Rijtest & Video: Honda CR-Z

Honda CR-Z Rijtest
Na geruime tijd komt Honda dan toch met een opvolger voor de CRX. Is het feit dat de CR-Z een hybride is nog verzoenbaar met de sportiviteit van de CRX?

Op gebied van looks is de CR-Z alleszins minstens even baanbrekend en futuristisch als de Honda CRX ooit was, zoveel is zeker. Het is moeilijk om ook maar iets te vinden aan de wagen dat er niet futuristisch uitziet. Aan de voorkant bemerken we strakke koplampen en een aardige bumperkit, aan de zijkant sieren zwarte velgen en een schitterende zijlijn deze coupé en achteraan vinden we lichtblokken die eruit zien alsof ze pas binnen enkele jaren zullen ontworpen worden en een achterbumper die dankzij een soort van zilveren gaas en het gebruik van fake carbon zeer sportief aandoet. Een dakspoiler maakt de look compleet. Of je nu voor de extreme looks van de CR-Z bent of net niet, je kan niet ontkennen dat het geheel alleszins consistent is en in dat opzicht is het feloranje waarmee ons testmodel versierd werd, misschien niet slecht gekozen. Want in een CR-Z val je toch sowieso op, een beetje meer aandacht van de extraordinaire buitenkleur kan er dan heus wel nog bij. De CR-Z doet hoofden draaien, zoveel is zeker.

Honda CR-Z

Wanneer je instapt, word je met een al evenzeer futuristisch en overdreven interieur geconfronteerd. En dat kon ons wel smaken. De kuipstoelen van dit model zijn redelijk dun, maar zitten desondanks heerlijk en bieden voldoende steun. De CR-Z laat een lage zitpositie toe, waardoor je het gevoel krijgt met een echt sportmodel onderweg te zijn. Nog meer aanwijzingen in die richting vinden we wanneer we naar de lachwekkend onbruikbare kofferruimte kijken of wanneer we eens proberen plaats te nemen op de achterbank. De CR-Z is alles behalve een praktische gezinswagen. En da’s maar goed ook. ’s Avonds lichten de randen van de speakers in de wagen op in het blauw, net zoals de inlegstrook in de portieren. Allemaal kleine details die samen met het extreme instrumentenpaneel en dito dashboard de wagen een zekere charme geven. Met de afwerking is alles in orde, al vinden we hier en daar wel kleine foutjes terug, maar niets onvergeeflijk. De wagen inschakelen gebeurt door middel van een draai aan de sleutel. Dan komt alles in de wagen tot leven, behalve de motor. De tellerpartij baadt plotseling in het licht en de radio begint te spelen. Wie dan ook de motor wil aanzetten, moet dit doen via een startknop. Een omslachtige procedure, zo lijkt, maar de CR-Z is een hybride en wil dan ook zoveel mogelijk benzine sparen. En benzine verbruiken terwijl je niet aan het rijden bent, zou zonde zijn.

Honda CR-Z

Onder de motorkap ligt een 1.5 liter grote benzinemotor die 114 pk levert. Samen met een elektromotor die 14 pk levert, komt het gecombineerde vermogen neer op 124 pk. En neen, we maakten geen rekenfout, de pieken van de benzinemotor en de elektromotor komen niet overeen, waardoor de twee vermogens niet zomaar samengeteld mogen worden. Dankzij de combinatie van deze twee aandrijvingen sprint de Honda CR-Z in 9,9 seconden naar 100 km/u. Echt snel kan je dat niet noemen. Maar let wel, de hernemingen voelen best krachtig aan dankzij de elektromotor die uiterst alert is voor de vraag naar meer vermogen. De Honda CR-Z beschikt over 174 zeer aanwezige Nm’s. Omwille van het feit dat de verbrandingsmotor van de CR-Z constant meedraait, beschikt de wagen steeds over voldoende kracht, maar kan hij ook zuinig zijn als het enigszins mogelijk is. De constant actieve motor zorgt er samen met de handbak voor dat je op gebied van rijgedrag geen enkele aanwijzing hebt dat je met een hybride aan het rijden bent, terwijl je wagen toch relatief zuinig blijft. Al het goede van hybride rijden, zonder de nadelen ervan?

Honda CR-Z

Het verbruik komt volgens Honda neer op 5 liter per 100 km. In de realiteit zal je dat wellicht nooit halen. Wanneer je de wagen zeer zuinig bestuurt, dan kom je misschien uit op een verbruik van ongeveer 5,7 liter per 100 km. Hiervoor moet je de wagen trouwens in de ECO-stand zetten. Dan reageert het gaspedaal minder fel op eventuele acceleraties, waardoor brandstof bespaard wordt. In die modus zet de CR-Z de airconditioning trouwens ook een standje lager, want alle beetjes helpen. Wie liever normaal rijdt, kiest voor de Normal-stand. Hier kan de airco gewoon zijn gang gaan en voelt het gaspedaal al wat levendiger aan. Sportievelingen zullen de wagen weliswaar direct in de Sport-stand zetten. De achtergrond van  het instrumentenpaneel kleurt rood om te tonen dat het de CR-Z menens is en de gasrespons en het stuur worden iets directer. We gaven er zelf uiteraard de voorkeur aan om in de Sport-stand te rijden, maar op de autosnelweg hadden we er geen enkel probleem mee de ECO-stand in te schakelen, zelfs in die stand levert de CR-Z voldoende kracht. De CR-Z onthoudt jammer genoeg niet in welke stand je hem achtergelaten hebt en start altijd in de Normal-stand.

Honda CR-Z

Om milieuvriendelijk rijgedrag te stimuleren, voorziet Honda enkele handigheidjes. Wanneer je de wagen in de ECO- of de Normal-stand rijdt, kleurt de achtergrond van het instrumentenpaneel blauw. Als je dan begint te rijden, zal het instrumentenpaneel tijdens het accelereren ook blauw gekleurd zijn. Hoe zuiniger je dan begint te rijden, hoe meer de achtergrond groen zal kleuren, tot op het moment dat het instrumentenpaneel plotseling volledig in het groen baadt. Een meter geeft aan in welke mate de batterij bijspringt tijdens het laden of hoeveel ze opgeladen wordt. Op het einde van elke rit krijg je aan de hand van een score met bloemblaadjes te zien hoe ecologisch je gereden hebt. Het instrumentenpaneel heeft dus iets weg van een data-center. Dankzij al deze kleine ingrepen ga je onbewust milieubewuster rijden. Wanneer je de Sport-stand activeert, heeft de CR-Z door dat je niet met dat eco-gedoe lastiggevallen wilt worden en blijft het instrumentenpaneel rood. Slim bekeken van Honda!

Honda CR-Z

Op gebied van looks, gadgets en technologie is de CR-Z dus al redelijk baanbrekend. Doet hij hetzelfde over qua rijgedrag? Zeker en vast. We kunnen stellen dat de CR-Z de eerste hybride is die echt leuk is om mee te rijden. Hij stuurt zeer scherp en voelt sportief aan. Dankzij de goede hernemingen van de motor en het directe stuur, is de CR-Z een plezier om over wat bochtige wegen te knallen. Daar komt nog eens bij dat de CR-Z over een manuele zesbak beschikt met behoorlijk korte verzetten. Hierdoor moet je redelijk wat schakelen, maar dat schakelen verloop vlot dankzij de smeuïge bak. Dat vele schakelen geeft overigens een sportief gevoel, aangezien er bij het terugschakelen direct al redelijk wat kracht aanwezig is. Vanaf snelheden boven 120 km/u is de wagen dan weer minder vlot. Het onderstel is aanvaardbaar comfortabel, maar toch vooral op sportiviteit afgesteld. Het onderstel is in feite het leukste aan de gehele wagen. Vooral hierdoor – en niet bepaald door de motor – is de CR-Z een pittige en amusante wagen.

Honda CR-Z

De CR-Z komt met één motor, de prijszetting en optiepolitiek is bijgevolg redelijk eenvoudig. Een basis CR-Z heb je vanaf €21.990 op je oprit staan. Voor die prijs krijg je al redelijk wat veiligheidssystemen zoals airbags, ABS en ESP, maar ook een Hill Start Assist en andere comfortopties zoals een LED-strook, verwarmde buitenspiegels, automatisch airco en een radio. Voor €23.490 krijg je een CR-Z met het Sport-pakket. Dat pakket omvat onder meer een multifunctioneel stuur, donkere zijruiten achteraan, mistlampen vooraan, een aluminium versnellingspook, een USB-aansluiting en sportpedalen in het aluminium. Tenslotte is er nog het GT-pakket dat je €25.490 kost. Dan krijgt je CR-Z bovenop de zonet vermelde uitrusting ook nog eens een cruise control, een regensensor, elektrische zijspiegels, xenon koplampen, een alarmsysteem, zetelverwarming vooraan, sfeerverlichting, een subwoofer en een Bluetooth-verbinding met je GSM. Optioneel kan je nog een GPS-systeem (€2.200), een panoramisch dak (€1.600) en lederen zetels (€900) aanschaffen. Voor een kleur anders dan rood betaal je nog eens €490. De CR-Z is met deze prijszetting redelijk wat goedkoper dan de Volkswagen Scirocco, die zo’n €1.500 duurder is voor ongeveer hetzelfde vermogen. Bij die laatstgenoemde is de achterbank dan weer iets bruikbaarder.

Honda CR-Z

Conclusie

Honda heeft met de CR-Z de eerste echt plezierige hybride neergezet, een uitzonderlijke prestatie. De motor sluit misschien niet direct aan bij dat imago van sportiviteit in een sprint vanuit stilstand, maar tijdens hernemingen is de hybride configuratie zeer goed bij de les. Het feit dat de CR-Z zo leuk om mee te rijden is, is evenwel vooral te danken aan zijn heerlijk weggedrag. Wanneer je dat combineert met een lage zitpositie, een klein en een direct stuur en een overdreven interieur en exterieur, kan je niet anders dan het gevoel hebben met iets bijzonders onderweg te zijn. Zeker als die wagen dan nog eens in het feloranje is uitgevoerd. Een beetje erover misschien? Zeer zeker. Maar dat moet al eens kunnen. De minpunten van deze wagen hebben allemaal te maken met bruikbaarheid. Het zicht rondom en naar achter is net zoals de achterbank en de kofferruimte ronduit lachwekkend.

Honda CR-Z

Overzicht

+ Rijgedrag
+ Instrumentenpaneel
+ Rijmodi
+ Zesbak

– Bruikbaarheid
– Zicht naar achter en rondom

Honda CR-Z

Tekst: Jeroen Maes
Foto’s: Jonas De La Marche, Pieter-Jan Scheir & Jeroen Maes

Deel dit bericht:

3 reacties op "Rijtest & Video: Honda CR-Z"

  1. Mickey 21-05-2011 om 15:55

    Prachtige foto’s!

  2. MRM 21-05-2011 om 15:57

    Vooral 1, 2 & 6 zeker? 😉

  3. chuwie 24-05-2011 om 23:00

    schuun oto

Reageer

Reactie aan het plaatsen...