Officieel: Nieuwe Mercedes B-Klasse

Mercedes B-Klasse
Na de gelekte foto eerder deze week, komt Mercedes naar buiten met de officiële details van de nieuwe B-Klasse.

De nieuwe B-Klasse ziet er meer busje uit dan ooit, toch is de wagen bijna 5 cm lager dan zijn voorganger en belooft Mercedes het weggedrag van een sportieve break. De prominente grille en koplampen geven de B-Klasse een breed voorkomen, achteraan zorgt de uitgestrekte achterruit daarvoor. Langszij kan je niet omheen de karakterlijn die onderaan start en vanaf de achterdeur omhoog loopt. De strakke zijschorten zetten de dynamiek van de B-Klasse kracht bij. De wagen bracht ook een lange tijd door in de windtunnel, met als resultaat een Cw-waarde van slechts 0,26. Het ECO Technology Package maakt daar zelfs 0,24 van.

Binnenin werd tegemoet gekomen aan de wens van de klanten om de zitpositie iets te verlagen, zodat het instappen makkelijker werd. Tegelijk zit je toch meer rechtop in de nieuwe B-Klasse en werd de hoofdruimte verder uitgebreid. Verder werden zoals we ook wel verwachten van Mercedes hoogwaardige materialen gebruikt, met een precies oog voor detail. Wat meteen opvalt is de driedimensionale opbouw van het dashboard, beschikbaar in vier verschillende varianten van sportief tot klassiek. Zonder twijfel bemerk je ook de uiterst knap vormgegeven ventilatiemonden, waarboven een 5,8-inch of 7-inch display steekt. Het driespaaks stuurwiel geeft tot slot een sportieve toets aan het interieur.

Veelzijdig is het interieur van de B-Klasse eveneens. Optioneel is het EASY-VARIO-PLUS systeem, waardoor je het interieur snel en eenvoudig reorganiseert. De achterste zetels kunnen verder naar voor schuiven zodat het koffervolume toeneemt van 488 tot 666 liter, bovendien kan de leuning van de passagiersstoel vooraan naar voren geplooid worden. Op deze manier kunnen lange voorwerpen zonder probleem getransporteerd worden met de nieuwe B-Klasse.

Onder de motorkap liggen nieuwe efficiënte motoren met directe injectie, turbo’s en start/stop-technologie. Het design van de nieuwe viercilinders laat zelfs zowel een dwarse als longitudinale plaatsing van de motor toe. De instap benzinemotor is de 1.6-liter in de B180 met 122 pk, in de B200 levert deze motor 156 pk. Het koppel van respectievelijk 200 en 250 Nm is reeds beschikbaar vanaf 1.250 toeren per minuut. De nieuwe viercilinder diesel is een verdere ontwikkelde versie van de laatste motoren in de C-Klasse en S-Klasse. De motor werd gedownsized tot 1.8-liter, de B180 CDI levert 109 pk. In de B200 CDI is er een vermogen beschikbaar van 136 pk. Het motorkoppel bedraagt respectievelijk 250 Nm vanaf 1.400 toeren en 300 Nm vanaf 1.600 toeren per minuut.

Een bijkomende première voor de B-Klasse is de introductie van de nieuwe 7G-DCT transmissie met dubbele koppeling. De transmissie is extreem compact, extreem variabel en verandert van versnelling zonder enige onderbreking in het overgebrachte vermogen. Het comfort van een automatische bak werd gecombineerd met de efficiëntie van een manuele transmissie. Daarnaast is er een nieuwe manuele zesbak, nauw gelinkt aan de DCT met lage wrijving, lage schakelkrachten en een laag gewicht als kernwaarden.

Mercedes belooft dat de nieuwe B-Klasse enorm dynamisch rijdt, drie factoren dragen daartoe bij: een verlaagd zwaartepunt, een nieuwe achteras en een upgrade van het ESP-systeem. Nog sportiever wordt de B-Klasse met een optionele sportophanging waarbij de wagen 20 mm wordt verlaagd. De standaard dempers worden vervangen door sport-exemplaren en ook de sturing wordt directer.

De B-Klasse heeft als eerste in het compacte segment een standaard radar-gestuurd systeem dat waarschuwt voor botsingen, gecombineerd met een Brake Assist. De bestuurder wordt zowel visueel als auditief gewaarschuwd voor obstakels en de wagen bereidt het rem-manoeuvre uitgebreid voor. Mercedes verwacht dat het systeem een sterke reductie brengt in dagelijkse kop-staartbotsingen. De nieuwe Mercedes B-Klasse zal debuteren op het autosalon van Frankfurt midden september, vanaf November wordt de wagen verwacht bij de dealers. Prijzen zullen pas later bekendgemaakt worden.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...