Kort Getest & Video: Mercedes SLS AMG

Mercedes SLS AMG kort getest
Mercedes besloot enige tijd geleden de samenwerking met McLaren stop te zetten en zelf een supercar te bouwen met in-house tuner AMG. Het resultaat: de Mercedes SLS AMG.

Onderaan dit artikel: win een agenda van de SLS AMG E-Cell

De Mercedes SLS AMG is de moderne interpretatie van de Mercedes 300SL Gullwing, die vooral gekend stond om zijn vleugeldeuren. De SLS AMG beschikt over dezelfde deuren. Niet bepaald praktisch, maar hoe dan ook stijlvol. Dankzij de 2 meter lange motorkap, de gespierde achterkant en de dubbele uitlaat valt het niet te ontkennen dat de SLS AMG een rasechte supercar is. En dan duw je op de startknop en hoor je een immense roffel. Heerlijk!

Mercedes SLS AMG

Onder de motorkap schuilt een 6.2 liter grote V8-motor van de hand van AMG. Deze motor verschilt op 120 punten van de ‘standaard’ AMG-motor. Hij levert dan ook flink wat meer vermogen, 571 pk in het totaal om precies te zijn. Daardoor is de SLS AMG in staat in amper 3,8 seconden naar 100 km/u te sprinten. Zijn topsnelheid is ongeveer 320 km/u. Het acceleratiegevoel van de SLS AMG is echt enorm. Wanneer je het gaspedaal vloert, gaat de SLS AMG er als een pijl vandoor. Als je tegen een redelijk snelheid aan het rijden bent en plots het rechterpedaal tot op het einde induwt, schakelt de zeventraps automaat met dubbele koppeling vlotjes naar beneden, accelereert de SLS, hoor je een enorm gebrul van de V8-motor en moet de tractiecontrole hier en daar ingrijpen, omdat de machtige V8 teveel kracht loslaat op de achterwielen. De versnellingsbak geeft bij het schakelen overigens ook tussengas. De motor is net achter de vooras geplaatst om voor een optimale gewichtsverdeling en dito rijgedrag te zorgen. Leuk weetje is dat de aandrijfas uit koolstofvezel vervaardigd is en amper 4 kg weegt. Redelijk uniek. Het gemiddeld verbruik komt neer op 13,4 liter per 100 km, maar werd in de realiteit wellicht nog nooit behaald.

Mercedes SLS AMG

Aan de binnenkant zijn alle instrumenten gericht op de bestuurder. Ten eerste is er natuurlijk het stuur dat goed in de hand ligt en zeer scherp reageert. Dan is er de middenconsole met 5 knoppen die naar de bestuurder gedraaid zijn. De knoppen dienen om te kiezen uit verschillende standen, gaande van de normale stand tot de race-stand. Ook de ophanging kan hier geregeld worden en de SLS AMG beschikt over een AMG-knop. Leuk gadget! Want deze knop laat toe je favoriete instellingen te programmeren en terug op te roepen bij een druk op deze knop. Zo gaat de SLS van comfortabel naar supersportief in een oogwenk. De versnellingspook is een hendel die uit een vliegtuig afkomstig lijkt en ligt uiterst goed in de hand. Maar schakelen via de schakelflippers aan het stuur is natuurlijk een stuk leuker. Dan beslis je namelijk zelf wat de versnellingsbak doet. De kuipstoelen zitten heerlijk en zorgen voor tonnen zijdelingse steun.

Mercedes SLS AMG

Helemaal nieuw kost de Mercedes SLS AMG je €180.290. De optielijst is in tegenstelling tot Duitse gewoontes redelijk basic, de prijzen van de opties zijn dan weer enorm. Zo betaal je bijvoorbeeld €9.500 voor keramische remschijven, €2.000 voor 19″ velgen, €3.300 voor kuipstoelen, €5.900 voor een B&O geluidssysteem en maar liefst €10.000 voor de kleur Alubeam Silver. Full option komt de kostprijs neer op zo’n €233.000.

Mercedes SLS AMG

Conclusie

De SLS AMG is een supercar pur sang. Het acceleratiegevoel is duizelingwekkend, zeker in combinatie met het heerlijke geluid van de brullende V8-motor. En dan hebben we het nog niet over zijn dramatische looks en zijn bestuurder gefocuste interieur gehad. Wie dus ongeveer 200.000 euro op overschot heeft, kent bij deze ons koopadvies. Het enige minpunt is dat de vleugeldeuren echt niet praktisch zijn. Maar goed, ze zien er prachtig uit, dus een echt minpunt blijft uit.

Mercedes SLS AMG

Verder kunnen we nog een agenda van de SLS AMG E-Cell weggeven. Wie kans wil maken op deze agenda, surft naar onze fanpagina en klikt op ‘Vind ik leuk’ op de foto van de agenda van de SLS AMG E-Cell. De winnaar wordt woensdag 9 maart geloot.

UPDATE: Winnaar is bekend, proficiat Niels Van Gelder.

Mercedes SLS AMG

Tekst & Foto’s: Jeroen Maes

Deel dit bericht:

3 reacties op "Kort Getest & Video: Mercedes SLS AMG"

 1. kristof 03-03-2011 om 13:37

  leuk filmpje, spijtig dat er niet echt beelden (en geluid) zijn van rijden met de wagens.

  de CLS vond ik vroeger mooier, maar het blijft wel een topwagen natuurlijk.

 2. MRM 03-03-2011 om 13:38

  Het was nogal een drukke dag met een strak tijdschema. Echt veel tijd om overal beelden te schieten was er niet.

 3. sam 05-03-2011 om 15:54

  Ziet er een leuk dagje uit!
  Prachtige auto’s!

Reageer

Reactie aan het plaatsen...