Rijtest & Video: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm

Test Alfa Romeo Giulietta JTDm
Wie de Cuore Sportivo van de Giulietta wil ervaren moet op zoek naar een krachtige motor, economisch gezien kan naast het benzinegamma ook de 2.0 JTDm interessant zijn.

Een Alfa Romeo Giulietta QV mag dan wel voor sportieve prestaties zorgen, aan de pomp kan het je tegelijk een financiële kater bezorgen. Zeker voor wie vaak op de baan moet zijn, lijkt een benzinemotor niet meteen de meest economisch verantwoorde keuze. Kiezen voor een diesel zorgt in een Alfa steeds voor een dubbel gevoel, maar de krachtigste diesel zorgt wel voor 170 pk en 350 Nm koppel. Genoeg om een sprint van 0 naar 100 km/u te voltooien in 8 seconden, terwijl de topsnelheid 218 km/u bedraagt. Combineer dat met een opgegeven gemiddeld verbruik van 4,7 liter/100 km, en de keuze voor een dieselmotor krijgt al meer rationaliteit. Benieuwd of de Giulietta ook met dieselmotor rijplezier en sportieve sensaties bloot kan leggen?

Test Alfa Romeo Giulietta JTDm

Alfa Romeo België heeft in ieder geval zijn best gedaan om ons te overtuigen, het testmodel dat we onder onze kont geschoven kregen was een exacte kopie van de QV die we eerder reden. Uiteraard ontbreken de groene klavertjes, maar buiten dat hadden we een déjà-vu gevoel. De wagen was dan ook uitgevoerd met een sportpakket dat zijschorten, 18” velgen en chromen buitenspiegels combineert en uiteraard het sublieme Rosso Competizione dat voor 2.250 euro over de toonbank gaat. Ook het interieur was in dezelfde sportieve stijl als de Quadrifoglio Verde uitgevoerd, goed zittende zwarte lederen sportstoelen met contrasterende rode stiksels samen met een stuur dat met Alcantara leder werd bekleed en rode naden kreeg, zijn de eerste elementen die duidelijk maken dat ook deze diesel je een sportief gevoel kan bezorgen.

Test Alfa Romeo Giulietta JTDm

Het dashboard wordt grotendeels in een geborsteld donker aluminium uitgevoerd, daarnaast gaat de bediening van de infotainmentsystemen via een frivool uitgevoerde console, die jammer genoeg iets te fijn is uitgevoerd om echt makkelijk bedienbaar te zijn. Schoonheid heeft dan ook zijn prijs. De grote klokken achter het stuur zijn echter duidelijk afleesbaar en helemaal des alfa, daarnaast kan je de airco bedienen via grote draaiknoppen die prettig in de hand liggen. Boven de bediening van de airco vinden we nog een rij schakelknopjes die ons doen denken aan de 8C Competizione, prettige details die het aangenaam maken om in een Giulietta te vertoeven. Ook aan ruimte is er niet meteen gebrek, de Giulietta voelt wel wat aan als een cocoon, maar qua beenruimte heb je nergens te klagen. Daarnaast beschik je over een kofferruimte van 350 liter, exact evenveel als de concurrentie.

Test Alfa Romeo Giulietta JTDm

Voor de rijeigenschappen trekt Alfa Romeo resoluut de kaart van sportiviteit, al doet het sportpakket met 18” velgen en een dynamisch chassis hier natuurlijk nog een schepje bovenop. De Giulietta is dan ook zeer baanvast en heerlijk bestuurbaar op een effen wegdek, maar zodra je op gebrekkige wegen vertoeft komt het geheel iets te springerig over, waardoor het minder gemakkelijk kan zijn om de wagen te beheersen. Wie het graag comfortabel heeft, kiest dus beter voor een kleinere velg, al staat de Giulietta overduidelijk het mooist met een groot exemplaar. 16” lijkt zelfs amper de wielkasten te vullen. Het stuur van de Giulietta is verder heerlijk zwaar en zeer direct, waardoor je als bestuurder heel eenvoudig de voortrein kan dirigeren. Dankzij de variabele stuurbekrachtiging kan je bij lage snelheden tegelijk makkelijk manoeuvreren, een mooie mix.

Test Alfa Romeo Giulietta JTDm

De 2.0 JTDm die onder de motorkap huist zorgt weliswaar voor een andere rijbelevenis dan bij de MultiAir of 1750 TBi. Je gaat automatisch meer op koppel dan op vermogen rijden, waardoor de hele sensatie voor een groot deel vervaagt. Het rijden gaat vlot maar met minder spanning, mede door de klassieke dieselbrom die uit de uitlaatpijp klinkt. Alfa had technisch misschien iets kunnen doen aan het uitlaatgeluid, want bij Volkswagen deed men hetzelfde bij de Golf GTD. Fake is het sowieso, maar leuk is het des te meer. In het dagelijks verkeer valt de 2.0 JTDm natuurlijk wel erg in de smaak, vlotte tussenacceleraties en een aanvaardbaar testverbruik van 7 liter/100 km ondanks een sportieve rijstijl zijn natuurlijk een groot pluspunt. Schakelen gaat via een manuele zesbak, die schakelt soepel, al geeft het soms een iets te losse indruk, zeker ten opzichte van de 159.

Test Alfa Romeo Giulietta JTDm

Net als de MiTo wordt de Giulietta steeds met het DNA-systeem uitgerust, waarmee je als bestuurder de configuratie van de wagen kan aanscherpen. Standaard krijg je de Normal stand, waarin de 2.0 JTDm al zeer genietbaar is, in stadsverkeer is het zelfs de te verkiezen stand. De Dynamic stand zorgt voor een snellere gasrespons, een hoger koppel en een iets hardere vering. Toch verkozen we in tegenstelling tot bij de QV vooral de Normal stand. Dit omdat de verschillen met Dynamic met 2.0 JTDm minder groot waren en omdat in stadsverkeer de wagen te scherp reageert op het gaspedaal en comfortabel rijden dan wat zoek is. Jammer is wel dat het DNA-systeem niet onthoudt in welke stand hij stond toen je de motor uitschakelde, iets wat bij Abarth bijvoorbeeld wel lukt.

Test Alfa Romeo Giulietta JTDm

Aan dieselzijde kan de Giulietta ook nog besteld worden met een 1.6 JTDm met 105 pk en 320 Nm koppel. Vooral dat hoge koppel dat reeds bij 1.750 toeren per minuut vrijkomt is noemenswaardig, Volkswagen haalt uit zijn 1.6 TDI bijvoorbeeld maar 250 Nm koppel. Daardoor belooft deze instapmotor best nog aardige prestaties neer te zetten. De sprint van 0 naar 100 km/u neemt 11,3 seconden in beslag, de topsnelheid bedraagt 185 km/u. Wie het graag krachtiger ziet kan naast het door ons geteste model ook kiezen voor een minder krachtige versie van de 2.0 JTDm, deze beschikt dan over 136 of 140 pk in combinatie met 350 Nm koppel. De sprint van 0 naar 100 km/u neemt dan 9 seconden in beslag. Langs benzinezijde is er nog keuze tussen de 1.4 TB met 115/120 pk, de 1.4 MultiAir met 163/170 pk of de 1.750 TBi met 235 pk.

Test Alfa Romeo Giulietta JTDm

De Giulietta 2.0 JTDm met 163/170 pk is er al vanaf 24.490 euro in het Progression uitrustingsniveau, dat al een breed uitrustingspakket omvat. Het gaat om een complete veiligheidsuitrusting met 6 airbags, ABS, ESP en anti wiplash hoofdsteunen, daarnaast beschik je onder andere over chromen uitlaatpijpen, elektrisch verstelbare buitenspiegels, boordcomputer, DNA, Radio/CD/MP3 en manuele airco. Wie een bredere uitrusting wenst kan voor 26.190 euro voor de Distinctive versie kiezen. Daarmee beschik je over alle noodzakelijke uitrustingen waaronder mistlampen, lederen stuur en versnellingspook, dualzone Airco en 16” velgen. Interessant lijkt ons daarnaast het Pack Sport dat in drie livreien beschikbaar is, vanaf 1.500 euro krijg je dan al grotere velgen, een sportiever chassis, zijschorten, chromen zijspiegels, sportievere pedalen en donkere aluminium afwerking voor het dashboard. Vermeldenswaardig zijn verder het navigatiesysteem voor 1.350 euro, parkeersensoren achter voor 300 euro en Bi-Xenon koplampen voor 650 euro. Daarmee is de Giulietta stelselmatig goedkoper dan zijn directe concurrenten, zowel in basisprijs als in optieprijzen.

Test Alfa Romeo Giulietta JTDm

Conclusie

De Alfa Romeo Giulietta kan ook met dieselmotorisatie sportief gereden worden, al moet je de rijstijl voor een stuk aanpassen. Automatisch zal je meer op koppel rijden dan met een benzinemotor, die toch nog meer het ware Alfa-gevoel herbergt. Toch valt een dieselmotor zeker niet uit te sluiten in de zoektocht naar een passende motor voor de Giulietta, de vlotte tussenacceleraties en het lage verbruik helpen natuurlijk om een rationele keuze te maken. Daarnaast stuurt de Giulietta voortreffelijk en rijdt hij heerlijk sportief, zeker met een grote bandenmaat en Sport pakket. Wie het comfortabeler wil kiest voor een kleinere velg en laat het Sport pakket achterwege, maar kan dan voor dat geld extra opties kiezen die het comfort verhogen. De prijzen zijn namelijk zeer democratisch, waardoor je zelfs rationeel gezien een Duitse wagen links zou moeten kunnen laten liggen.

Test Alfa Romeo Giulietta JTDm

Overzicht

+ Prestaties 2.0 JTDm
+ Verbruik 7 liter/100 km (sportief)
+ Looks (Sport Pack)
+ Sportief weggedrag en stuurgevoel

– Geen sportief dieselgeluid
– Minder comfort bij slecht wegdek
– Bediening navigatiesysteem

Test Alfa Romeo Giulietta JTDm

Tekst & Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...