Het smogalarm is terug!

Smogbord
Maandag en dinsdag gaat het smogalarm weer van kracht, de kans is namelijk reëel dat de fijnstofconcentraties boven de kritieke grens zullen komen.

Zowel in Vlaanderen, Brussel en Wallonië zal het vanaf morgen uitkijken zijn naar de bekende SMOG-borden, de intergewestelijke cel voor het Leefmilieu ziet de kans namelijk reëel dat de gemiddelde fijnstofconcentraties boven de kritieke waarde van 70 µg/m³ zullen uitkomen. In Vlaanderen zal op een aantal snel- en ringwegen een snelheidsbeperking van 90 km/u gelden, in regio Brussel komen extra snelheidscontroles, met 50 extra radars. Ook in het Waals gewest zullen op bepaalde secties van autosnelwegen snelheidsbeperkingen gelden.

De hoge concentraties fijn stof worden veroorzaakt door de relatief lage windsnelheden en het verschijnsel dat op ongeveer 300 meter hoogte er geen uitwisseling meer is tussen de koude luchtlaag aan de grond en de warmere luchtlaag erboven. Hierdoor wordt de lucht zeer slecht verdund en wordt de luchtverontreiniging in de omgevingslucht opgestapeld. Vanaf woensdag wordt een verbetering van de luchtkwaliteit verwacht, door een toename van windsnelheid en de aanvoer van zuivere zeelucht. (Via: DeMorgen)

smog_vms

Deel dit bericht:

5 reacties op "Het smogalarm is terug!"

 1. Seb 30-01-2011 om 18:55

  Typisch dat mensen op zulke dagen hun “verloren tijd” inhalen door gewoon 110 – 120 km/u te gaan rijden op wegen waar altijd een maximale snelheid van 90 km/u geldt (zoals bvb de R4), gezien daar tijdens een smogalarm zo goed als geen mobiele controles worden ingezet.

 2. Dimi 30-01-2011 om 22:24

  Typisch dat sommige mensen zo kortzichtig zijn dat ze geloven dat 90 rijden echt helpt. Wat is het nut van een 6de versnelling (die mensen moet nu in 5de versnelling praktisch evenveel toeren doen aan 90km/u dan aan 120km/u in 6de versnelling) en roetfilter dan? En wat met de benzine wagens?
  Bij mijn weten stoten die geen roetdeeltjes uit 🙂
  Dat is weer zo’n regel om nog meer geld uit de mensen hun zakken te jagen!!

 3. Kristof L 31-01-2011 om 9:38

  Hoezo? geld uit de zakken halen? We hoeven toch niet te betalen om trager te rijden?
  Gewoon je aan die, nogal trage, limiet houden zal boetes ook tegenhouden.
  Ik verbruik alsins meer met m’n auto aan 120km/u in 6e dan aan 90km/u in 5e. Ook 6e lukt nog goed aan 90km/u. Minder verbruik, minder verontreiniging…
  Maar inderdaad,  het blijft iets dubieus. Wat als er door het smog alarm meer file komt…. Dan is het ook om zeep.

 4. kristof 31-01-2011 om 13:33

  Er zijn niet meer files door de 90 per uur regel. Er waren evenveel files als andere dagen.
  Mijn auto verbruikt ook minder in 5e vitesse aan 90 dan 120 in zesde. Trouwens, niet alle auto’s hebben een 6e versnelling, denk zelfs dat het een minderheid is die dat heeft. Het helpt alleszins voor het verbruik.
  Maar niet iedereen houdt zich blijkbaar aan de snelheid. Vandaag gemerkt dat ik toch serieus voorbij ben gestoken. Regeltjes zijn blijkbaar moeilijk te volgen … Als je dan een boete krijgt is’t je eigen schuld. De smog-regel zal wel zijn voordelen hebben.

 5. Kristof L 31-01-2011 om 21:24

  Wees maar zeker, zoef zoef zoeff! Cruisecontrol op 90km/u, autootjes kijken die voorbij zoeven. Morgen neem ik de flits van m’n fototoestel mee… gegarandeerd plezier 😀 (ik keer terug van m’n werk om 19u30, dus mooi donker)  Op de radio daarnet: Politie heeft 2500 auto’s geflitst. Das een pak volgens mij. Dit zal inderdaad de staatskas wel vullen.
   

Reageer

Reactie aan het plaatsen...