Rijtest BMW 320d EfficientDynamics
Een sprint van 0 naar 100 km/u in 8 seconden, maar toch een gemiddeld verbruik van 4,1 liter/100 km? Dat kan met de 320d EfficientDynamics Edition.

De grote meerderheid van modellen die in België met ecopremie verkocht worden kregen allemaal hetzelfde recept mee. Men kiest voor een kleine turbodiesel met een vermogen van om en bij de 100 pk en zorgt voor een Start/Stop-systeem, banden met lage rolweerstand en enkele aërodynamische aanpassingen. Dat resulteert dan steeds in lage verbruikscijfers bij rustig rijgedrag, maar van rijplezier is er nauwelijks sprake. Bij BMW konden ze het natuurlijk niet over hun hart krijgen om een model van de band te sturen dat de koper geen freude am fahren zou bezorgen. Daarom koos het voor een licht gewijzigde aanpak, onder de motorkap van hun zuinigste 3-Reeks schuilt een 2-liter turbodiesel.

Rijtest BMW 320d EfficientDynamics Edition

Die 2-liter turbodiesel zorgt in de 320d EfficientDynamics Edition voor 163 pk en 380 Nm koppel. Hiermee sprint de Beierse zuinigheidskampioen van 0 naar 100 km/u in 8 seconden en haalt hij een topsnelheid van 228 km/u. Daarnaast liegen ook de verbruikscijfers er niet om, in de gemengde cyclus zou 4,1 liter/100 km haalbaar moeten zijn. Tijdens een eco-test kregen we vrij eenvoudig 4,6 liter/100 km op de teller, bij sportief rijden was 5,4 liter/100 km het richtcijfer, een uitzonderlijk lage waarde. Dankzij zijn CO2-uitstoot van 109 g/km komt de BMW 320d EfficientDynamics Edition in aanmerking voor een ecopremie van 3%. En als we eerlijk zijn komen zijn concurrenten met gelijkaardige uitstoot bij sportief rijden helemaal niet in de buurt van de verbruikscijfers van deze BMW. Want met hun beperkt vermogen moeten deze modellen te hard zwoegen om vlot vooruit te kunnen, terwijl de BMW dat met sprekend gemak doet. Tijd dat de overheid hier eens bij stil staat?

Rijtest BMW 320d EfficientDynamics Edition

Het lijkt erop dat BMW wat magie heeft moeten gebruiken om de 320d tot een CO2-uitstoot van 109 g/km te brengen, want op het eerste zicht lijken de aanpassingen relatief beperkt. Opvallend is wel dat BMW gebruik maakt van een bijzonder vliegwiel dat helpt om bij lage toeren zonder gesputter vooruit te komen. Zo is het mogelijk om tot onder de 1.000 toeren te zakken en toch nog zonder bokken door te trekken. Toch voelt deze EfficientDynamics Edition zich nog het best in zijn sas rond 1.500 toeren, vanaf dan is er voldoende trekkracht beschikbaar en heb je terug echt het gevoel met een erg vlotte BMW onderweg te zijn. Schakelen gaat daarnaast via een manuele zesbak, het schakelen zelf gaat erg vlot, maar in ons testmodel had de schakelpook last van trillingen. Iets wat we niet echt gewoon zijn van een model in deze klasse.

Rijtest BMW 320d EfficientDynamics Edition

Naast de motorische aanpassingen is er ook plaats voor aërodynamisch knutselwerk. Zo krijgt de 320d EfficientDynamics Edition normaal speciaal ontworpen 16″ velgen met Michelin Energy banden, maar ons testmodel was uitgerust met een winterbandenset, waardoor we hierover geen specifieke ervaringen kunnen noteren. Maar gezien onze verbruikscijfers bleek deze zuinige 3-Reeks zelfs in wintertenue uiterst efficiënt. Verder is er plaats voor een koetswerkverlaging van 15 mm en kunnen we rekenen op een Start/Stop-systeem en schakelindicator, waardoor het uiteindelijke CO2-cijfer op 109 gram/km komt. Achter het stuur valt van deze aanpassingen maar weinig te merken, behalve dat het gemiddeld verbruik maar niet wil stijgen. Het stuurgevoel is precies, het rijgedrag scherp en de algemene indruk blijft zoals we dat van een BMW gewoon zijn: heerlijk sportief. Dat je hiervoor op een gehavend wegdek al eens wat aan comfort moet inboeten moet je er dan wel bijnemen. Toch dempt het uitstekend zittend lederen zitmeubilair het grootste deel van onze Belgische kraterwegen, terwijl het in de bochten voor meer dan voldoende lendensteun zorgt.

Rijtest BMW 320d EfficientDynamics Edition

Praktisch verandert er uiteraard niets ten opzichte van een standaard 3-Reeks, zo is het algehele afwerkingsniveau erg hoogstaand en verloopt de bediening van de wagenfuncties erg intuïtief via het iDrive systeem. Het optionele navigatiesysteem Professional kon daarnaast ook weer overtuigen, het blijft een must have voor elke bestelbon. Dat de achterbank voor mensen met een groter gestalte ontoereikend is en dat de kofferruimte met 460 liter niet de grootste is in zijn soort blijft ook legitiem, maar daar hoef je zeker geen 3-Reeks voor te laten.

Rijtest BMW 320d EfficientDynamics Edition

De BMW 320d EfficientDynamics Edition is er vanaf 33.450 euro, en daarmee heeft hij exact dezelfde basisprijs als de standaard 320d met 163 of 184 pk. Aangezien ook deze milieuvriendelijke 3-Reeks een echte BMW is blijft ook hier de optielijst niet onbelangrijk. Zo was ons testmodel onder andere uitgerust met leder (1.850 euro), Xenon-lichten (715 euro) en het Business Line Pakket voor 5.250 euro. Dat Business Line Pakket is echter wel een aanrader, aangezien het zowat alle noodzakelijke opties combineert. Zo omvat het pakket een automatisch dimmende binnenspiegel, parkeersensoren, regen- en lichtsensor, Cruise Control, elektronische airco en het navigatiesysteem Professional. BMW heeft met dit model amper concurrentie, want tot nog toe blijft het verrassend stil bij de Duitse concurrenten.  Zowel de Audi A4 2.0 TDIe als de Mercedes C-Klasse BlueEFFICIENCY doen het slechter qua verbruik en prestaties, waardoor het bijna nutteloos is om de prijzen te gaan vergelijken.

Rijtest BMW 320d EfficientDynamics Edition

Conclusie

BMW heeft met de 320d EfficientDynamics Edition duidelijk buiten de lijnen gedacht, want terwijl de meeste merken kleine motoren gebruiken om hun CO2-uitstoot te verlagen doet BMW het op een voor de bestuurder veel aangenamere manier. Het hoge vermogen en koppel zorgt er gewoon voor dat je nog steeds kan genieten van de vrijheid om vlot aan het verkeer deel te nemen, maar dankzij de subtiele aanpassingen kan dit op een uiterst zuinige manier. Ook het rijgedrag blijft uitstekend, waardoor je eigenlijk moet besluiten dat deze versie van de 3-Reeks gewoon dé versie is om te kiezen. Want het milieu en uw portemonnee zullen er wel bij varen zonder dat je aan rijplezier moet inboeten.

Rijtest BMW 320d EfficientDynamics Edition

Overzicht
+ Het sportiefste model met ecopremie
+ Realistische verbruikscijfers
+ Bruikbaar in lage toeren

– Trillingen in versnellingspook

Rijtest BMW 320d EfficientDynamics Edition

Tekst: Pieter-Jan Scheir
Foto’s: Pieter-Jan Scheir & Jeroen Maes