Rijtest & Video: Lexus CT200h

Test Lexus CT200h
Als Lexus in het verleden een hybride bouwde, beschikte die over enorm veel kracht. Nu gaat het luxemerk een andere weg op en bouwt het een compacte premium hybride.

De Lexus CT200h vult het gamma van Lexus langs onder aan. De meest compacte Lexus biedt ondanks zijn beperkte afmetingen ruimte aan vijf inzittenden die geen plaats teveel zullen hebben, maar een korte rit zeker en vast zullen weten te appreciëren. De CT200h lijkt ons eerder bemeten op 4 passagiers. Aan de voorkant herkennen we duidelijk het familiegezicht van Lexus, dat in een modern kleedje gestopt werd. LED-rails aan de voorzijde geven de wagen wat meer karakter, langs de zijkant bekeken ziet de CT200h er dan weer behoorlijk doorsnee uit. Aan de achterkant vinden we lichtunits terug die onmiskenbaar van Lexus afkomstig zijn. De lichten zijn redelijk hoog op de kont van de wagen ingeplant, waardoor de achterruit behoorlijk klein is, minder leuk voor het zicht naar achter. De kofferruimte van 375 liter volstaat, maar jammer genoeg bevindt een groot deel van de kofferruimte zich onder een dubbele bodem.

Test Lexus CT200h

Aan de binnenkant ziet de CT200h er zeer fraai uit. Het interieur is een stuk moderner dan we gewend zijn van Lexus en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Het instrumentenpaneel oogt futuristisch, maar is tegelijk bescheiden gebleven. Wanneer je zuinig rijdt, baden de tellers in een blauw licht. Ben je iets te sportief bezig, verdwijnt de blauwe waas. Kies je voor de sportstand, dan verschijnt er plots een toerenteller en kleurt het instrumentenpaneel rood. Centraal vinden we een 7″ scherm dat uit het dashboard klapt. Het scherm zelf is scherp genoeg om met zijn tijd mee te zijn, maar de interface is alles behalve premium te noemen. Zo krijgen de knoppen op het scherm een marmeren achtergrond, iets wat in de jaren ’80 ongetwijfeld hip was, maar nu te missen is als kiespijn. De bediening van het infotainmentsysteem gaat dan weer uiterst vlot dankzij een soort van muis die je vlot toelaat doorheen verschillende menu’s te scrollen. Lexus geeft het systeem de naam ‘Remote Touch’ mee. De CT200h slikt overigens vlot CD’s, USB-sticks en AUX-apparaten. De CT200h beschikt over 10 speakers die in theorie een helder geluid zouden moeten voortbrengen, iets wat ons niet direct is opgevallen. Het systeem is dan wel weer uitzonderlijk licht en energiezuinig, wat wel past bij het karakter van deze hybride.

Test Lexus CT200h

De afwerking van het interieur gooit hoge ogen. De middenconsole werd uit aangename materialen opgetrokken en oogt strak, iets wat we van Lexus niet direct gewoon zijn. Lexus besteedde bij de materiaalkeuze overigens ook behoorlijk wat aandacht aan het milieu. De tapijten zijn bijvoorbeeld voor 30% uit organisch materiaal opgetrokken, terwijl bij de luidsprekers een kunsthars op basis van bamboe en houtskool werd gebruikt. Vroeger kreeg elke Lexus een groenkleurige digitale klok die perfect bij de gedateerde marmeren stenen van het infotainmentsysteem paste. Nu beschikt de CT200h gelukkig over een moderner exemplaar dat naadloos aansluit bij het eveneens hedendaagse bedieningspaneel van de airconditioning. De zetels kunnen optioneel met leder bekleed worden en zitten echt heerlijk. De versnellingspook lijkt op de bovenkant van een wandelstok en ligt bijgevolg dus zeer goed in de hand. Wanneer je een bepaalde rijstand gekozen hebt, keert de pook terug naar zijn oorspronkelijke positie. Het enige minpuntje dat we aan het interieur konden opmerken is het feit dat de deuren nogal gammel aanvoelen. Als je de deuren toeslaat, krijg je niet het gevoel dat je met iets premium rondtuft, aangezien er dan een goedkoop geluid weerklinkt. Maar eens de deuren gesloten zijn, geeft het interieur van de CT200h een behaaglijk gevoel.

Test Lexus CT200h

Onder de motorkap vinden we 2 motoren terug, één elektromotor en één benzinemotor, net zoals dat bij de Toyota Prius en Auris HSD het geval is. De benzinemotor is 1.8 liter groot en levert amper 99 pk. De elektromotor zorgt voor 82 paarden. De combinatie van deze twee motoren zorgt voor een piekvermogen van 136 pk en een nul-naar-honderd sprinttijd van 10.3 seconden. Echt sportief wordt de CT200h dus niet. Maar dat is ook helemaal niet erg, want de focus bij deze wagen ligt op zuinigheid. In theorie heeft de CT200h voldoende aan 3,8 liter benzine per 100 km, wat een uitzonderlijk laag cijfer is. En bijgevolg ook moeilijk haalbaar. Wij kwamen na een weekje testrijden uit op 5,1 liter per 100 km, wat een zeer mooie waarde is voor een goed uitgeruste luxewagen met benzinemotor. We reden trouwens behoorlijk wat over de autosnelweg, een plaats waar de CT200h zich niet direct thuis voelt. Bij hernemingen weet de CVT-automaat vaak niet goed wat hij moet doen, waardoor de wagen nogal besluiteloos aanvoelt, zelfs op momenten dat je het gaspedaal vloert. Pas in het stadsverkeer komt de CT200h volledig tot zijn recht. Rem je, dan laden de batterijen zich op, hetzelfde geldt wanneer je besluit het gaspedaal los te laten. Als je dan wil accelereren, wordt de energie uit de batterijen aangewend om vooruit te gaan. Is de batterij leeg, dan wordt de benzinemotor gebruikt om de batterij op te laden. Wie zijn rechtervoet goed in bedwang weet te houden en traag accelereert, kan in theorie zelfs volledig elektrisch rijden tot 50 km/u, in de praktijk wisten we zelfs bijna tot 70 km/u te geraken. Wanneer je hoegenaamd je best niet doet om zuinig te rijden, is het toch mogelijk om amper 5,7 liter per 100 km te verbruiken.

Test Lexus CT200h

Het feit dat de aandrijflijn wat kracht mist, wordt deels gecompenseerd door het stuurgevoel dat de CT200h kan bieden. Het stuur is redelijk zwaar, maar toch is het redelijk moeilijk om zeer precies in te sturen. De CT200h blijft weliswaar in staat om redelijk wat rijplezier te voorzien. Best in class? Dat zeker niet, maar het bochtenwerk van de CT200h mag er zeker en vast wezen. Optioneel biedt Lexus overigens performante schokdempers voor- en achteraan (€715) aan, die het weggedrag zouden moeten verbeteren. Maar zoiets wil je allicht niet op een wagen die in se vooral comfortabel zou moeten zijn. Het onderstel van de CT200h zou op zich perfect in staat zijn om leuk uit een bocht te accelereren, enkel de motor wil niet mee in dat verhaal, wat wel jammer is.

Test Lexus CT200h

De CT200h beschikt over drie rijmodi: ECO, NORMAL en SPORT. Verder is er ook nog een EV-stand, waarin je volledig elektrisch kan rijden gedurende enkele kilometers. In de ECO-stand wordt er alles aan gedaan om geen druppel kostbare brandstof te verliezen. De NORMAL-stand zoekt naar een optimum tussen zuinigheid en prestaties, terwijl de SPORT-stand ervoor zorgt dat alle kracht van beide motoren gebruikt wordt wanneer nodig. De Lexus CT200h beschikt over een CVT-automaat (Continu Variabele Transmissie), een versnellingsbak zonder versnellingen zeg maar. Die zorgt ervoor dat er voor elke mogelijke denkbare situatie een bepaalde overbrengingsverhouding is en dat klinkt in theorie zeer verleidelijk. In de realiteit is de CVT-automaat weliswaar vooral een lawaaierig ding. Bij hevig accelereren schiet de bak namelijk naar ongeveer 5.000 toeren en daar blijft hij hangen tot de gewenste snelheid bereikt is. Elke acceleratie klinkt dus hopeloos monotoon en geschiedt bovendien niet echt vlot. Wij zijn er alleszins geen fan van, maar moeten toch aanstippen dat een dergelijke bak bij rustig accelereren zeer comfortabel overkomt, iets wat het koperspubliek van Lexus ongetwijfeld wel kan smaken.

Test Lexus CT200h

Datzelfde koperspubliek moet overigens minstens €28.900 op tafel leggen om eigenaar te worden van de CT200h. De CT200h kent vier uitrustingsniveau’s: Base, Comfort, Dynamic en Luxury. In het basispakket krijg je onder meer ABS, ESP en nog veel meer andere veiligheidsopties. Om voldoende comfort te voorzien, krijgt de CT200h standaard centrale vergrendeling, een USB-poort, Bluetooth, spraakbediening, een armsteun vooraan, elektrische ruiten en een startknop. Wie het wat knusser wil in zijn CT200h, moet het Comfort Pack (€830) aanvinken op de optielijst. Dat Pack omvat onder meer 16″ velgen (in plaats van 15″) en mistlampen vooraan. Het Dynamic Pack (€2.700) bevat onder meer 17″ velgen, getinte ruiten, automatische koplampen en UV- en warmtewerend glas. Volledige luxe vind je terug bij het Luxury Pack (€11.840). In ruil voor die enorme som geld krijg je een alarm, een navigatiesysteem met achteruitrijcamera en een premium geluidssysteem, elektrisch verstelbare zetels, cruise control, lederen zetels met verwarming, een regensensor, keyless go en elektrische buitenspiegels. Wie al die luxe liever niet in één keer aankoopt, maar enkele dingen achterwege wil laten, kan altijd opteren voor enkele optiepaketten zoals het Navigation Pack (€2.610), het Convenience Pack (€1.090) en het Leather Pack (€1.860). Een goed uitgeruste CT200h is er vanaf ongeveer €33.000, wat al bij al een zeer aanvaardbare prijs is. Zeker als je rekening houdt met het feit dat de CT200h momenteel nog recht heeft op een ecopremie van 15%. Wanneer je echter teveel opties zou gaan aanvinken, hou je best rekening met het feit dat de ecopremie maximaal oploopt tot €4.540.

Test Lexus CT200h

Conclusie

Met de CT200h stapt Lexus af van de krachtige hybride modellen en komt het met een compacte wagen op de markt. Sportievelingen kiezen in dit segment beter voor een BMW 1-Reeks of een Audi A3, maar wanneer milieuvriendelijkheid op de eerste plaats staat, dan kan je bijna niet anders dan voor de CT200h kiezen. Een benzinemotor met 136 pk die voldoende heeft aan ongeveer 5.1 liter per 100 km is op zich al een unicum. Het feit dat de CT200h dan nog eens rijkelijk aangekleed is, maakt het er alleen maar beter op. Mocht Lexus werk maken van het infotainmentsysteem en misschien wat meer kracht uit de benzinemotor halen, zien we geen enkele reden om de CT200h links te laten liggen.

Test Lexus CT200h

Overzicht

+ Milieuvriendelijk
+ Aangenaam interieur
+ Afwerking
+ Fiscaalvriendelijk

– CVT-automaat
– Gedateerde multimedia interface

Test Lexus CT200h

Tekst: Jeroen Maes
Foto’s: Pieter-Jan Scheir & Jeroen Maes

Deel dit bericht:

5 reacties op "Rijtest & Video: Lexus CT200h"

 1. kristofl 14-08-2011 om 12:26

  Mooie auto, maar blijkbaar toch niet helemaal top zo te lezen….
  Zouden jullie hem kopen? Ik denk het niet, de ondertoon van de geschreven review is vooral eerder negatief lijkt me 🙂 
  Filmpje is wel vlotjes, juist de achterbank heb ik niet gezien in’t filmpje (of op foto’s).
  Heerlijk dat de auto een ‘scheet’ herkent als ‘lexus’ 😀

 2. MRM 14-08-2011 om 12:59

  Goh, een negatieve ondertoon zou ik het niet direct noemen. Er zijn veel dingen goed aan de Lexus, lees maar het deel over het interieur, de zuinigheid of de afwerking na. 

  Maar in het gamma van de compacte premiumwagens is de Lexus iets compleet anders. En als het gaat over volledig premium zijn, loopt Lexus meestal wat achter op de ‘Duitse Drie’ (zonder Mercedes in dit segment weliswaar). Maar het moet gezegd dat deze CT200h slechts een kleine achterstand heeft. Bijvoorbeeld het infotainmentsysteem, toch een belangrijk onderdeel voor een premiumwagen, ziet er wat gedateerd uit. Kopers van iets premium willen mijns inziens vaak ook redelijk sportief rijden, iets wat er met de CT200h niet direct in zit.

  De CT200h komt dus als buitenbeentje in een segment en krijgt het op bepaalde punten inderdaad moeilijk. Maar de conclusie vertelt in mijn ogen het hele verhaal:  Sportievelingen kiezen in dit segment beter voor een BMW 1-Reeks of een Audi A3, maar wanneer milieuvriendelijkheid op de eerste plaats staat, dan kan je bijna niet anders dan voor de CT200h kiezen.

 3. kristofl 14-08-2011 om 14:16

  De auto ziet er echt sportief uit, gestroomlijnd….
  Ze zouden hem daarom beter ook aanbieden als gewone Turbo Diesel met een mooi vermogen. Dan zou het plaatje beter kloppen eigenlijk. En voor de ‘hybride-versie’ nog wat meer hun best doen. Extra gewicht besparen, speciale banden, eventueel groen getint logo… Zo blijven ze duidelijk een milieuvriendelijk merk.
  Waarschijnlijk zou deze in de TDI versie een stuk goedkoper worden en zo een nog betere concurrent zijn voor de audi en bmw.

 4. MRM 14-08-2011 om 14:44

  Dat vermoed ik ook. Nu is het vooral een stadswagen, terwijl de andere 2 perfecte allrounders zijn. 
  Maar er is hoop, naar verluidt komt er een krachtiger versie van de CT200h, al is dat nog niet officieel bevestigd.  

 5. MarcV 27-08-2011 om 17:56

  Knap verslag. Bijzonder objectief. Zelf reed ik de CT200h tweemaal. Ik had het niet beter kunnen weergeven. Het voertuig is ideaal voor wie vooral in en rond de stad beweegt. Als je dan af en toe de snelweg op moet, is het vooral de mindset die gewijzigd moet worden: sportief rijden (lees: agressief rijden) is er vanaf nu niet meer bij. Als je je verslaving van de krachtige duw in de rug van een gezonde turbodiesel niet kan opgeven, laat het dan en blijf dieselen. Zoniet, … geen twijfel nodig. Doen !

Reageer

Reactie aan het plaatsen...