Touring pleit voor knipperende verkeerslichten


Mobiliteitsorganisatie Touring wil het nodeloos wachten voor het rode licht ’s nachts vermijden door de verkeerslichten tussen 12 en 6u te laten knipperen.

De verkeerslichten ’s nachts laten knipperen is geen nieuw idee, het wordt reeds uitgebreid toegepast bij onze noorderburen. We moeten het toegeven, Nederland is steeds sneller op het vlak van mobiliteit. Wie heeft het nog niet meegemaakt bij een nachtelijke rit huiswaarts, rode lichten terwijl niemand uit de andere richting komt. Touring wil zeker de helft van de verkeerslichten tussen 12 uur ’s nachts en 6 uur ’s morgens laten knipperen om dat probleem op te lossen. Zeker op overzichtelijke kruispunten waar het ’s nachts rustig is en de lichten er dan nutteloos bijstaan.

Vandaag de dag gaan veel mensen ’s nachts gewoon sneller rijden in de buurt van een verkeerslicht, om toch maar door het groen te geraken. Wanneer het rood is, negeren sommigen dat zelfs. In sommige onderzoeken gaat het zelfs om 50% van de automobilisten die dit doen. De lichten doen knipperen, zou dus niet alleen frustraties wegnemen, maar ook de veiligheid onherroepelijk verhogen. Wanneer het licht knippert, zouden volgens Touring automobilisten al sneller vertragen om te zien of er geen verkeer uit de andere richting komt.

Verkeersdeskundige Johan De Mol van de Universiteit Gent heeft daarover zijn twijfels. Volgens hem redeneren bestuurders dat er toch niemand uit dat kleine zijstraatje zou komen op dat nachtelijke uur. De enige juiste oplossing voor het probleem is volgens hem alle lichten uit te rusten met een detectiesysteem. Dat kost natuurlijk bakken geld, wat de kans op realisatie tot nihil herleidt. Wat is jullie mening over deze kwestie? (Via: deStandaard)

Deel dit bericht:

6 reacties op "Touring pleit voor knipperende verkeerslichten"

 1. PJS 16-05-2011 om 13:28

  Vind oranje knipperlichten toch ook niet de beste oplossing, erg veilig is het dan volgens mij ook niet. Al zijn er wel plaatsen denkbaar waar dit kan toegepast worden.

  Dat 50% ’s nachts door het rood durft rijden, vind ik een zeer hoog cijfer. Zelf nog nooit zien gebeuren.

 2. BNNY 16-05-2011 om 13:40

  Echt -echt- laat heb ik het ook al opgemerkt.. Op zich gevaarlijk en onverantwoord, maar om 4u15 is er ook niet echt veel volk op de baan en de lichtbundels geven ook nog steeds enige vorm van aanwezigheid aan of niet

  Knipperende lichten tijdens de nacht zou het probleem toch aanpakken me dunkt..

 3. TDB 16-05-2011 om 14:31

  Natuurlijk niet overal toepasbaar, maar toch op een groot aantal kruispunten. Taxichauffeurs zijn de beste door-het-rood-rijders ’s nachts ! Zelf al meermaals ondervonden. 

 4. mrnix 16-05-2011 om 17:32

  levens gevaarlijk

 5. MRM 16-05-2011 om 17:48

  Na een tijdje gaan de mensen volgens mij dan ’s avonds gewoon minder remmen voor een rood licht en hard doorrijden. Dat lijkt me pas levensgevaarlijk. Volledig tot stilstand komen en dan rustig kijken of er niemand aankomt, lijkt me nog acceptabel.

 6. ixke 18-05-2011 om 16:07

  PJS & Co,
  Jullie hebben nog niks gezien …
  Hier in Bahia (nooroost Brazilie) rijdt ’s avonds en op zondag 99% door het rood licht (behalve daar waar de camera’s staan natuurlijk) en de gevaarlijkste ‘obstakels’ terzake zijn de lijnbussen
  een oranje knipper ipv van het surreële groen lijkt me dan ook een betere oplossing
  tropische groet
  ixke
  bahia.basix.cc

Reageer

Reactie aan het plaatsen...