In detail: Alfa Romeo 4C Concept

Alfa Romeo 4C Concept
De Alfa Romeo 4C Concept was ongetwijfeld de grootste revelatie op het autosalon van Genève. De compacte sportwagen moet de historische waarden van het Italiaanse merk terug op de voorgrond plaatsen.

Die waarden zoals topprestaties, Italiaanse stijl en hoogtechnologisch niveau moeten gezamenlijk garant staan voor optimaal rijplezier. Over de styling kan je nog discussiëren, de 4C oogt misschien wat atypisch voor een Alfa Romeo. En dan spreken we vooral over het profiel, waar we ter hoogte van de schouderlijn een luchthapper terugvinden. Het lijnenspel naar deze luchttoevoer is op zich nogal chaotisch, maar misschien maakt dat de wagen net zo spannend?

De luchthapper zit er natuurlijk niet voor de show, de Alfa Romeo 4C beschikt namelijk over een middenmotor die van voldoende zuurstof voorzien moet worden. Het gaat om een oude bekende: de 1.750 TBi die in de 4C voor meer dan 200 pk zal zorgen, sommige bronnen spreken zelfs van 250 pk. Het vermogen wordt via Alfa’s TCT-automaat, een transmissie met dubbele, droge koppeling, doorgestuurd naar de achterwielen. Hierdoor zou de tweezitter van 0 naar 100 km/u moeten sprinten in minder dan 5 seconden, de topsnelheid ligt ruim boven 250 km/u.

Het koetswerk van de 4C is volledig uit koolstofvezel vervaardigd terwijl het onderstel achter en voor de kreukelzones veelvuldig gebruik maakt van Aluminium. Hierdoor weegt het conceptmodel minder dan 850 kg, waardoor een gewicht-pk verhouding van 4 kg/pk werd bereikt. Dat lage gewicht is niet alleen belangrijk voor de prestaties, ook de wegligging en het weggedrag profiteren er van mee. Zo werd ook het zwaartepunt verlaagd om de wegligging op bochtige wegen te optimaliseren. Niet onbelangrijk is de gewichtsverdeling van 40% op de vooras en 60% op de achteras en de uiterst verfijnde wielophanging dat het merk gebruikt. Dit alles moet ervoor zorgen dat de 4C zowel op de weg als op het circuit de sportieve traditie van het merk kan belichamen.

De Alfisti hebben alvast iets om naar uit te kijken. Want de Alfa Romeo 4C Concept zou volgend jaar effectief in productie gaan. Er is ook al een indicatieve kostprijs bekend: 45.000 euro. Dat is goed nieuws voor de liefhebber, die niet alleen naar dit model mag uitkijken, maar volgens Alfa Romeo in de toekomst ook naar een reeks nieuwe modellen, die volgens dezelfde idealen zullen worden ontworpen. We kijken er alvast mee naar uit!

Klik hier voor de foto’s van de Alfa Romeo 4C op het autosalon van Genève.

Deel dit bericht:

6 reacties op "In detail: Alfa Romeo 4C Concept"

 1. Tim 09-03-2011 om 18:19

  45.000 euro is nog bereikbaar voor de (rijke) middenklasser….
  Pieter-Jan is ook al aan het sparen zeker;)?

 2. PJS 09-03-2011 om 19:12

  Laat ons eerst maar de productieversie afwachten 😉

 3. J 10-03-2011 om 13:32

  Ik denk dat de productie versie nog wel gaat veranderen.
  De motorkap moet open kunnen, nummerplaat vooraan, xenon koplampsproeiers,…
  En nog kleine details. Hij zal de basis lijnen behouden maar alles zal realistischer worden.

 4. jhonny crawford 12-03-2011 om 15:24

  toch mooi ! maar idd afwachten op de uiteindelijk versie

 5. Tim 13-03-2011 om 0:29

  Sommige lijnen opzij doen mij wat denken aan de Lotus Exige…

 6. JV 13-03-2011 om 1:48

  Ik denk dat je snel aan zulke lijnen vast zit met de koeling voor de middenmotor.
  Over de proportie van de auto geef ik je gelijk maar een exacte kopie zal het nooit zijn (alleen Chinezen doen zoiets)

Reageer

Reactie aan het plaatsen...