Saab zal samenwerken met het Chinese Hawtai

Saab China Hawtai
Saab heeft een strategisch partnerschap met het Chinese Hawtai Motor Group aangekondigd.

Spyker Cars heeft zijn financiering op de korte en lange termijn verzekerd, Spyker en Saab hebben namelijk een overeenkomst afgesloten met het Chinese Hawtai Motor Group die op de middellange termijn een financiering van 150 miljoen euro zal inhouden. Daarnaast zal er ook een strategische alliantie met China tot stand komen, waaronder joint ventures voor de productie, het uitwisselen van technologie en de distributie.

De financiering wordt in twee stukken voltrokken, eerst en vooral zal Spyker 24,6 miljoen aandelen (29,9% van het totaal) verkopen aan Hawtai, waarvoor 120 miljoen euro betaald zal worden. Daarnaast zal Gemini een converteerbare lening uitgeven van 30 miljoen euro, voor een duurtijd van 6 maanden en een intrest van 7% per jaar. Die lening moet de korte termijn financiering verzekeren en kan op het einde van de rit omgezet worden in nieuwe aandelen aan 4,88 euro per aandeel. Tegelijkertijd zal Tenaci Capital zijn lening van 42 miljoen euro converteren in aandelenkapitaal in Spyker aan 4,88 euro per aandeel, waardoor de interestkost van Spyker aanzienlijk wordt verlaagd.

Voor Victor Muller, CEO van Spyker en voorzitter van Saab is dit een belangrijk moment, de samenwerking met Hawtai verzekert de continuïteit van Saab op de middellange termijn en maakt het mogelijk om voet aan wal te zetten op de Chinese markt. Ook Hawtai is tevreden, de 10 jaar jonge autoconstructeur krijgt dankzij de samenwerking innovatieve technologieën ter beschikking en een internationaal netwerk dat anders nog jaren zou duren om te bereiken. Hawtai werd opgericht in 2000, heeft zijn hoofdkantoren in Bejing en beschikt over twee fabrieken in Ordos en Rongcheng. Hawtai produceert jaarlijks 350.000 voertuigen, 300.000 dieselmotoren en 450.000 automaten. Tegen 2015 wil Hawtai die aantallen opdrijven tot 1 miljoen voertuigen, 1 miljoen motoren en 1 miljoen automaten. Daarmee klinken ze alvast even ambitieus als partner Saab.

Saab Phoenix Concept 07

Deel dit bericht:

1 reactie op "Saab zal samenwerken met het Chinese Hawtai"

  1. ixke 03-05-2011 om 15:40

    na Volvo nu ook Saab Chinees ???
    als dit maar goed komt …

Reageer

Reactie aan het plaatsen...