Fiat zet in op vierwielaandrijving

Alfa Romeo SUV
Met de Fiat Freemont is het eerste kind uit het Fiat-Chrysler huwelijk geboren, maar er volgt meer, en misschien wel sneller dan we denken.

Voor het huwelijk met Chrysler konden we het aantal modellen met vierwielaandrijving bij de Fiat Groep op één hand tellen, zo waren bij Fiat de Panda 4×4 en de Sedici beschikbaar en bouwden de Alfa ingenieurs het Q4 systeem voor de topmotorisaties van de 159, Brera en Spider. Bitter weinig modellen dus, terwijl de Italianen sinds de Lancia Delta Integrale nochtans voorbestemd waren om een voortrekkersrol in deze techniek te gaan spelen. Fiat heeft dan ook veel te lang moeten toekijken terwijl andere merken momenteel volop succes boeken met vierwielaandrijving.

Maar daar zal nu dus snel verandering in komen, met de Fiat Freemont is de weg namelijk geopend naar verschillende nieuwe modellen die telkens met vierwielaandrijving beschikbaar zullen zijn. Het eerste voelbare effect van de Amerikaanse invloed in Lingotto lijkt dan ook vierwielaandrijving, mede dankzij de expertise van Jeep waarover Fiat nu beschikt. Eerstvolgend mogen we de nieuwe Lancia Thema verwachten, deze zal volgens de laatste geruchten deel uitmaken van minstens drie wereldpremières voor Lancia op het autosalon van Genève. Het model zal afgeleid zijn van de Chrysler 300 en beschikbaar met achterwiel- of vierwielaandrijving.

Wie vierwielaandrijving zegt, zegt natuurlijk ook SUV’s, en daar krijgen we er binnenkort een hele hoop van voorgeschoteld. In 2012 komt de eerste Alfa Romeo SUV, maar later dat jaar volgt ook de nieuwe Fiat Sedici. In 2013 volgt een compacte SUV om de Jeep Compass en Patriot te vervangen, samen met een extra groot exemplaar dat zowel als Chrysler en Lancia door het leven zal gaan. In 2014 volgt dan weer een tweede Alfa SUV. Verder wordt er ook gesproken over de komst van een Fiat 500 met vierwielaandrijving en een Maserati SUV, om maar te zeggen dat vierwielaandrijving vanaf nu een belangrijke rol zal gaan spelen bij de modellen van de Fiat Groep. En dan vergeten we nog de Ferrari FF die deze week onthuld werd… (Via: Quattroruote)

Alfa Romeo SUV

Deel dit bericht:

2 reacties op "Fiat zet in op vierwielaandrijving"

  1. Bert 25-01-2011 om 12:58

    Kom maar op met die Alfa SUV, maar maak er aub geen loutere rebadge van!

  2. fiat-500c-gek 07-07-2011 om 14:59

    ik kan niet wachten op de 5ooc vierwielaandrijving

Reageer

Reactie aan het plaatsen...