Audi A1 Clubsport Quattro: A1 met 503 pk

Audi A1 Clubsport Quattro
Audi stelt op het jaarlijkse Wörthersee tuningevent de Audi A1 Clubsport Quattro voor, een 503 pk sterke Audi  A1.

Audi pakt groots uit op de Wörthsee, dankzij een hallucinant conceptmodel op basis van de Audi A1. De Audi A1 Clubsport Quattro krijgt onder de motorkap de 2,5-liter grote vijfcilinder uit de TT RS en RS3 Sportback. Maar alsof dat nog niet genoeg was, heeft Audi ook wat gesleuteld aan het vermogen van deze vijfpitter. In de Audi A1 Clubsport Quattro zorgt de 2.5 TFSI namelijk voor 503 pk en 660 Nm koppel, een flink schep meer dan de 340 pk en 450 Nm koppel uit het standaard blok. Audi zou dit bereikt hebben door een nieuwe turbo, intercooler en uitlaatsysteem te monteren. Mooi, maar productierijp lijkt ons dat zeker niet.

Het conceptmodel dat 1.390 kilogram weegt sprint dankzij het opgedreven vermogen van 0 naar 100 km/u in 3,7 seconden. 0 naar 200 km/u duurt op zijn beurt 10,9 seconden, terwijl een tussensprint van 80 naar 120 km/u in vierde versnelling slechts 2,4 seconden inneemt. Zoals de naam het doet vermoeden krijgt het conceptmodel Quattro vierwielaandrijving mee, de motor wordt op zijn beurt gekoppeld aan een manuele zesbak. De topsnelheid bedraagt 250 km/u.

Visueel werd erg veel gesleuteld aan dit conceptmodel. Zo staat de wagen op 19″ lichtmetalen velgen, werd het koetswerk in een matte lak gespoten en werden de dakbogen en het dak uit koolstofvezelversterkte polymeren (CFRP) vervaardigd. Vooraan bemerken we verder grotere luchtinlaten en de zwarte honingraad grille die we kennen van de andere RS-modellen, de motorkap werd voorzien van twee luchtinlaten om de motor te koelen. De A1 Clubsport is 60 mm breder dan een standaard A1, in profiel vallen ook de geïntegreerde luchtuitlaten op. Achteraan wordt de A1 Clubsport Quattro voorzien van een grote spoiler, verdonkerde achterlichten en een diffuser.

Aangezien dit model voor het circuit werd ontworpen vinden we binnenin geen achterbank terug, in de plaats zorgt een dwarsbalk voor de stijfheid van het koetswerk. Om gewicht te besparen werd geen multimediasysteem geïntegreerd, de lichtgewicht stoelen zijn dezelfde als in de Audi R8 GT en werden deels in koolstofvezel opgetrokken, rode vierpuntsgordels moeten de bestuurder en de passagier op hun plaats houden. De Audi A1 Clubsport Quattro kan exclusief op Need for Speed World beleefd worden, dit als een gratis huurwagen in het spel tussen 1 en 4 juni. Check snel op de website: http://world.needforspeed.com.

Lees hier onze rijtest met de Audi A1 1.6 TDI.

Deel dit bericht:

3 reacties op "Audi A1 Clubsport Quattro: A1 met 503 pk"

  1. mrnix 01-06-2011 om 16:39

    dat onderstel kan dat gewoon niet aan…

  2. TDB 01-06-2011 om 19:39

    Haha, als ze willen pochen bij Audi, laat ze dan eens afkomen met een degelijk videootje. En liefst geen fake;)!

  3. kristofl 02-06-2011 om 12:26

    Wel leuk, die rode accenten… Zeker in die voorlichten komt het best creepy over. Wacko!

Reageer

Reactie aan het plaatsen...