Rijtest & Video: Jeep Compass 2011

Jeep Compass Rijtest
Jeep introduceert een facelift van haar Compass, de wagen is vooral aan de buitenkant een stuk moderner geworden.

We zien dat Jeep afgestapt is van de ronde koplampen die de Jeep Compass vroeger had, nu vinden we strakke lichtblokken terug die de Compass best wel goed staan. Verder is het ook zo dat Jeep chroom gebruikte als afwerking en achteraan vinden we licht gewijzigde lichtblokken terug. De nieuwe looks van de Compass doen hem alleszins geen kwaad, integendeel. Hij laat een gespierde indruk na en is het niet dat waar een Jeep-koper nu net naar op zoek is? Jeep zelf noemt de Compass een Urban Jeep. Dankzij zijn relatief compacte afmetingen past hij in de stad, maar omdat hij toch over voldoende off-road gadgets beschikt, is de Compass ook een echte Jeep.

Jeep Compass Rijtest

Aan de binnenkant heeft Jeep geprobeerd de Compass iets Europeser te maken, iets waar het merk deels in geslaagd is. Het stuur is standaard uitgevoerd in het leder en ligt zeer goed in de hand. Er staan bovendien toetsen op die bepaalde functies van de wagen bedienen. Ook het dashboard ziet er degelijk uit en voelt goed aan. Jeep integreerde een navigatiesysteem dat instructies duidelijk weergeeft, maar niet bepaald esthetisch is. Jammer genoeg vinden we hier en daar nog wat plastiek terug, iets wat in deze contreien minder geapprecieerd wordt. Aan de andere kant, Jeep-kopers liggen hier wellicht niet echt wakker van. Alles wat een Jeep nodig heeft, is aanwezig. De zetels zitten heerlijk en op de achterbank is er voldoende ruimte voor een doorsnee gezin. Ook de koffer die plaats kan bieden aan 458 liter bagage zorgt voor een ruimtelijk gevoel. De koffer kan door de achterbank neer te klappen zelfs uitgebreid worden tot 1.269 liter. Daarmee doet hij het net iets minder goed dan de Kia Sportage, maar een gebrek aan ruimte zal je met de Compass evenwel niet direct ervaren.

Jeep Compass Rijtest

Ons testmodel beschikte over een 2.0 liter grote benzinemotor die 156 pk en 190 Nm levert. Deze motor wordt aan een manuele vijfbak gekoppeld en verbruikt gemiddeld zo’n 7,6 liter benzine per 100 km. In lage toeren voelt de motor nogal slap aan, maar wanneer je het rode toerengebied opzoekt, voelt de motor direct al een meer potente indruk. Hernemingen kunnen enkel vlot gaan wanneer je voldoende terugschakelt en de motor hoog in de toeren houdt. Jammer genoeg kan deze motorisatie niet met vierwielaandrijving gekocht worden. Daarvoor moet je bij de 2.2 liter dieselmotor of de 2.4 liter benzinemotor zijn. Vooral die eerste motor zal volgens Jeep verkocht worden op de Belgische markt. De motor is beschikbaar met 136 pk (4WD optioneel) of 163 pk (4WD standaard) en beschikt steeds over 320 Nm koppel. De dieselmotor wordt gekoppeld aan een zestraps manuele versnellingsbak. Met deze motor in het vooronder kan de Jeep Compass 2.000 kg slepen. In combinatie met voorwielaandrijving verbruikt de wagen slechts 6,1 liter diesel per 100 km, wat betekent dat hij zo’n 840 km kan rijden zonder te hoeven tanken. De vierwielaangedreven variant heeft nood aan 7 liter per 100 km. De diesel met 136 pk klaart de sprint van nul naar honderd in 11,5 seconden, de 163 pk tellende variant doet dat in 9,7 seconden.

Jeep Compass Rijtest

Het vierwielaandrijvingssysteem, dat Jeep de naam Freedom-Drive I meegeeft, drijft meestal enkel de voorwielen aan. Op die manier blijft de Compass relatief zuinig. Wanneer het echter nodig zou zijn, bijvoorbeeld als één van de wielen grip verliest, kan er kracht naar de andere wielen gestuurd worden. Maximum 50% van de kracht kan richting de achteras van de Compass gaan. De Compass beschikt overigens over een blokkeerbaar middendifferentieel, wat maakt dat hij niet enkel thuishoort op de weg, maar best ook iets waard is off-road. De Compass is de naam Jeep dus zeker niet onwaardig. Wanneer je bijvoorbeeld off-road zou gaan rijden, kan je 4WD-Lock inschakelen, een systeem waarbij de wagen permanent de vier wielen aandrijft.

Jeep Compass Rijtest

Het stuur van de Compass ligt goed in de hand, maar zou tijdens het rijden iets preciezer mogen aanvoelen. Wanneer je aan het stuur draait, is het niet altijd even duidelijk wat de voorwielen exact aan het doen zijn. De versnellingsbak laat zich vlot bedienen, net zoals de pedalen. Jammer genoeg zit er onder het stuur en net boven de knieën een soort van plastieken beschermdoos. Het gebeurt tijdens het rijden al eens dat je je knieën stoot tegen die doos, toch wel een werkpunt voor deze Compass. De Compass geeft echter een veilige indruk en biedt voldoende vertrouwen tijdens het rijden. En mocht dat niet voldoende zijn, is er nog steeds het ESP-systeem dat standaard op de wagen zit. Verder genieten chauffeurs van de Compass nog van overdreven veel handige veiligheidssystemen zoals een Hill Holder, ABS, een rem-assistent, een systeem dat ingrijpt wanneer je een koprol dreigt te maken, een systeem dat je hoofd beschermt bij een mogelijke impact en een systeem dat de gordels aantrekt in geval van een ongeval. Er is dus geen reden om je onveilig te voelen in de Jeep Compass.

Jeep Compass Rijtest

Jeep wil de Compass vooral positioneren tegenover de Volkswagen Tiguan,  de Ford Kuga en de Toyota RAV4. Maar toch wil het zich ook differentiëren door de brute Amerikaanse looks en het interieur. In België is de Compass er al vanaf €25.600. Dan krijg je de 2.0 liter grote benzinemotor die wij testten, maar de 2.2 liter grote dieselmotor is een relevanter model voor onze markt. Die kost je €28.600 in combinatie met voorwielaandrijving en 136 pk. Wanneer je vierwielaandrijving wenst, betaal je daar €29.000 voor. Het topmodel met 163 pk kost je €29.900 en komt direct met vierwielaandrijving. Helemaal standaard krijg je de Jeep Compass Sport. Die bevat onder meer verwarmde zetels vooraan, Hill Assist, airco, mistlampen, cruise control en 17″ velgen. De Limited-editie komt met lederen zetels, een betere airconditioning dan de standaard versie en 18″ aluminium velgen. Dat model kost je minstens €29.200. Verder is er voor dit jaar nog een 70th Anniversary Edition, die onder meer met speciale velgen en speciale zetels komt. Kostprijs? Minstens €31.600. In vergelijking met zijn concurrenten, is de Jeep Compass zeker en vast betaalbaar. De Ford Kuga kost je minstens €28.200, dan krijg je wel een dieselmotor met 136 pk, waardoor de Compass iets duurder uitkomt. Maar op zijn beurt is de Compass dan weer beter uitgerust. De Toyota RAV4 komt voor €24.700 al jouw richting uit, waardoor ook dit model iets goedkoper is. Ook de Tiguan is met zijn beginprijs van €24.200 iets goedkoper, maar dan krijg je wel een minder potente motor in de plaats.

Jeep Compass Rijtest

Conclusie

De Jeep Compass biedt een mooi alternatief voor wie op zoek is naar een leuke SUV, maar eens iets anders wil dan de in Europa gevestigde waarden. De wagen heeft mooie looks en ook de binnenkant geeft een aangenaam gevoel. Hier en daar vinden we wel wat plastiek terug, maar goed, Jeeps horen robuust te zijn. De 2.0 liter benzinemotor is potent als je hem hoog in de toeren houdt, anders voelt het blok wat slapjes aan. Voor veelvuldig gebruik raden we de 2.2 liter grote dieselmotor aan.

Jeep Compass Rijtest

Overzicht

+ Nieuwe looks
+ Interieur
+ Freedom-Drive I aandrijvingssysteem

– Indirect stuurgevoel
– 2.0 benzinemotor mak in lage toeren

Jeep Compass Rijtest

Tekst: Jeroen Maes
Foto’s: Pieter-Jan Scheir & Jeroen Maes

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...