F1 Review: GP van Hongarije

GP Hongarije 2011
Jenson Button heeft zondag zijn tweehonderdste Grote Prijs afgerond met een prachtige overwinning.

Het was even geleden, maar zondag stond Sebastian Vettel opnieuw op de eerste startplek. Naast hem stond Lewis Hamilton in zijn McLaren, in zijn rug Jenson Button. Mark Webber reed een teleurstellende kwalificatie en vertrok pas op de zesde plek, volgend op de beide Ferrari’s. Het uiterst smalle circuit van Hongarije laat bovendien weinig inhaalmogelijkheden toe, zodat een goede tijd op zaterdag van extra groot belang is. Dit jaar hebben we wel DRS en spelen de banden een grote rol, waardoor de race nog lang niet beslist was.

GP Hongarije 2011 Start

Bij de start was het al meteen kiezen voor de juiste banden, aangezien een lichte drizzle uit de hemel neerkwam. Het circuit lag er op sommige plaatsen zeer vochtig bij, dus kozen alle coureurs uiteindelijk voor de intermediate. Gelukkig geen start achter de safety car, maar het asfalt was zo glad dat slippertjes eerder de norm dan de uitzondering waren. Honderden pk’s neerzetten op het spekglad wegdek zonder tractiecontrole is enkel aan de beste piloten besteed.

GP Hongarije 2011 Hamilton-Vettel

Sebastian Vettel kon nog even zijn eerste positie verdedigen, maar Lewis Hamilton vond net iets meer grip zodat de Brit al snel de leiding overnam en een zeker gat sloeg. De regen stopte zeer snel, een kurkdroge rijstrook ontwikkelde zich op meer dan driekwart van het circuit. Het was even afwachten wie de grootste durver was om over te stappen op slicks. Uiteindelijk bleken dat Mark Webber en Jenson Button te zijn. Op sommige stukken was het nog even wennen en opletten, maar al snel werd duidelijk dat zij de beste keuze hadden gemaakt.

GP Hongarije 2011 Mark Webber

Toen de rest van het rijdersveld binnenkwam, hadden beide heren reeds goed opgewarmde banden zodat zij een stuk sneller waren. De supersofts hadden echter een gelimiteerde levensloop, met meerdere pitstops als gevolg. Het waren opnieuw Webber en Button die als eerste een nieuwe tactische keuze maakten: overgaan op de hardere compound. Hamilton ging echter opnieuw voor supersofts, net als Fernando Alonso. Dit leek achteraf de foute keuze.

GP Hongarije 2011 Button-Hamilton

Ondertussen lagen beide McLarens aan de leiding, aangezien Vettel zijn pitstop iets te laat nam. Toen het plots opnieuw begon te regenen, maakte Hamilton een foutje en volgde een slippertje over een gladde kerbstone. Button naderde zo tot op een haar van Hamilton, een spectaculair duel volgde. Beide coureurs passeerden elkaar meermaals, ze zullen er zeker en vast van genoten hebben. Teambaas Martin Whitmarsh zal echter vol spanning hebben toegekeken, maar gelukkig gedroegen zowel Button als Hamilton zich als volwassen mannen en bleef een aanrijding uit.

GP Hongarije 2011 Button

Even later volgde echter een drive through straf voor Hamilton, aangezien deze na zijn slippertje nogal agressief de wagen opnieuw in de juiste richting zette en zo Paul di Resta in het gras dwong. Een terechte straf weliswaar en gecombineerd met een foute bandenkeuze was de kans op een overwinning voor de Brit gesmolten als sneeuw voor de zon. Ook Mark Webber maakte ditmaal een slechte bandenkeuze. Hamilton zou uiteindelijk genoegen moeten nemen met een vierde plek, Mark Webber volgde als vijfde.

GP Hongarije 2011 Vettel-Button-Alonso

Vooraan was Jenson Button lang niet bang van het beetje regen en bleef dapper op slicks rijden. Ook Vettel en Alonso hadden geen schrik van de kleine plensbui. Button domineerde echter en vierde zijn tweehonderdste Grote Prijs van zijn carrière met een overwinning op het circuit van Hongarije. De man heeft blijkbaar een speciale band met het circuit, aangezien hij vijf jaar geleden hier zijn eerste race won. Sebastian Vettel eindigde als tweede, Alonso als derde. Vettel mag dan niet de overwinning binnengehaald hebben, het kampioenschap voor hem is zo goed als binnen. Nu volgt alvast vakantie voor de hele F1, het circus is terug op 28 augustus en dat nergens minder dan bij ons op Spa-Francorchamps. (Foto’s: F1Fanatic)

Rijder Team Tijd
1. ukJenson Button McLaren 1:46:42.337
2. deSebastian Vettel Red Bull +3.588
3. esFernando Alonso Ferrari +19.819
4. ukLewis Hamilton McLaren +48.338
5. auMark Webber Red Bull +49.742
6. brFelipe Massa Ferrari +83.176
7. ukPaul di Resta Force India +1 Ronde
8. chSebastien Buemi Toro Rosso +1 Ronde
9. deNico Rosberg Mercedes +1 Ronde
10. esJaime Alguersuari Toro Rosso +1 Ronde
11. jpKamui Kobayashi Sauber +1 Ronde
12. ruVitaly Petrov Lotus Renault +1 Ronde
13. brRubens Barrichello Williams +2 Ronden
14. deAdrian Sutil Force India +2 Ronden
15. mxSergio Perez Sauber +2 Ronden
16. vePastor Maldonado Williams +2 Ronden
17. deTimo Glock Virgin +4 Ronden
18. auDaniel Ricciardo HRT +4 Ronden
19. beJerome d` Ambrosio Virgin +5 Ronden
20. itVitantonio Liuzzi HRT +5 Ronden

Deel dit bericht:

1 reactie op "F1 Review: GP van Hongarije"

  1. PJS 03-08-2011 om 17:06

    Dankzij de weersomstandigheden al bij al een erg spannende race!

Reageer

Reactie aan het plaatsen...