Rijtest & Video: Renault Clio Gordini RS

Renault Clio R.S. Gordini rijtest
Renault haalde de naam Gordini, een legendarische naam, onlangs van onder het stof. Is het eindresultaat de moeite waard?

Als we even in de geschiedenisboeken duiken, lezen we dat Gordini in de jaren ’50 actief was in de Formule 1 en in de jaren ’60 deelnam aan de 24 uren van Le Mans. Een revival klinkt dus als muziek – of het geluid van een heerlijke uitlaat – in de oren. Tot je ook te horen krijgt dat het Gordini-label niet staat voor een vermogensupgrade, maar enkel voor wat uiterlijk vertoon. Aan de buitenkant is ons testmodel onmiskenbaar een Gordini. Dat merken we aan de blauwe buitenkleur, die de Fransen Malte Bleu noemen, met twee contrasterende witte strepen waarin het Gordini-logo subtiel verwerkt is. Aan de voorzijde vinden we een verwijzing naar de Formule 1, in de voorbumper is namelijk een F1-voorspoiler verwerkt die de Clio RS best wel aardig staat. De twee dikke uitlaatpijpen en diffuser achteraan kennen we al van de Renault Clio RS, net zoals de (fake) ventilatiemonden opzij en de brede bumperkit. Wel nieuw zijn de optionele (€250) blauwe velgen. Dat het geheel er sportief uitziet, staat buiten kijf.

Renault Clio R.S. Gordini

Ook aan de binnenkant werd die sportiviteit doorgetrokken. Wanneer je instapt, voel je direct dat de zetels behoorlijk wat zijdelingse steun bieden. Ze zijn met zwart leder overtrokken en kregen contrasterende blauwe elementen. Het stuur oogt zeer sportief dankzij de blauwe bovenkant waar twee witte strepen doorlopen. Centraal vinden we een Gordini-versnellingspook terug, met een blauwe lederen afwerking rondom. Verder is het interieur van de Clio RS piekfijn afgewerkt, maar het geheel oogt sober. Om de indruk te wekken dat het dashboard in het leder is gestoken, plaatste Renault naden op het dashboard. Het geheel oogt een beetje vreemd. Centraal op het dashboard prijkt een TomTom-GPS (€490) die bediend moet worden via een afstandsbediening. De bediening verloopt niet altijd even praktisch, maar eens de afstandsbediening en de GPS elkaar gevonden hebben, gaat navigeren vlot. Het enige minpuntje aan het interieur is misschien dat de zitpositie iets lager zou mogen zijn. Ook al is het bij deze Clio R.S. allang duidelijk dat het om een Gordini gaat, om dat nog eens extra in de verf te zetten voorziet Renault een inlegplaatje waarop staat geschreven met het hoeveelste exemplaar van de Renault Clio RS Gordini je rondrijdt. Wij kregen de eer en het genoegen met nummer 815 op pad te mogen.

Renault Clio R.S. Gordini

Onder de motorkap ligt een 2.0 liter groot atmosferisch benzineblok. Die motor levert 201 pk en stuurt alle paarden naar de voorwielen. Het koppel komt neer op 215 Nm, maar voor een blok als het deze, is het vermogen natuurlijk een stuk belangrijker. De motor is uiterst hoogtoerig. Bij 7.100 toeren staan alle paarden pas paraat. De sprint van nul naar honderd geschiedt in 6,9 seconden. Renault helpt de bestuurder zo snel mogelijk te sprinten aan de hand van een schakelindicator. Wanneer je alles uit een bepaalde versnelling gehaald hebt, klinkt er een pieptoon en is het tijd om de volgende versnelling tot het einde te benutten. Het leuke aan het blok is dat het dagelijks bruikbaar is. Wanneer je schakelt bij 3.000 toeren is de wagen voldoende vlot voor het dagelijkse verkeer en als je zin hebt in wat meer sensatie, hoef je het gaspedaal maar wat dieper in te duwen en je schiet als een pijl vooruit. Op de autosnelweg draait de motor tegen 120 km/u in zesde versnelling wel 3.500 toeren, de versnellingen zijn dus behoorlijk kort. Echt zuinig is de Clio RS dus niet. Volgens Renault verbruikt hij zo’n 8,2 liter per 100 km, wij kwamen bij een zuinig rijgedrag ook rond dat getal uit. 10 liter per 100 km is mogelijk wanneer je slechts nu en dan sportief rijdt, als je continu sportief rijdt – en je kan ook moeilijk anders in een Clio RS – is 12,5 liter een beter richtcijfer. Genoeg over het verbruik, potentiële kopers van de Clio RS geven hier allicht niet al teveel om. En terecht!

Renault Clio R.S. Gordini

Over naar het weggedrag dan maar. De Clio RS is behoorlijk hard afgeveerd. Ten koste van comfort krijg je weliswaar een wagen die echt hard aan de baan kleeft. Bochten nemen is bij de Clio RS een plezier. Het stuur is behoorlijk zwaar, maar dat is bij deze soort van wagen echt wel een pluspunt. Dankzij het zware stuur kan je namelijk zeer precies de bocht insturen en heb je ook het gevoel dat je echt aan het rijden bent. Jammer genoeg geeft het zware stuur niet voldoende feedback. De Clio RS heeft slechts in zeer beperkte mate last van onderstuur, in 99% van de gevallen vindt deze wagen zijn weg door de bocht best vlot. De Clio RS geeft steeds voldoende vertrouwen om het gaspedaal redelijk hard ingeduwd te houden en beloont je daar tegelijkertijd voor door een heerlijk motorgeluid te produceren. De remmen bijten zich vlot vast en doen de wagen snel tot stilstand komen. Wanneer het toch mis zou gaan, staat er nog steeds een kordaat ESP-systeem klaar. Mocht je dat willen, kan dat systeem weliswaar met één druk op de knop uitgeschakeld worden. Het heerlijk sportieve weggedrag is in combinatie met de motor echt wel iets waar je niet genoeg van kan krijgen!

Renault Clio R.S. Gordini

En iets waar je niet genoeg van kan krijgen, kost meestal ook behoorlijk wat geld. Bij de Renault Clio RS Gordini is dat niet anders. Die kost je namelijk minstens €24.950 en dan heb je nog geen verlaagd onderstel (€300), parkeersensoren achteraan (€300), GPS-systeem (€490), RS-Monitor (€250) en speciale blauwe 17″ velgen (€250). Standaard zijn wel 17″ velgen, lederen zetels, airconditioning, keyless go, cruise control, licht- en regensensoren en een lederen sportstuur inbegrepen. Maar voor een kleine €25.000 mag dat ook wel. Als je weet dat de Renault Clio RS zonder Gordini-uitvoering amper €19.550 kost, lijkt de Clio RS Gordini plots betrekkelijk duur. Je betaalt namelijk €5.000 voor witte strepen, een speciale blauwe kleur, lederen zetels, airco en een inlegplaatje. Of die €5.000 de moeite waard is, is dan maar de vraag. Voor sommigen ongetwijfeld wel, je krijgt namelijk wel wat exclusiviteit voor dat extra geld. Wij zouden er echter voor kiezen een Clio RS aan te schaffen en de gespaarde €5.000 uit te geven aan extra benzine. Minstens een even plezierige oplossing!

Renault Clio R.S. Gordini

Een hot hatch is per definitie een betaalbare wagen die dagelijks bruikbaar is, maar toch behoorlijk wat kracht levert. De Clio RS is zeker en vast betaalbaar als je het Gordini-pakket achterwege laat. Dat de wagen voldoende kracht levert, kon u hierboven al lezen, dus gaan we het nu even over de praktische bruikbaarheid van de Clio RS hebben. Naast het feit dat deze Clio RS uiterst potent is om sportieve prestaties te leveren, blijft het een wagen met een kofferruimte van 288 liter, heeft hij beperkte afmetingen waardoor hij best zijn weg weet te vinden in het stadsverkeer en biedt hij twee volwaardige plaatsen op de achterbank. Toegegeven, het zware stuur, de grote draaicirkel, de harde ophanging en zijn looks zijn dan weer minder alledaags, maar het totaalpakket zit best goed in elkaar.

Renault Clio RS Gordini

Conclusie

De Renault Clio RS Gordini is een echte fun-car. Niet alleen zijn sportieve looks, maar ook zijn heerlijke motorblok en goede weggedrag dragen hieraan bij. Jammer genoeg kost het Gordini-pak een hoop geld, wijzelf zouden die uitrusting dan ook links laten liggen en een Clio RS aanschaffen. Dat model is minstens even goed in staat een glimlach op je gezicht te toveren, maar dan wel voor €5.000 minder. Had het Gordini-pakket ook wat extra vermogen gekregen, had het zeker en vast de moeite waard geweest. We zijn er namelijk van overtuigd dat er wel nog ruimte is voor zo’n 25 extra paarden.

Renault Clio R.S. Gordini

Overzicht

+ Aanwezige paarden
+ Weggedrag
+ Leuke details

+/- Overdreven looks

– Draaicirkel
– Prijs

Renault Clio R.S. Gordini

Renault Clio R.S. Gordini

Renault Clio R.S. Gordini

Tekst: Jeroen Maes
Foto’s: Pieter-Jan Scheir & Jeroen Maes

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...