Vakbond Saab dreigt met faillissement

Save Saab
De belangrijkste vakbond van Saab dreigt ermee het faillissement aan te vragen, nadat eerder vandaag bekend raakte dat de lonen niet meer kunnen worden uitbetaald.

Deze ochtend raakte bekend dat Saab, eigendom van Swedish Automobile (het vroegere Spyker), niet langer in staat is de lonen van zijn werknemers te betalen. Nu dreigt de belangrijkste vakbond ermee het faillissement aan te vragen. De grootste vakbond, IF Metall, bereidt momenteel namelijk de betalingsaanmaning aan Saab voor, zodra die bij de autobouwer binnen is heeft het bedrijf zeven dagen om erop te reageren en alsnog de lonen uit te betalen.

Saab heeft grote problemen met de kortetermijnfinanciering waardoor er de afgelopen drie maanden amper wagens van de band rolden. Verschillende leveranciers van Saab weigeren namelijk nog te leveren, aangezien Saab zijn betalingen niet na kan komen. Aangezien Saab met een Just In Time proces werkt heeft het ook geen voorraden om de productie te verzekeren. De kortetermijnfinanciering eerder al deels opgelost door 1.300 wagens te verkopen aan het Chinese Pang Da, daarvoor betaalde de Chinese autodistributeur 30 miljoen euro, maar dat blijkt duidelijk niet voldoende om het zwalpend schip terug vlot te trekken.

Saab onderhandelt momenteel nog met de Europese investeringsbank en enkele toeleveranciers over de kortetermijnfinanciering. De Zweedse regering heeft alvast laten weten dat ze geen financiële hulp zal bieden. “Saab moet zelf een oplossing vinden voor zijn financieringsproblemen”, zei de Zweedse minister voor Ondernemen en Energie Maud Olofsson op een persconferentie. Het aandeel “Swedish Automobile NV” kelderde vandaag met 61,68% tot 0,95 euro per aandeel.

Saab

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...