijk finishte Webber als tweede.

GP Spa-Francorchamps

Niet enkel Mark Webber maakte een echte inhaalrace, hetzelfde verhaal geldt voor Jenson Button. De Brit startte pas op de 13de positie, maar eindigde na een uitstekende race nog op het podium. Hoedje af voor hem, maar ook voor Michael Schumacher. Laatstgenoemde vierde zijn jubileumrace door terug te kruipen van de allerlaatste positie tot de vijfde plaats. Kort voor het einde haalde de ervaren rot nog Nico Rosberg in, al stond die ook op de hardere band. Schumacher heeft nog lang niet afgedaan, dat bewees hij ook reeds in Canada. Hij zegt zelf er volgend jaar bij te zijn, voor ons is dat zeker en vast welkom. Nu twee weken pauze, daarna is het de beurt aan Monza.(Foto’s: GPUpdate.net/F1fanatic)

GP Spa-Francorchamps

Resultaten

Pos. Rijder Team Tijd
1. deSebastian Vettel Red Bull 1:26:44.893
2. auMark Webber Red Bull +3.741
3. ukJenson Button McLaren +9.669
4. esFernando Alonso Ferrari +13.022
5. deMichael Schumacher Mercedes +74.464
6. deNico Rosberg Mercedes +48.674
7. deAdrian Sutil Force India +59.713
8. brFelipe Massa Ferrari +1:06.076
9. ruVitaly Petrov Lotus Renault +1:11.917
10. vePastor Maldonado Williams +1:17.615
11. ukPaul di Resta Force India +1:23.994
12. jpKamui Kobayashi Sauber +1:31.976
13. brBruno Senna Lotus Renault +1:32.985
14. itJarno Trulli Team Lotus +1 Ronde
15. fiHeikki Kovalainen Team Lotus +1 Ronde
16. brRubens Barrichello Williams +1 Ronde
17. beJerome d` Ambrosio Virgin +1 Ronde
18. deTimo Glock Virgin +1 Ronde
19. itVitantonio Liuzzi HRT +1 Ronde

Deel dit bericht:

1 reactie op "Review: GP van Spa-Francorchamps"

  1. Wolf 30-08-2011 om 8:50

    Wederom een spannende race op 1 van de twee mooiste circuits ter wereld. Als Hollander al verschillende keren geweest oa tijdens de GP van 4 jaar geleden. Toch een schande dat Sporza zelfs deze wedstrijd niet uitzend. (de commercieëlen kan ik niet volgen in NL).
    Hopenlijk volgend jaar weer in België. Ga vast sparen. 

Reageer

Reactie aan het plaatsen...