Rijtest & Video: Volvo V60 T6 304 pk

Volvo V60 T6 test
Na de Volvo S60 is het de beurt aan de Volvo V60, met iets meer bagageruimte.

En als we iets meer zeggen, dan bedoelen we ook effectief iets meer bagageruimte. De Volvo S60 beschikt over 380 liter bagageruimte, de Volvo V60 doet er ondanks zijn andere koetswerkvorm amper 50 liter bij. Op gebied van ruimte gooit de Volvo V60 dus niet echt hoge ogen. En dat komt vooral door het feit dat de Zweden naar alle waarschijnlijkheid vorm boven functie verkozen hebben. Vroeger waren station wagons van Volvo gevormd als een balk, nu is daar niets meer van te merken. De Volvo V60 heeft een aflopende zijlijn, die hem er misschien wel sportief doet uitzien, maar wel het zicht naar achter compromitteert én de bagageruimte verkleind. Bij Volvo kiezen ze qua styling dus duidelijk de kant van de sportiviteit, iets wat we persoonlijk niet zo erg vinden.

Volvo V60 Rijtest

Aan de binnenkant is de Volvo V60 een wagen die rust uitstraalt. De middenconsole is mooi vormgegeven en zeer overzichtelijk. Het gaat hier om een Volvo, dus uiteraard heeft de V60 een zwevende middenconsole, waardoor er nog wat – weliswaar relatief ontoegankelijke – opbergruimte vrijkomt. Het multimediasysteem laat zich gemakkelijk bedienen, maar reageert niet altijd even snel. Zeker wanneer je een bestemming invoert in het navigatiesysteem moet je nu en dan wat wachten. Het navigatiesysteem werkt weliswaar zeer goed, geeft aanwijzingen duidelijk weer en doet dat zelfs op een uiterst helder scherm. Een telefoon koppelen aan de V60 kan zonder veel problemen en ook USB-sticks en andere AUX-apparaten worden gemakkelijk gelezen door de V60. Het instrumentenpaneel ziet er overzichtelijk uit en na enige gewenning is de boordcomputer zeer gemakkelijk te bedienen. Het kleurenschema van de bekleding van ons testmodel – zwart in combinatie met grijs – is misschien niet direct de meest creatieve combinatie die we ons kunnen inbeelden, maar als klant kan je uiteraard kiezen uit oneindig veel kleurencombinaties. Zoals we dat van Volvo gewend zijn, is alles wat je kan aanraken gemaakt van kwalitatieve materialen en zitten de zetels echt prinsheerlijk. Het moge duidelijk wezen dat de Volvo V60 vooral een comfortabele wagen wil zijn.

Volvo V60 Rijtest

En dat merken we ook aan de ophanging en het stuur. De ophanging is vooral op comfort afgesteld, oneffenheden op de baan worden vlot weggefilterd, maar je moet natuurlijk wel wat inboeten op het vlak van sportiviteit. Wanneer je hard de bocht instuurt, voel je dat de wagen lichtjes gaat hangen en wou je ongetwijfeld wat meer zijdelingse steun van de stoelen. Daar komt nog eens bij dat het stuur niet bepaald het meest directe stuur is dat er bestaat. Dit is op zich niet storend als je rustig wil rijden, wanneer je wat sportiever wil rijden, hoop je toch op een iets directere sturing. Hoe dan ook, de Volvo V60 geeft steeds voldoende vertrouwen om een bocht in te gaan. Dat ligt niet alleen aan de mechanica van de wagen, maar ongetwijfeld ook aan een hele batterij aan veiligeheidssystemen.

Volvo V60 Rijtest

De Volvo V60 kan namelijk uitgerust worden met ongeveer elk veiligheidssysteem dat men zich maar kan indenken. Volvo beschikt al langer over BLIS (Blind Spot Information System – geeft objecten in dode hoek weer), Lane Departure Warning (laat je weten wanneer je over een wegmarkering rijdt) en een systeem dat je aangeeft of je te dicht tegen je voorganger rijdt. Bij de S60 introduceerde Volvo weliswaar het revolutionaire City Safety systeem met Pedestrian Detection en Full Auto Brake. Het syteem is in staat bij snelheden lager dan 30 km/u zelf te remmen voor voetgangers wanneer de bestuurder dat niet zou doen. Tijdens het rijden kan de Volvo V60 zich echter nu en dan eens missen en dan begint hij aardig wat lawaai te maken en lichten rode lampen op. Op momenten dat het niet nodig is, remt de wagen dan niet, wanneer het wel nodig is, gooit de V60 snel alle ankers uit. Verder was er een adaptieve cruise control op ons testmodel aanwezig. Daar waar gewone cruise controls de snelheid constant houden, zal deze adaptieve versie de snelheid van je voorganger in het oog houden en zelfs afremmen en accelereren wanneer het nodig is. Zeer handig wanneer je lang op de autosnelweg moet rijden en bovendien ook veilig. Om ervoor te zorgen dat chauffeurs niet in slaap vallen tijdens het rijden, is er het Driver Alert Control systeem, dat op basis van de bepaalde parameters kan bepalen of een chauffeur te vermoeid is. Wanneer dat het geval is, zal de Volvo V60 je aanraden een korte pauze te nemen.

Volvo V60 Rijtest

Onder de motorkap van ons testmodel ligt er een T6-benzinemotor. De wagen beschikt over zes cilinders die in een lijn zijn opgesteld. Het resultaat: 304 pk! Dankzij deze motor kan de Volvo V60 in amper 6,2 seconden naar 100 km/u sprinten. De topsnelheid komt neer op 250 km/u. Niet alleen de sprint vanuit stilstand is indrukwekkend, maar ook de hernemingen van de motor zijn meer dan vlot. Hoe goed de motor ook mag zijn, echt sportief wordt de Volvo V60 met T6-motor niet. Hij is eerder een enorm vlotte wagen, iets wat we tijdens onze testperiode wel wisten te appreciëren. Die vlotheid heeft natuurlijk wel zijn prijs, zijnde de hoge benzinekost. Volvo zelf geeft een richtcijfer van 10,2 liter per 100 km op, wij kwamen tijdens een ritje zuinig rijden op 12 liter per 100 km uit. Wanneer we normaal reden, scoorden we iets onder 14 liter per 100 km en wanneer we sportief reden kende het verbruik als het ware geen plafond. Wie dus op zoek is naar een zuinige wagen, kiest beter voor de Volvo V60 DRIVe, wie op zoek is naar een extreem vlotte wagen, kiest voor de T6-motor en wie bovendien nog eens sportief wil zijn, kan altijd de Volvo V60 R-Design kopen. De T6-motor komt met vierwielaandrijving. Hierdoor beschikt de wagen steeds over voldoende grip en geeft hij een vertrouwelijk gevoel.

Volvo V60 Rijtest

Standaard kost de Volvo V60 €29.500. Daarvoor krijg je een 1.6 liter grote dieselmotor met 115 pk. Jammer genoeg komt de overheid bij dat model niet tussen met een ecopremie van 15%, wegens een uitstoot boven 105 gram CO2 per km. Voor €29.500 heb je een redelijk goed uitgerust model, maar wie toch nog wat meer uitrusting wenst, kan een redelijk compleet model krijgen voor €35.000, al bij al een aanvaardbare prijs wanneer we kijken naar de concurrentie zoals de BMW 3-Reeks Touring en de Audi A4 Avant. Ons testmodel komt uit op €51.450. Naast de T6-motor, die sowieso gecombineerd wordt met het hoogste uitrustingsniveau Summum, dat je €44.250 kost, beschikten we over nog enkele andere opties. Het Xenium Pack combineert een achteruitrijcamera met een navigatiesysteem, een elektrisch schuifdak en parkeersensoren voor- en achteraan voor de prijs van €2.800. Voor €800 extra krijg je nog eens een Premium-geluidssysteem daarbovenop. Voor €2.000 krijg je het Advanced Safety Pack met onder meer adaptieve cruise contol, Collision Warning , BLIS en Full Autobrake. Voor €1.250 krijg je een Security Pack met onder meer een alarm en speciale ruiten. 18″ velgen kosten je €1.000 extra.

Volvo V60 Rijtest

Conclusie

De Volvo V60 blikt dus uit in comfort en design. Jammer genoeg laat zijn ontwerp niet toe om veel bagage te vervoeren en is de beenruimte achteraan zeker en vast niet overdreven genereus. In combinatie met de T6-dieselmotor is de Volvo V60 overdreven vlot, de benzine vliegt er dan jammer genoeg ook vlotjes door. Wie een zuinige, maar vlotte dieselmotor wenst, kan die al vanaf €29.500 krijgen, voor €5.000 extra heb je nog eens een goed uitgerust exemplaar ook. De Volvo V60 zit volgeladen met veiligheidsgadgets, die het rijden er een stuk relaxter op maken. Daarbovenop komt nog eens het feit dat de V60 echt een comfortabele wagen is. Wie dus dagelijks redelijk wat kilometers aflegt, maakt met de V60 zeker en vast geen slechte keuze.

Volvo V60 Rijtest

Overzicht

+ Comfort
+ Motor
+ Interieur
+ Veiligheid

– Verbruik T6
– Kofferruimte

Volvo V60 Rijtest

Volvo V60 Rijtest

Tekst: Jeroen Maes
Foto’s: Pieter-Jan Scheir & Jeroen Maes

Deel dit bericht:

2 reacties op "Rijtest & Video: Volvo V60 T6 304 pk"

  1. PJS 23-04-2011 om 15:08

    Een knappe machine, maar voor mij mocht hij iets sportiever..

  2. Bautie 29-04-2011 om 9:49

    i’m loving it ! 🙂 Ik kijk al uit naar de V30 🙂

Reageer

Reactie aan het plaatsen...