Preview: 24-uren van Le Mans

24 Uren Le Mans
Morgen is het weer zover: de jaarlijkse 24-uren van Le Mans.

Klokslag 15.00u gaat morgen de 79ste editie van de 24-uren van Le Mans van start. Hoewel de 24-uren van de Nürburgring ietwat meer spanning oplevert en sterk opkomt, blijft de langeafstandsrace in Le Mans zonder twijfel de meest legendarische. Destijds een strijdtoneel van Ferrari, Ford en Porsche, vandaag een diesel titanenstrijd tussen Audi en Peugeot.

Audi ging vorig jaar aan de haal met de overwinning, na vele technische mankementen aan de 908 HDI van Peugeot. De Audi R15 TDI bleek betrouwbaarder en laat betrouwbaarheid nu net dé beslissende factor zijn in een langeafstandsrace. Dit jaar komt Audi naar Le Mans met drie R18 TDI‘s, het strijdwapen van Peugeot is opnieuw de 908. Na de kwalificatie lijkt Audi opnieuw aan de winnende zet. De snelste R18 TDI was met een rondetijd van 3:25.738 bijna drie tienden sneller dan de eerstkomende Peugeot, op de derde plek.

De LMP1-klasse wordt aangevuld door enkele Lola’s en Pescarolo-Judd’s. Team Aston Martin Racing is snel te herkennen aan de legendarische Gulf-kleuren en de nummering van de wagens: 007 en 009. Geen toeval, maar reeds lang met opzet gedaan! De prototypes van de LMP1-klasse mogen dit jaar maximaal een cilinderinhoud hebben van 3.7-liter voor de Diesels en 2-liter voor benzinemotoren.

Natuurlijk zijn de LMP1-bolides niet de enige wagens op de grid. In de LMP2-klasse haalde de jonge Lucas Ordoñez de pole-positie binnen met zijn Oreca 03-Nissan bolide. Oefenen op Gran Turismo kan dus wel degelijk zijn vruchten afwerpen. In de GTE PRO-klasse bleek de BMW M3 GT sneller te zijn dan de Ferrari 458 Italia en Chevrolet Corvette. Porsche haalt in deze klasse slechts een zevende startplek. Tenslotte is de eerste startplek in de GT AM-klasse voor de Ferrari F430 van team AF Corse SRL, gevolgd door drie Porsche 911 RSR’s.

Kwalificaties betekenen natuurlijk weinig voor een langeafstandsrace, met een hele hoop pitstops en mogelijke technische hindernissen. ’s Nachts met volle snelheid over de Mulsanne straight zoeven is niet te onderschatten, wetende dat nog snellere prototypes je elk moment kunnen voorbijsteken. Vermoeidheid is eveneens onvermijdelijk in een race van 24-uren, zelfs met meerdere piloten. De 24-uren van Le Mans 2011 is grotendeels live te volgen op Eurosport/Eurosport HD. Alle live chrono’s kan je trouwens hier volgen. Moge de beste winnen!

24 Uren Le Mans

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...