Preview: 24-uren Nurburgring

24 hour Nürburgring
De 24-uren van Le Mans is achter de rug, de 24-uren race op de Nürburgring moet nog beginnen.

Nu iedereen reeds bekomen is van de 24-uren van Le Mans en de spectaculaire crashes die ermee gepaard gingen, kan de spanning alweer stijgen voor de volgende langeafstandsthriller. Dit weekend vindt namelijk de 39ste editie plaats van de 24-uren race op de legendarische Nürburgring. De race is nog niet half zo oud als die van Le Mans (met 79 edities achter de rug), maar is minstens dubbel zo spannend. Circa 25 km circuit, meer dan 100 bochten waarvan vele blindelings en 250 wagens aan de start: een onheilspellend recept?

Terwijl op Le Mans Audi en Peugeot de voornaamste blikvangers zijn, is de strijd door de Groene Hel iets gevarieerder. Le Mans kent slechts 4 klassen, op de Nürburgring rijden er iets meer rond. Ook vele kleinere wagens zijn van de partij: een Renault Clio RS, een Ford Focus RS, Opel Astra GTC, Volkswagen Golf, Scirocco en nog veel meer. Niet alle deelnemers rijden trouwens rond in het nieuwste model. Zo zijn er een pak oude M3’s aanwezig, een Golf III en zelfs een Opel Manta!

In de hoogste klassen strijden BMW, Mercedes-Benz, Ferrari, Porsche en Audi om de titel. Hun wapens zijn respectievelijk de M3 GT2, 458 Italia, 911 en R8 LMS, al mag men exoten als de Aston Martin V12 Zagato en Lexus LFA niet over het hoofd zien. Bovendien is het ook hét evenement waar James Glickenhaus zo lang naar uitkeek om zijn P4/5 Competizione volledig los te laten. Vorig jaar ging BMW met de overwinning aan de haal, nadat de Porsche 911 GT3 R Hybrid wegens mechanische pech moest opgeven. Dit jaar is Porsche echter terug met een update van die wagen en wordt 2011 misschien wel de eerste 24-uren waarin een hybride de ultieme heerser wordt.

Achter het stuur van de wagens zitten meerdere bekenden. Enkele rijders uit het DTM-kampioenschap verdedigen Audi: Timo Scheider, Mattias Ekström en Mike Rockenfeller, al is het niet zeker dat laatstgenoemde reeds bekomen is van zijn crash in Le Mans. Dit weekend liet hij de DTM-race op de Lausitzring alvast voorbijgaan. Sabine Schmitz, de ‘ring koningin’, rijdt mee in een Porsche 911 GT3 R met startnummer 26. Johnny Herbert neemt het stuur van de Golf GT24 en Kazunori Yamauchi, bezieler van de Gran Turismo games, rijdt dit jaar mee in een Nissan GT-R. Vorig jaar behaalde hij nog een 4de positie in zijn klasse aan het stuur van een Lexus IS-F.

Of het zaterdag en zondag droog blijft of dat het gaat regenen, valt moeilijk te voorspellen. In de Duitse Eifel kan het weer vliegensvlug omslaan. Spanning zal er hoe dan ook ongetwijfeld zijn. De volledige deelnemerslijst vinden jullie hier. Wie over DVB-T beschikt, kan normaal de Duitse zender Sport1 nemen. Online de 24-uren volgen kan via deze livestream. De volledige planning vinden jullie tenslotte hier.

Deel dit bericht:

2 reacties op "Preview: 24-uren Nürburgring"

  1. love4sportcars 23-06-2011 om 13:04

    hoeveel BMW’s staan er wel niet in die lijst, een stuk of vijftig!

  2. TDB 23-06-2011 om 13:59

    @love4sportcars Duits grondgebied he;) Voor een M3 is de Nürburgring zijn natuurlijke habitat!

Reageer

Reactie aan het plaatsen...