Rijtest & video: Citroen DS3 Racing vs. MINI JCW

MINI JCW Citroen DS3 Racing
Met de DS3 Racing waagt Citroën zich voor het eerst in het hot hatch segment, om zich te bewijzen plaatsen we hem tegenover de MINI John Cooper Works.

Het hot hatch segment wordt de laatste jaren steeds drukker bevolkt, sinds kort ook met een model van de dubbele chevron, de Citroën DS3 Racing brengt namelijk een eerbetoon aan de prestaties van Citroën in het WRC-kampioenschap en doet dat met verve. De wagen werd ontwikkeld op basis van de DS3 Sport Chic, maar werd dankzij de race-afdeling van Citroën een stuk sportiever afgesteld. Met zijn prijskaartje van boven de 30.000 euro mikt hij wel merkbaar hoger, en dus meer richting de premium markt. Daar krijgt Citroën als rechtstreekse concurrent de MINI John Cooper Works tegenover zich, die met een gelijkaardige basisprijs mee de top van het hot hatch segment bekleed.

Citroen DS3 Racing vs MINI JCW

Discretie staat niet meteen bovenaan je agenda wanneer je kiest voor een wagen uit deze klasse, en dat hebben ze bij Citroën en MINI zeker begrepen. Citroën gaat met de DS3 Racing zelfs helemaal de extravagante tour op, de wagen is in twee kleurencombinaties beschikbaar: zwart met oranje dak of wit met grijs dak. Dat ook de accenten zoals de grille, de velgen en de zijspiegels in dezelfde kleur als het dak worden uitgevoerd zorgt er natuurlijk voor dat de DS3 Racing je niet snel aan het oog ontglipt, zeker niet als je voor de versie met oranje accenten kiest. Tel daarbij nog eens de opvallende striping, de 18″ velgen met rode remklauwen en enkele accenten in koolstofvezel en je weet dat het qua looks met de DS3 Racing wel goed zit.

MINI JCW vs Citroen DS3 Racing

De MINI John Cooper Works kan op een gelijkaardige wijze uitgerust worden, al ben je hier als koper wel een stuk vrijer in. Standaard krijg je 17″ velgen, aangepaste bumpers, sportieve zijschorten, contrasterende spiegels, een verchroomde tankdop, luchtinlaten om zowel motor als remmen te koelen en ga zo maar even door. Achteraan valt de dubbele centrale uitlaatpijp op, samen met de subtiele dakspoiler en de eveneens aangepaste bumperpartij. Dat er met de John Cooper Works niet te sollen valt is duidelijk, ons testmodel deed er zelfs een schep bovenop dankzij een zwarte lakkleur en dito 18″ velgen samen met allerlei rode accenten. Subtiel? Nee, maar leuk is het des te meer.

Citroen DS3 Racing vs MINI JCW

Binnenin trekken beide modellen hun uiterlijke extravagantie door. Het interieur van de DS3 Racing ademt sportiviteit, de kuipstoelen zitten heerlijk en bieden veel zijdelingse steun. Het dashboard is in het feloranje uitgevoerd en bijgevolg alles behalve discreet, maar in een hot hatch mag het allemaal een stuk fleuriger. Het stuur is aan de onderkant afgeplat en ligt goed in de hand. Net als in de DS3 vinden we een geurverspreider in de DS3 Racing, volledig overbodig oordelen we, in een echte hot hatch moet het namelijk ruiken naar zweet en niet naar bloesems. Net zoals dat aan de buitenkant het geval is, vinden we ook binnenin behoorlijk wat accenten in koolstofvezel terug. Het stuur krijgt koolstofvezel, het dashboard is ermee bekleed en ook de deurgrepen werden in een carbon jasje gestoken. Voor de rest is al het tastbare zeer goed afgewerkt en vinden we zo goed als nergens een loszittende naad of een niet aansluitend paneel. De DS3 is dus echt premium. Verder merken we nog op dat het GPS-systeem er goed uitziet, de kofferruimte best groot is en de achterbank vlot aan 2 personen plaats biedt, compleet overbodig voor een hot hatch, maar het is er wel.

Citroen DS3 Racing vs MINI JCW

Ook de John Cooper Works zet zijn sportiefste beentje voor, maar doet dat iets minder opvallend dan de DS3 Racing. In de MINI dus geen stickers met ‘DS3R’ opschrift, maar eerder bescheiden aanpassingen. Zo vonden we in ons testmodel koolstofvezel accenten op het stuur, de versnellingspook en de handrem en is het stuurwiel met Alcantara bekleed. Dat stuurwiel ligt trouwens erg goed in de hand en maakt het rijden een waar genot, maar daarover later meer. Op de achterbank is net als in elke andere MINI niet erg veel plaats voor volwassenen, maar mits wat lenigheid lukt het wel om er plaats te nemen. Verder staat de afwerking op een erg hoog niveau, het navigatiesysteem dat van BMW vandaan werd geplukt doet zijn taak zelfs een stuk beter dan de DS3 Racing, maar daar betaal je dan ook voor.

Citroen DS3 Racing vs MINI JCW

Onder de motorkap vinden we tweemaal hetzelfde verhaal, een 1.6 Twin-Scroll Turbobenzine maakt er het mooie weer. Toch werden de motoren anders afgesteld door beide constructeurs, de Citroën DS3 Racing beschikt over 207 pk en 275 Nm koppel, de MINI John Cooper Works over 211 pk en 280 Nm koppel. Klein verschil is wel dat de 280 Nm koppel in de John Cooper Works in overboost bereikt worden, standaard krijg je 260 Newtonmeters ter beschikking. Beide blokken doen het dankzij hun Twin-Scroll turbo goed in alle regionen van het toerengebied, waardoor er van een turbogat helemaal geen sprake is. De sprint van 0 naar 100 km/u is dan ook voor beide modellen voorbij in 6,5 seconden, de topsnelheid ligt bij de DS3 Racing op 235 km/u, de MINI trekt het iets langer tot 238 km/u.

MINI JCW vs Citroen DS3 Racing

Ondanks de haast identieke motorspecificaties en prestaties verschilt de beleving van beide modellen toch wezenlijk, zo heeft de versnellingsbak van de DS3 Racing merkbaar langere verhoudingen dan de MINI. Dat maakt dat de DS3 Racing een stuk lineairder aanvoelt, iets wat je misschien niet meteen in een hot hatch verwacht. Dankzij zijn kortere versnellingen is de MINI een stuk explosiever, het vele schakelen helpt ook de sportieve rijbeleving vooruit. Beide versnellingsbakken laten zich vlot bedienen, bij onze MINI werd zelfs een speciale schakelpook gemonteerd die dankzij de Alcantara bekleding erg goed aanvoelt. Daarnaast heeft de John Cooper Works ook het voordeel dat MINI een subliem klinkend uitlaatsysteem heeft gemonteerd, de plofjes en roffels die uit de twee centrale pijpen komen staan in schril contrast met de eerder bedeesde uitlaatklank van de DS3 Racing. Waar de DS3 Racing wel een stuk beter scoort is op het vlak van verbruik, theoretisch verbruikt de DS3 Racing 6,4 liter/100 km, de MINI JCW heeft 7,1 liter/100 km nodig. In de realiteit vinden we dezelfde verhouding terug, tijdens onze testperiode verbruikte de DS3 Racing 7,8 liter/100 km, de MINI JCW had 9,1 liter/100 km nodig. Dat je een uitlaatplofje kan opwekken door bij de John Cooper Works telkens pas bij 4.000 toeren te schakelen zit daar ongetwijfeld voor iets tussen.

MINI JCW vs Citroen DS3 Racing

Het rijgedrag laat zich kenmerken door gelijkaardige verschillen, hoewel de Citroën DS3 Racing erg potent is, kon de indruk ons niet ontglippen dat het allemaal iets comfortabeler afgesteld is dan de meer hardcore MINI. Niet dat de DS3 Racing meteen moet worden afgeschreven, het stuur ligt bijvoorbeeld zeer goed in de hand en de instructies die het krijgt vertalen zich vlot naar de voortrein. Toch lijkt het stuur bij lage snelheden te veel bekrachtigd en is het daarom soms wat zoeken naar de nodige hoeveelheid stuurinput. Daar doet de MINI John Cooper Works het dus merkbaar een stuk beter, het goed aanvoelend stuurwiel blijft consequent in zijn afstelling en is op alle snelheden net even zwaar. Dat maakt dat het met de JCW een stuk eenvoudiger is om de juiste stuurinput te geven. Daarnaast beschikt de MINI over een elektronisch sperdifferentieel, hoewel een mechanisch sper nog meer zoden aan de dijk zou brengen, leek de keuze voor het elektronisch sper in ieder geval verantwoord. De DS3 Racing had beduidend meer last van torque steer, al zorgt het hoge vermogen er ook in de MINI voor dat het stuur soms zijn eigen weg opgaat. Via een sport knop in het interieur kan de MINI daarnaast nog iets sportiever afgesteld worden, het uitlaatgeluid is dan meteen een stuk prominenter aanwezig, de gasrespons wordt feller en de sturing past zich mee aan. Het uitlaatgeluid en de scherpere gasrespons zorgen voor een absolute meerwaarde, de sturing vonden we in de sportstand jammer genoeg iets minder natuurlijk aanvoelen dan in de normale stand. Dat maakt dat je de MINI JCW dus even goed in de normale stand kan blijven rijden.

MINI JCW vs Citroen DS3 Racing

De ophanging van de DS3 Racing is hard naar Franse standaard, maar toch net iets comfortabeler dan wat MINI ons durft voorschotelen. De stijve veerpoten van de MINI helpen om het bochtenwerk op een ongezien niveau te tillen, iets wat je mag verwachten van een hot hatch. De Fransen dachten bij de ontwikkeling duidelijk ook aan de dagelijkse bruikbaarheid van het model, de ophanging is hard en sportief maar zal je minder snel rugklachten bezorgen. Het lijkt dan ook de rode draad doorheen de afstelling van de DS3 Racing, de wagen leek ons op alle vlakken iets minder scherp dan de MINI, maar dat maakt hem in het dagelijkse leven net een stuk dragelijker. Waar de Fransen het merkbaar wel beter voor mekaar hebben is op het vlak van remkracht, of toch de dosering ervan via het rempedaal. De remmen van de DS3 Racing zijn zeer bijtgraag en grijpen kordaat in bij een commando van het rempedaal, wat de rijbeleving naar een hoger niveau tilt. Met de MINI is het al iets moeilijker om de juiste hoeveelheid remkracht te doseren.

MINI JCW vs Citroen DS3 Racing

De DS3 Racing is er vanaf 31.340 euro, een smak geld voor een kleine wagen. De DS3 Racing krijgt dan ook echte koolstofvezel accenten en heeft een zweem van exclusiviteit over zich. Toch blijkt de oplage niet meer zo beperkt als eerst werd aangenomen, jaarlijks zullen 2.000 exemplaren geproduceerd worden, in tegenstelling tot de eerder aangekondigde totale oplage van 1.000 exemplaren. Dat maakt de verklaring voor de hoge instapprijs een stuk moeilijker. De MINI John Cooper Works is met een basisprijs van 30.450 euro standaard goedkoper dan de DS3 Racing, maar dat verschil doet zich snel teniet als je wat opties aanvinkt. De DS3 Racing krijgt bijvoorbeeld standaard 18″ velgen, terwijl je bij MINI pas bij 17″ start. Daarnaast kost het navigatiesysteem bij Citroën 950 euro, terwijl je bij MINI het navigatiesysteem via het Wired pakket moet kopen (1.735 euro). Toch blijven beide wagens vrij prijzig, want voor het geld kan je eigenlijk al een klasse hoger shoppen, de Renault Mégane RS kan je namelijk al vanaf 27.700 euro op je oprit parkeren.

MINI JCW vs Citroen DS3 Racing

Conclusie

Citroën maakt met de DS3 Racing een goede entree in het hot hatch segment, de wagen ligt goed op het netvlies en maakt een bijzonder jeugdige en sportieve indruk. In vergelijking met de gevestigde waarde in dit segment mist de DS3 Racing wat scherpte in de sturing en de demping, daarnaast mist de DS3 Racing de fenomenale soundtrack die de MINI ons kan voorschotelen. Als we enkel naar het rijgedrag en de prestaties kijken lijkt de MINI John Cooper Works ons de betere hot hatch, maar we rijden nu eenmaal niet dagelijks op een circuit en daarom is ook comfort belangrijk. Dat laatste hebben de Fransen goed begrepen, ze hebben de Citroën DS3 Racing zo afgesteld dat hij dagelijks erg bruikbaar is, iets wat je in de MINI een beetje mist. De John Cooper Works is dus de ideale keuze voor wie de beste prestaties wil, de DS3 Racing de rationele keuze voor wie verder kijkt dan enkel een weekendje racen op bochtige wegen.

MINI JCW vs Citroen DS3 Racing

Tekst & Foto’s: Pieter-Jan Scheir & Jeroen Maes

Deel dit bericht:

19 reacties op "Rijtest & video: Citroën DS3 Racing vs. MINI JCW"

 1. claeys 16-07-2011 om 15:30

  Super dit duel tussen de hot hatches! Knappe video!

 2. kristofl 16-07-2011 om 20:52

  Heerlijke machientjes!

 3. kristofl 16-07-2011 om 21:02

  Hee.. ik had het filmpjes overgeslaan. Goed gedaan! Dit vergeleken met jullie eerste filmpjes, ferm verschil. Vooral het flitsender monteerwerk én de leuke shots (uitlaat etc…) maken’t een plezier om naar te kijken. Ook het duel tussen jullie 2 is mooi in elkaar gezet.
  Ik zou voor de DS3 gaan, al is het maar omdat hij regelrecht indruist tegen alle saaie typische kleine autootjes. Ook het design is een pak radicaler, die led stroken, heerlijk!   
  Zowiezo, goed bezig mannen 🙂

 4. mrnix 17-07-2011 om 1:16

  Mooi!
  Maar ik ga toch voor de duitse mini 😉 franse wagens betrouw ik tog niet zo 😉
  Maar een vraagje is de mini bruikbaar voor alledaags gebruik of absoluut niet?

 5. PJS 17-07-2011 om 1:36

  @Mrnix; De MINI is zeker dagelijks bruikbaar, maar de DS3 Racing nog net iets meer. 😉 

 6. geert 08-10-2011 om 21:45

  Heb een DS3 racing;-)

 7. geert 08-10-2011 om 21:46

  Ik heb de DS3 racing sinds een paar maanden. Heb méér dan een jaar gewacht. Zwart met oranje nb. Rijdt fantastisch en is ook een stuk mooier dan de mini vind ik. Heb nog betere uitlaat laten plaatsen. Grote turbo blaast zijn uitlaatgassen als gek naar buiten. Staat nu vooraan 10mm breder, achter 15mm. Staat ook 20mm dieper dan standaard racing. Kon het niet laten:-) Wil die voor géén geld meer kwijt en geniet van elke kilometer achter het stuur. Heb meer bekijks dan met mijn Porsche 10 jaar geleden:-)))
  Als er straks nog iemand een nog betere software kan schrijven voor mijn bakkie, dan kan het niet meer stuk. Thx Citroën.

 8. geert 08-10-2011 om 21:51

  Oeps nog even vergeten. De voorstanders van Duitse wagens… het motorblok van De Cooper S John Works en dat van de DS3 racing zijn zo goed als identiek. En inderdaad… gemaakt bij BMW! 🙂

 9. Wolf 31-10-2011 om 19:07

  ‘in de Mini geen stickers met DS3’ ……….dit lijkt mij logisch,lol

 10. Wolf 22-04-2012 om 21:14

  Hé mannen. Misschienis een test tussen de Cooper S/JCW tegen de Mégane RS een ideetje? Graag met video….haha

 11. MRM 23-04-2012 om 11:18

  MINI Cooper JCW is eerder een concurrent voor de Clio RS, niet? 

 12. fre23 24-04-2012 om 15:20

  Hoor ik daar een nieuwe test aankomen :)?

  • MRM 25-04-2012 om 22:56

   We hebben erover nagedacht, maar aangezien de Clio RS niet premium genoeg is, is hij niet echt een directe concurrent. 

   Al is de Clio RS voor de rest wel een geniale wagen. Zijn 2.0 liter atmosferisch blok is subliem in ongeveer elke omstandigheid en zijn chassis is afkomstig van Renault Sport. Dat zegt genoeg!

 13. the.roadrunner 24-04-2012 om 15:45

  100 DS3 Racings voor België:
  Geert en the.roadrunner hebben elkaar reeds ontmoet, waar zit de rest.
  Mocht je één zien, noteer dan voor mij het chassisnummer dat zichtbaar is in de voorruit boven het stuur.
  the.roadrunner@skynet.be

  • geert 24-04-2012 om 21:49

   Wil ook wel eens weten waar ze ‘rondrijden’! Kunnen we een ‘DS3R’ clubje oprichten misschien 😉

Reageer

Reactie aan het plaatsen...