Rijtest & Video: BMW 520d Touring

Rijtest BMW 520d Touring
Wie met de BMW 5-Reeks Sedan te beperkt is in ruimte, kan voortaan kiezen voor de 5-Reeks Touring. Wij gingen op stap met de 520d Touring.

De nieuwe BMW 5-Reeks Touring bouwt verder op het lijnenspel dat met de BMW 5-Reeks Sedan werd uitgetekend. Ten opzichte van zijn voorganger valt vooral de verfijning op. Zo kan je de wagen in profiel eenvoudigweg met twee lijnen definiëren en zijn de voor- en achterlichten een stuk kleiner en minder gewaagd vormgegeven dan voorheen. Die verfijning vinden we ook terug in de grille, de smalle zijruiten en de kleine zijspiegels. De eerder rustige en eenvoudige vormgeving zorgt voor een dynamische uitstraling, maar dit met een elegante ondertoon. De nieuwe 5-Reeks Touring is dus niet schreeuwerig, maar weet met een klassieke vormtaal toch uit te groeien tot een tijdloze auto. Dat kan natuurlijk helpen om een breed publiek aan te spreken, want ongeveer 50% van alle verkochte BMW 5-Reeks modellen is een Touring.

Rijtest BMW 520d Touring

Het interieur van de BMW 5-Reeks Touring zorgt niet meteen voor verrassingen, net als de Sedan is het erg zakelijk uitgevoerd met een zeer hoge afwerkingskwaliteit. Het geheel is zeer bestuurdersgericht, waardoor je als bestuurder eenvoudig alle instrumenten kan aflezen. De bediening van alle functies gaat ook erg intuïtief, dit mede dankzij de iDrive-selector die, gekoppeld aan het Display in het dashboard, erg eenvoudig toelaat de noodzakelijke informatie weer te geven. Onze lof gaat ook weer uit naar het navigatiesysteem Professional, een uiterst performant systeem dat dankzij zijn 10,2″ groot scherm in staat is haarfijn instructies weer te geven. Ook over het ruimteaanbod hebben we niet te klagen, zowel voor- als achterin. De beenruimte achteraan is royaal, al mag het altijd nog iets meer zijn. Maar dat laatste zou dan ten koste gaan van de kofferruimte, toch een erg belangrijk punt voor deze Touring. Zonder de achterbank neer te klappen kan er 560 liter bagage mee, klap je de achterbank neer in de 40:20:40 verhouding dan kan je 1.670 liter vervoeren. Geen onaardige cijfers, al blijft de E-Klasse Break de koning der pakezels met een maximale kofferruimte van 1.950 liter.

Rijtest BMW 520d Touring

De door ons geteste BMW 520d is met zijn viercilinder dieselmotor de instapper van het gamma. Al is het in dit segment al zeer moeilijk om over een instapper te spreken, de wagen beschikt namelijk over 184 pk en 380 Nm koppel. Belangrijk is ook de mogelijkheid om voor een fiscaal vriendelijke versie met 163 pk te kiezen. De prestaties van deze “instapper” zijn erg bevredigend: 0 naar 100 km/u duurt 8,3 seconden en je kan eenvoudigweg 220 km/u op de teller toveren. De prestaties van de motor zijn van die aard dat we ons meermaals op overdreven snelheid betrapten, zonder hier de intentie toe te hebben. Zo vlot is de 520d. Standaard wordt de 520d gekoppeld aan een manuele zesbak, maar ons testmodel was uitgerust met de sublieme achttraps Steptronic automaat die zijn werk erg vloeiend doet. Meer nog, de automaat lijkt ons zelfs de 5-Reeks Touring te vervolledigen, iets wat we eerder ook al bij de X3 opmerkten. Dit door de haast perfecte harmonie die er heerst in de aandrijflijn. Het milieu hoeft trouwens helemaal niet te vrezen voor deze 520d, het gemiddeld opgegeven verbruik bedraagt 5,2 liter/100 km, de respectievelijke CO2-uitstoot 139 gram/km. Tijdens onze test hadden we 6,4 liter/100 km nodig, maar wie vaak autosnelweg doet kan makkelijk onder de 6 liter/100 km duiken.

Rijtest BMW 520d Touring

In het verlengde van deze viercilinder ligt een uitgekiend weggedrag. De BMW 520d Touring is een echte rijdersauto, waarmee je moeiteloos kilometers kan malen. De ophanging is van een hoogstaand niveau en legt het evenwicht tussen comfort en sportiviteit op zo’n indrukwekkende manier dat het nooit gaat vervelen. Niet onbelangrijk daarbij is uiteraard de Dynamic Damping Control waarmee ons testmodel werd uitgerust, dit systeem maakt gebruik van sensoren om de staat van het wegdek op elk moment te meten. Wanneer het systeem merkt dat je op een golvend wegdek rijdt, zal het de demping wijzigen om zo het comfort te bewaren. Maar het systeem werkt ook in de andere richting, wanneer je dus over rimpelloos asfalt zoeft zal het automatisch de veerpoten stijver maken en daarmee uiterst sportief rijgedrag mogelijk maken. Minstens even belangrijk is daarnaast de Dynamic Driving Control, een systeem waarmee je manueel zelf kan instellen hoe de wagen zich moet gedragen. Zo is er naast de normale stand plaats voor een comfortstand en een SPORT en SPORT+ stand. Wanneer je voor de sportstand kiest reageert de motor sneller op het gaspedaal, klimt het toerental van de Steptronic automaat automatisch 400 toeren hoger om snellere acceleraties mogelijk te maken en wordt het chassis en de besturing een stuk steviger. De SPORT+ stand doet er nog een schepje bovenop, deze schakelt de Dynamic Traction Control uit waardoor gecontroleerde drifts mogelijk zijn. Dat alles gaat trouwens hand in hand met het stuurwiel dat zeer precies de voortrein delegeert en genoeg feedback geeft aan de bestuurder, het is lekker zwaar en laat de bestuurder toe zijn rijdersambities waar te maken.

Rijtest BMW 520d Touring

Naast de 520d is het motorgamma van de BMW 5-Reeks Touring erg uitgebreid, zo is er langs dieselzijde nog plaats voor een 525d, 530d en 535d met respectievelijk 204, 245 en 300 pk. De 535d doet de sprint van 0 naar 100 km/u in 5,7 seconden en haalt een begrensde topsnelheid van 250 km/u. Het gemiddeld opgegeven verbruik blijft met 6,3 liter/100 km tegelijk binnen de perken. In het benzinekamp kan er ingestapt worden met een 523i met 204 pk en verder nog een 528i met 258 pk en een 535i met 306 pk. Die laatste is opmerkelijk genoeg niet de snelste van het gamma, de 535i sprint van 0 naar 100 km/u in 6 seconden en moet de 535d met minder vermogen dus voor laten. Wie de echte benzinetopper wil moet dus nog even wachten op de M5 Touring.

Rijtest BMW 520d Touring

Op het vlak van technologische snufjes doet de 5-Reeks Touring uiteraard niet onder voor zijn kleine broer, de 5-Reeks erft namelijk erg veel technologieën over die geïntroduceerd werden in de BMW 7-Reeks. Die extra veiligheidssnufjes zijn uiteraard optionele extra’s, maar aangezien ons testmodel met zo goed als elk snufje was uitgerust konden we ze nagenoeg allemaal aan de tand voelen. Meest bekend lijkt ons de Head-Up Display, deze projecteert de gereden en toegelaten snelheid in de voorruit. Een niet te onderschatten veiligheidsgadget, aangezien het aflezen van je snelheid aan 100 km/u er volgens BMW voor zorgt dat je 28 meter niet op het wegdek let. Het systeem wordt in combinatie met het navigatiesysteem ook gebruikt om de weginstructies bondig weer te geven, wat het een extra nuttige optie maakt. Daarnaast kan je je 5-Reeks optioneel uitrusten met een resem camera’s die van je wagen een rijdende filmstudio maken. Zo is er het Side View systeem dat je helpt wanneer je uit een smalle straat of garage komt en je in staat stelt dankzij camera’s boven de voorwielen naar links en rechts te kijken. Ook op het vlak van inparkeren is er hulp van camera’s, naast de klassieke achteruitrij-camera zorgt BMW optioneel voor het Top View systeem. Hierbij helpen camera’s onder de zijspiegels je om een vogelperspectief te bekomen. Als laatste is er ook het BMW Night Vision systeem, waarbij een infraroodcamera tot een afstand van 300 meter in onverlichte situaties verlichting biedt. Het systeem herkent ook wandelende mensen, handig wanneer je vaak op onverlichte wegen vertoeft, maar minder relevant voor ons goed verlicht Vlaanderenland.

Rijtest BMW 520d Touring

Al die luxe kost uiteraard een pak geld, de basisprijs van de BMW 520d Touring bedraagt 42.900 euro, maar zoals steeds kan je die kostprijs lekker aandikken door in de optielijsten te kuieren. Zo kost metaalkleur 1.050 euro, betaal je voor Dakota leder los 2.350 euro en mag je voor de automaat 2.240 euro neertellen. Als we dan nog eens langs de opties passeren die het rijden echt leuker maken zoals Dynamic Damping Control (1.490 euro) en Adaptive Drive (3.450 euro) dan loopt het totaalbedrag erg op. Zeker als je daarnaast ook voor enkele veiligheidsopties kiest, Surround View kost 750 euro, het Head-Up Display 1.240 euro en de Night Vision 2.035 euro. Er zijn echter verschillende uitrustingspakketten beschikbaar die het een stuk goedkoper maken wanneer je een aantal opties combineert. Zo bespaar je een kleine 1.000 euro door het Business Line Pakket (3.390 euro) te kopen met metaalkleur, navigatiesysteem, dakrails en parkeersensoren. Een goed uitgeruste BMW 5-Reeks Touring bekom je met de Exclusive Line (9.100 euro), waar je 3.000 euro bespaart en een compleet uitgeruste wagen in de plaats krijgt. Het gaat om een pakket met metaalkleur, leder, 17″ velgen, dakrails, automatisch dimmende binnenspiegel, verwarmde voorzetels, sfeerverlichting, Xenon koplampen met hogedrukreiniging, parkeersensoren, 2-zones airco, Navigatiesysteem Professional en Bluetooth en USB-aansluiting. Een goed uitgeruste BMW 520d Touring gaat dus over de toonbank voor 52.000 euro. Een flinke hap in het budget, maar bij zijn Duitse concurrenten vind je het amper goedkoper.

Rijtest BMW 520d Touring

Conclusie

De BMW 5-Reeks Touring breidt een succesvol vervolg aan de eerder verschenen Sedan, hij presteert op een erg hoog niveau op het vlak van rijgedrag en rijplezier, maar doet daar nog een extra schepje functionaliteit bovenop. De prestaties van de instapmotor zijn daarnaast indrukwekkend, gekoppeld aan de achttrapsautomaat sluit hij perfect aan bij de 5-Reeks Touring. Net als bij de Sedan kan je de Touring uitrusten met een hele resem veiligheidsgadgets, al hebben die uiteraard hun prijs. De 5-Reeks Touring is een echte rijdersauto die het uiterst aangenaam maakt om veel kilometers te malen, dit met een haast perfect evenwicht tussen comfort en sportiviteit.

Rijtest: BMW 520d Touring

Overzicht

+ Prestaties 520d
+ Rijgedrag
+ Combinatie comfort/sportiviteit

– Kleine zijspiegels
– E-Klasse Break heeft grotere koffer

Rijtest BMW 520d Touring

Tekst: Pieter-Jan Scheir
Foto’s: Pieter-Jan Scheir & Tim De Baets

Deel dit bericht:

6 reacties op "Rijtest & Video: BMW 520d Touring"

 1. Decor 26-03-2011 om 15:15

  Eindelijk weer eens een echt echt mooie BMW. Deze laatste 5 reeks is echt prachtig.
  De vorige vond ik ronduit afschuwelijk.  Hopelijk blijven ze nu op het goede pad

 2. Dinge 26-03-2011 om 15:28

  Zeer mooie auto en rijtest!

 3. Den Alain 26-03-2011 om 18:48

  Zit de automaat ook in de prijs van 52000,00 € ?

 4. PJS 26-03-2011 om 19:14

  @Alain; Neen, daar moet je nog eens 2.240 euro voor neertellen.

 5. Dimitri 27-03-2011 om 12:31

  45000 € dus zonder tax met automaat,  vrij veel vind ik
  beter een ds 4 dus

 6. PJS 27-03-2011 om 12:51

  @Dimitri; De prijzen zijn wel inclusief 21% BTW, maar uiteraard zonder inschrijvingstaksen..

Reageer

Reactie aan het plaatsen...