Saab heeft Sale & Lease Back deal beet

Saab Trollhattan
Saab laat in een persbericht weten dat het een akkoord heeft gesloten om 50,1% van het vastgoed te verkopen in ruil voor 28 miljoen euro.

Gisteren kregen we al het nieuws dat Saab 13 miljoen euro had verkregen door 582 Saab’s te verkopen aan een Chinese partij, vandaag maakt het bedrijf bekend dat het een Sale & Lease Back deal heeft bereikt met het Zweedse Hemfosa Fastigheter AB. Dit consortium van Zweedse vastgoed investeerders zullen 50,1% van het vastgoed van Saab kopen voor 28 miljoen euro, later zal Saab de gebouwen dan terug leasen via een contract van 15 jaar. Het eerste jaar moet Saab echter geen huur betalen, de investeerders hebben daarnaast de mogelijkheid om binnen de 30 dagen hun aandeel te verhogen tot 33 miljoen euro.

De deal is echter nog niet helemaal rond, om de fabrieken te kunnen verkopen moet het Swedish National Debt Office (NDO) eerst nog zijn zegen geven. De NDO staat namelijk borg voor de lening die Saab kreeg van de Europese investeringsbank. Het zal dus afhangen van de Zweedse overheid en de Europese investeringsbank alvorens de deal volledig beklonken kan worden. Saab kampt al enkele maanden met cashflow problemen, het bedrijf was niet langer in staat zijn leveranciers te betalen waardoor deze niet meer leverden. De productielijn in Trollhättan lag de laatste 3 maanden dan ook voor het overgrote deel stil. Eind vorige week raakte bekend dat het bedrijf ook niet langer in staat was de lonen van zijn werknemers te betalen, waardoor de vakbonden dreigden met het faillissement. Nu lijkt het gevaar even geweken, al is volgens bronnen in totaal 70 miljoen euro nodig om de productielijnen terug vlot te laten draaien…

Saab

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...