Rijtest & Video: Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD

Rijtest Jeep Grand Cherokee
Jeep werkt in Europa aan een nieuwe start, de Grand Cherokee kreeg als luxe SUV een grondige opfrisbeurt en een nieuwe V6 turbodiesel.

Jeep bouwt de Grand Cherokee al sinds 1992 en is met het model momenteel aan de vierde generatie toe. Ondertussen maakt Jeep als onderdeel van Chrysler deel uit van de Fiat-Groep. Dat heeft verschillende consequenties, zo zal Chrysler volledig opgaan in Lancia en verdwijnt Dodge op de Europese markt, maar voor Jeep ziet Fiat wel nog een rooskleurige toekomst in Europa. Het merk mag zich in Europa positioneren als de SUV-bouwer van de Fiat-Groep. Daartoe krijgt Jeep meteen ook toegang tot Fiat’s techniek en expertise, zo krijgt deze Grand Cherokee een Europese V6 turbodieselmotor met zuinige MultiJet II techniek en wordt in de fabrieken van Jeep voortaan Fiat’s World Class Manufacturing toegepast. Dat systeem helpt om de kwaliteitsstandaard omhoog te tillen, met volgens Jeep nu reeds verbluffende resultaten.

Jeep Grand Cherokee

De Grand Cherokee krijgt als luxe SUV in het portfolio van Jeep meteen een stijlvolle visuele update. Vooraan merken we dat de grille smaller werd en dat de koplampen er mooi gestroomlijnd werden op aangesloten. De neus oogt daarmee een stuk strakker dan voorheen, zeker als je kijkt naar de grote mistlampen van de vorige generatie Grand Cherokee die nu vervangen werden door fijner ingewerkte exemplaren. Ook in profiel maakt deze nieuwe generatie Grand Cherokee vooruitgang, het geheel oogt gestroomlijnder en maakt een chiquere indruk. De Grand Cherokee oogt zelfs compacter, ondanks het feit dat hij 7 centimeter langer is geworden. De achterkant vormt een harmonisch sluitstuk, met een afhellende kofferklep, een chromen sierstrip met ‘Jeep’ vermelding en fijn gevormde horizontale achterlichten. Dit alles maakt van de Grand Cherokee een uitermate luxueus ogende SUV, klaar om het zijn Europese concurrenten moeilijk te maken.

Jeep Grand Cherokee

Om een rol van betekenis te spelen ten opzichte van de Europese premium constructeurs, moet de afwerking van het interieur natuurlijk op een hoog niveau staan. Wij reden de Grand Cherokee in de meest luxueuze Overland versie en werden meteen verwelkomd door goed zittende lederen zetels, daarnaast valt de materiaalkeuze in de positieve zin op. Harde plastics vind je in deze Grand Cherokee amper terug, de materialen die je aanraakt voelen gewoonweg goed en kwalitatief aan en in deze Overland versie werd het dashboard zelfs met leder bekleed, inclusief contrasterende stiksels. Het geheel is misschien nog niet op het niveau van pakweg een Volkswagen Touareg of een Range Rover Sport, maar het gaat in ieder geval de goede kant uit. Zo is er nog ruimte voor verbetering bij het stuurwiel, dat volgens ons gewoon volledig in het leder bekleed zou mogen worden. Daarnaast is ook het GPS-systeem niet op het niveau van een premium constructeur, de instructies verlopen vlot maar de visualisatie en de resolutie van het display lijkt wat gedateerd. Maar goed, buiten deze twee kleine puntjes van kritiek is deze Grand Cherokee gewoon een erg aangename auto om in te vertoeven, de wagen zit uitermate comfortabel en geeft je een luxueus gevoel. De Grand Cherokee biedt erg veel ruimte aan boord, dankzij een lengte van 4,8 meter en een met 13 centimeter verlengde wielbasis van 2,9 meter kunnen de passagiers binnenin genieten van erg veel ruimte. Daarnaast is ook de kofferruimte niet bemeten, zonder de achterbank neer te klappen beschik je over 782 liter, doe je dit wel dan kan je maar liefst 1.554 liter bagage meezeulen.

Jeep Grand Cherokee

De nieuwe 3-liter turbodieselmotor onder de motorkap van ons testmodel is ongetwijfeld de belangrijkste wijziging voor deze generatie Grand Cherokee. Dit motorblok werd namelijk in samenwerking met Fiat Powertrain ontwikkeld en maakt gebruik van de MultiJet II-technologie. De 3-liter V6 zorgt hierdoor voor een vermogen van 241 pk en een koppel van 550 Nm, respectievelijk een toename van 10 en 8% ten opzichte van zijn voorganger. Daarnaast is ook het verbruik drastisch gedaald, voortaan heeft de Grand Cherokee voldoende met 8,3 liter/100 km, een verbetering van 20% ten opzichte van de oude motor. Op de weg valt vooral het gigantische koppel van dit motorblok op, in alle situaties heeft het dan ook iets te bieden. Daarmee komt deze meer dan 2 ton zware Grand Cherokee steeds vlot van zijn plek af, 0 naar 100 km/u duurt 8,2 seconden en de naald kan vlot 202 km/u als topsnelheid aantikken. Voor de transmissie kan enkel gekozen worden voor een vijftraps automaat, die doet zijn werk naar behoren en schakelt vlot genoeg op en neer. Het opgegeven verbruik ten slotte lijkt erg realistisch, tijdens onze test verstookten we met een gezwinde rijstijl weliswaar 11 liter/100 km, wie rustig rijdt slaagt er ongetwijfeld in 9 liter/100 km te halen.

Jeep Grand Cherokee

Geïnteresseerden zullen graag horen dat Jeep ook een fiscaal vriendelijkere versie aanbiedt van deze nieuwe 3-liter turbodieselmotor. Het gaat om een versie met 190 pk en 440 Nm koppel, waarmee de Grand Cherokee van 0 naar 100 km/u sprint in 10,2 seconden. De verbruikscijfers blijven echter op dezelfde hoogte. Minder populair voor de Belgische markt zijn ongetwijfeld de twee benzinemotoren die Jeep aanbiedt voor de Grand Cherokee. Het gaat om een 3.6-liter Pentastar V6 en een 5.7-liter grote V8. De V6 beschikt daarbij over 286 pk en 347 Nm koppel, maar dat maakt de Grand Cherokee trager dan de krachtige dieselmotor die wij reden, een sprint van 0 naar 100 km/u duurt namelijk 9,1 seconden. Ook de 5.7-liter grote V8 moet qua prestaties de duimen leggen voor de nieuwe turbodiesel, ondanks zijn vermogen van 352 pk en 520 Nm koppel doet deze de sprint van 0 naar 100 km/u in 8,7 seconden, terwijl de topsnelheid met 225 km/u wel hoger ligt. Toch is het duidelijk dat Europa vooral voor de turbodiesel zal kiezen, niet alleen is hij zuiniger dan de krachtige benzinemotoren, hij kan ook nog eens betere prestaties voorleggen.

Jeep Grand Cherokee

De Grand Cherokee rijdt comfortabel, dat merk je zowel aan de ophanging als aan het stuurgevoel. De demping is namelijk soepel en helpt de putten in de weg te filteren zodat het comfort binnenin op een hoog niveau blijft. De sturing zelf is uitermate licht, en maakt het dus mogelijk erg ontspannen te rijden. Toch hadden we het stuurgevoel graag iets zwaarder en directer gezien, want de Grand Cherokee mag dan wel een aangename wagen zijn om lange afstanden op de snelweg af te leggen, zodra je op een bochtig parcours terecht komt laat hij het op het vlak van sturing wat afweten. Om een bocht van 90° te nemen moet je bij wijze van spreken je stuur tweemaal omdraaien, iets wat toch niet meteen in onze Europese standaard past. Daarnaast zorgt het lichte stuur er voor dat je als bestuurder niet steeds weet waar de voorwielen precies gepositioneerd zijn, vaak moesten we tijdens onze test nog wat extra bijsturen om een bocht toch tot een goed einde te brengen. Let wel: dit valt vooral op als je iets vlotter gaat rijden, wanneer je rustig rijdt valt het allemaal nog erg te pruimen. De Jeep Grand Cherokee staat dus uitermate sterk op het vlak van comfort, en daarmee komt hij zelfs boven het niveau van sommige Europese concurrenten. Verwacht echter geen sportief rijgedrag, daar staan andere premium SUV’s sterker, al zou een scherpere sturing al veel kunnen oplossen.

Jeep Grand Cherokee

Een echte Jeep moet natuurlijk ook op het onverhard aardig zijn plan kunnen trekken, daarom drijft de Grand Cherokee steeds de vier wielen aan. Om die vierwielaandrijving extra te kunnen benutten zijn verschillende systemen beschikbaar. Standaard beschik je over het Quadra-Trac II systeem, dat helpt om het vermogen bij doorslippen naar de as te verplaatsen waar de meeste grip te vinden valt. Nog uitgebreider is Quadra-Drive II, dat standaard op Overland-modellen zit en optioneel kan gekozen worden bij de andere uitvoeringen. Hier zorgt een elektronisch slipdifferentieel voor nog meer tractie en terreinprestaties, waarbij het vermogen nog sneller gestuurd kan worden naar de as met de meeste grip. Met Selec-Terrain kies je als bestuurder de ondergrond waarop je rijdt, dit kan in vijf standen: Auto, Sport, Snow, Sand/Mud, en Rock, waarna de wagen de optimale configuratie voor deze ondergrond zal kiezen. Maar dat is nog niet alles, met de Quadra-Lift kan je de Grand Cherokee in vijf rijhoogten instellen en de Hill Descent Control en Hill Start Assist helpen respectievelijk om gecontroleerd een berg af te rijden en eenvoudig op een helling te starten.

Jeep Grand Cherokee

De Jeep Grand Cherokee is er vanaf 47.900 euro met de nieuwe 3-liter V6 motor in de fiscaal vriendelijkere uitvoering met 190 pk en 440 Nm koppel. Deze is dan uitgerust in de Laredo uitvoering, voor de luxueuzere Limited of Overland versies betaal je respectievelijk 51.600 en 60.500 euro. Wie kiest voor de krachtigere variant van de V6 turbodiesel met 241 pk en 550 Nm koppel zal in de Overland-uitvoering 63.600 euro moeten ophoesten. Daarvoor krijg je echter een compleet uitgeruste wagen met alle voorzieningen op het vlak van comfort, luxe en terreincapaciteiten. Enkel het navigatiesysteem (850 euro) en een speciale lak (750 euro) zijn dan optioneel. Dat lijkt veel geld, maar als we een Duitse premium SUV gelijkaardig moeten uitrusten met onder andere Bi-Xenon koplampen, groot zonnedak, terreinpak, lederen en verwarmde zetels, verwarmd stuurwiel, 20″ velgen, keyless acces, automatische kofferklep en ga zo nog maar even door, dan kom je snel boven de 70.000 euro uit. De Jeep Grand Cherokee is dus niet goedkoop, maar biedt wel erg veel waar voor zijn geld.

Jeep Grand Cherokee

Conclusie

Jeep zet met de nieuwe Grand Cherokee een goede stap in de richting van de Europese luxe SUV’s. Het merk weet echter maar al te goed dat het geen tweede Range Rover Sport of BMW X5 op de markt moet toveren, en is resoluut op zoek gegaan naar een punt waarop het zich kan onderscheiden. Dat doet het vooral op het vlak van comfort, deze Grand Cherokee is een waar genot om lange afstanden mee af te leggen, dit dankzij de puik zittende zetels, de comfortabele demping en de chique interieurafwerking van de Overland-uitvoering. Het geheel wordt uiteraard gesteund door de nieuwe V6-dieselmotor die sterke prestaties neerzet dankzij zijn hoog vermogen en koppel, toch zou het stuurgevoel iets scherper mogen, om echt volledig te overtuigen. Maar dan houdt Jeep nog één troef achter de hand, de prijszetting is namelijk scherper dan de Europese concurrentie, en dat maakt het makkelijker om die kleine gebreken te vergeven.

Jeep Grand Cherokee

Overzicht

+ Comfort & ruimte
+ Terreincapaciteiten
+ Prestaties 3-liter V6 turbodiesel

– Te licht stuurgevoel
– Gedateerd Navigatiesysteem

Jeep Grand Cherokee

Tekst: Pieter-Jan Scheir
Foto’s: Pieter-Jan Scheir & Jeroen Maes

Deel dit bericht:

3 reacties op "Rijtest & Video: Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD"

 1. kristofl 30-04-2011 om 19:49

  Mooie auto, mooie locatie!

 2. ixke 02-05-2011 om 15:56

  De achterzijde lijkt als 2 druppels water op de Toyota Hilux SW (5-deursversie) die hier bij ons in Brazilië verkocht wordt … voor de rest blijf ik met de indruk van een nogal lomp uitziend geheel zitten
  Tropische groet
  Ixke

 3. Wolf 31-05-2011 om 22:10

  Nog geen 65 mile voor een compleet uitgeruste Jeep. Kost bij ons in ‘Olland maar liefst 90.000 euro. Als het mag, kom ik bij jullie wonen. Wat een dieven zijn die politici in Nederland toch….

Reageer

Reactie aan het plaatsen...