Review: GP van Australie

F1 review Melbourne
Sebastian Vettel was heer en meester tijdens de eerste Grote Prijs van het seizoen.

Het Formule 1 seizoen startte dit jaar 2 weken later dan gepland, aangezien de openingsrace omwille van de onrust in Bahrein verplaatst moest worden naar Melbourne. Tijdens de kwalificaties haalde regerend wereldkampioen Sebastian Vettel de eerste startplek en deze verdedigde hij tijdens de race ook vlekkeloos tot het einde. KERS had hij daarvoor bovendien niet nodig, het team van Red Bull reed het hele weekend zonder het boost-systeem.

Ook Lewis Hamilton behield zijn startplek tot het eind, al leek het er even op dat zijn McLaren de finish niet zou halen omwille van een tegen de grond schurende bodemplaat. Vitaly Petrov sleepte voor Renault de derde podiumplek binnen. Mark Webber, die een teleurstellende thuisrace reed, finishte als vijfde. De eerste Ferrari kwam als vierde over de eindstreep, met Alonso achter het stuur.

Ferrari lijkt er minder goed voor te staan als initieel verwacht, wat ook bleek tijdens het duel tussen Jenson Button en Felipe Massa in de eerste fase van de race. De McLaren van de Brit was duidelijk een stuk sneller, al was het ook geen fluitje van een cent de Braziliaan in te halen. Na een hele reeks mooie pogingen werd hem bovendien een drive-through penalty gegeven wegens het afsnijden van het circuit, al leek het doel van dit manoeuvre vooral een crash te vermijden. Button eindigde als zesde, Massa als zevende.

Een rampweekend was het vooral voor Mercedes GP. Het team scoorde nul punten aangezien geen enkele wagen de finish haalde. Michael Schumacher was de eerste die uitviel. In een latere fase van de race ging een overmoedige Rubens Barrichello te laat in de remmen, waardoor hij zijn Williams in de zij van Rosberg’s Mercedes boorde. Rosberg moest meteen de race staken, Barrichello iets later ook.

Natuurlijk mogen we Jérôme d’Ambrosio niet vergeten, de eerste Belg in de Formule 1 sinds 1994. Dat de Waal in de Virgin het podium zou behalen, was vanaf het begin reeds een té ambitieuze gedachte. De Virgin is duidelijk een stuk trager dan de wagens van de topteams. Toch kunnen we enthousiast zijn over de prestatie van Jérôme. Zijn eerste doel was bovendien de race uitrijden en die missie heeft hij voltooid, in tegenstelling tot zijn teamgenoot Timo Glock die uitviel met mechanische problemen.

De opvallendste nieuwkomer is Sergio Perez. De nieuweling, die voor Sauber rijdt, steeg in de debuutrace boven zichzelf uit. De Mexicaan reed op een bepaald ogenblik zelfs de snelste ronde en kwam bovendien slechts één keer de pits binnen voor een bandenwissel. Hij werd eigenlijk zevende, net voor zijn teamgenoot Kobayashi. Helaas voor hen werden beide wagens gediskwalificeerd omwille van een afwijking van de beweegbare achtervleugel.

Deel dit bericht:

1 reactie op "Review: GP van Australië"

  1. bob 29-03-2011 om 13:43

    Het was niet de meest boeiende race, maar ik heb toch soms met spanning zitten kijken.
    Spijtig voor D’Ambrossio dat hij geen betere wagen heeft, want hij heeft nu gewoon de plaats gereden die zijn auto aankan! Hopelijk krijgt hij 1 van de volgende jaren ergens anders nog een kans!

Reageer

Reactie aan het plaatsen...