Rijtest & Video: Nissan 370Z Roadster

Rijtest Nissan 370Z Roadster
Na de 370Z Coupé wil Nissan ook overtuigen met een Roadster versie. In principe geen makkelijke klus, we waren dus zeer benieuwd naar het resultaat.

Net als de 370Z Coupé overtuigt de Roadster meteen met zijn sportieve looks, daarbij springen de uitgeklopte wielkasten en de Oosters geïnspireerde koplampen extra in het oog. Nissan kiest voor een stoffen klapdak dat helemaal geen afbreuk doet aan het lijnenspel. Mooi zo, want de Coupé was eigenlijk al perfect. Vooraan een aflopende motorkap, optioneel 19″ velgen en achteraan een bolle kont, meer heb je niet nodig om een spraakmakende Roadster te vormen. De details zijn daarbij niet onbelangrijk, aan de zijkant prijkt een ‘Z’ op de  richtingsaanwijzers, terwijl achteraan twee prominente uitlaatpijpen het mooie weer maken.

Rijtest Nissan 370Z Roadster

Door het dak eraf te gooien moet je als constructeur in principe steeds compromissen sluiten, aangezien een Cabrio zijn stijfheid niet via zijn dakstructuur kan verzorgen. Hierdoor moet de wagen onderaan extra verstevigd worden om aan te sluiten bij de stijfheid van de gesloten versie, wat zo goed als altijd voor wat extra kilo’s zorgt. Zo ook bij de 370Z Roadster, die toch 90 kilogram zwaarder is dan de gesloten versie, ondanks het gebruik van een stoffen cabriodak. Maar de stijfheid van de wagen is er ten opzichte van zijn voorganger wel ferm op vooruit gegaan, waardoor de wegligging ook een stuk verbeterd is. Dat merk je ook zodra je de Roadster rijdt, hij moet qua weggedrag helemaal niet onderdoen voor de Coupé. Het stuur reageert nog steeds erg scherp, de voortrein zal je instructies nagenoeg direct doorgeven en de Roadster biedt daarbij enorm veel grip. Wanneer je fors in de ankers moet zal je dan weer blij zijn dat het opschrift Brembo op de remblokken prijkt. De 370Z Roadster laat zich dus erg sportief rijden, maar kan ook rustig gereden worden. Die rust kan je echter niet behouden zodra je op een gehavend wegdek terechtkomt, de 19″ velgen en de stijve veren denken dan elk putje in de weg te moeten doorseinen. Een adaptieve ophanging is optioneel niet beschikbaar, maar eigenlijk ook niet strikt noodzakelijk.

Rijtest Nissan 370Z Roadster

Onder de motorkap is de 3.7-liter grote V6 nog steeds van de partij, goed voor 331 pk en 336 Nm koppel, respectievelijk bij 7.000 en 5.200 toeren per minuut. Het gaat om een hoogtoerig blok dat erg bruikbaar is in alle verkeerssituaties en ook schakellui gereden kan worden. Door het extra gewicht sprint de Roadster wel 0,4 seconden trager van 0 naar 100 km/u dan de Coupé, het sprintje duurt nu 5,7 seconden. Standaard wordt de 370Z Roadster steeds gekoppeld aan een manuele zesbak, maar ons testmodel was uitgerust met de optionele zeventraps automaat met schakelflippers achter het stuur. We waren echter niet zo overtuigd over deze automaat, als je rustig rijdt valt het allemaal nog wel te pruimen, maar zodra je zelf gaat schakelen is het vaak te lang wachten tot de automaat naar het volgende verzet schakelt. Hierdoor gaat toch een groot deel van het rijplezier verloren, een automaat met dubbele koppeling lijkt dus welgekomen. Of je moet kiezen voor de manuele zesbak, waar we dankzij onze ervaring met de 370Z Coupé van weten dat hij zeer goed werk levert. De manuele zesbak is daarnaast ook uitgerust met Synchro Rev Control, dat automatisch het toerental van de motor verhoogt bij het terugschakelen, en dus zelf tussengas geeft. De handbak past veel beter bij het karakter van de 370Z, en draagt mee bij tot de rijbeleving. Ook het uitlaatgeluid van het motorblok had een stuk krachtiger gemogen, nu blijft die te vaak op de achtergrond terwijl we met het dak eraf graag op wat octaanklanken getrakteerd worden.

Rijtest Nissan 370Z Roadster

Net als in de Coupé zit je lekker laag in de 370Z Roadster, als bestuurder kijk je daarbij over de motorkap uit. De grote toerenteller in het midden van het dashboard valt direct op, want zeker als je voor de handbak kiest komt de belangrijkste informatie van de toerentellernaald. Het interieurdesign is verder vrij Europees, maar krijgt wel een Oosterse toets. Alles wat je aanraakt is kwalitatief, maar zonder franjes. Het interieur van de BMW Z4 is een stuk leuker om naar te kijken, maar de 370Z maakt duidelijk dat enkel de sportiviteit telt en niet de tierlantijntjes. Zo zitten de stoelen erg goed en bieden ze genoeg steun in de bochten, terwijl ook het stuur lekker in de hand ligt. Leuk bij de 370Z Roadster is het feit dat het stoffen dak, de kofferinhoud niet belemmert. De dakconstructie opent of sluit in 20 seconden en klapt in een aparte ruimte achter de zetels weg. Hierdoor beschik je steeds over 140 liter bagageruimte, in principe genoeg voor een weekendje weg met twee. De Coupé biedt met 235 liter wel meer bagageruimte, daarnaast isoleert de stoffen kap niet alle rijgeluiden, waardoor je het met het dak dicht steeds hoort galmen.

Rijtest Nissan 370Z Roadster

De Nissan 370Z Roadster is er vanaf 45.950 euro en krijgt daarvoor meteen een uitgebreid uitrustingspakket mee. Zo wordt de 370Z standaard uitgerust met Xenon koplampen met koplampsproeiers, lederen zetels met zetelverwarming en elektrische zetelverstelling, Bose audio met 8-luidsprekers, regen- en lichtsensor, elektrisch inklapbare zijspiegels, airco en cruise control. Wie voor de automaat kiest betaalt 2.150 euro meer, maar zelf zouden we voor de manuele zesbak kiezen. De optielijst is verder uitermate kort, zo kan je voor 500 euro Bordeaux zetelbekleding kiezen en kost het GPS-systeem 3.000 euro. Full-Option tel je dus 49.450 euro neer. Wanneer we dat vergelijken met zijn concurrenten dan merken we wel een aanzienlijk prijsverschil op. Zo is de Audi TTS Roadster er pas vanaf 50.325 en start de BMW Z4 sDrive35i bij 47.800 euro, telkens zonder opties.

Rijtest Nissan 370Z Roadster

Conclusie

De Nissan 370Z Roadster heeft ons niet op dezelfde manier kunnen overtuigen als de 370Z Coupé die we eerder reden, maar dat lag vooral aan het feit dat de Roadster met de automaat was uitgerust. Het schakelen gaat gewoon te traag en de automaat past niet bij het karakter van de 370Z. Spaar dus gerust het extra geld uit en kies voor de standaard manuele zesbak. Die blaast het hoogtoerig motorblok pas echt tot leven en maakt het rijden een stuk leuker. De Roadster moet namelijk helemaal niet onderdoen voor zijn gesloten broer en presteert qua weggedrag op hetzelfde niveau. Enkel jammer dat het uitlaatgeluid niet genoeg aanwezig is en dat de dakisolatie ons niet volledig kon overtuigen. Maar met een prijsverschil van vijf- à tienduizend euro ten opzichte van zijn concurrenten blijft de 370Z Roadster toch erg aantrekkelijk als pure rijdersauto.

Rijtest Nissan 370Z Roadster

Overzicht
+ Prestaties / Bruikbaarheid V6
+ Prijs
+ Looks

– Uitlaatgeluid
– Minder overtuigend dan Z4 en 370Z Coupé
– Dakisolatie cabriodak

Rijtest Nissan 370Z Roadster

Tekst & Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

4 reacties op "Rijtest & Video: Nissan 370Z Roadster"

 1. kristof 12-12-2010 om 15:29

  Mooie review. Dakisolatie is inderdaad iets minder, serieus geruis tijdens het spreken. Maar verder een nette wagen en een leuke verschijning in het straatbeeld.

 2. BNNY 12-12-2010 om 16:38

  Volgens mij een van de meest toegankelijke sportieve roadsters van het moment!

 3. bert 14-12-2010 om 13:23

  Vette auto, maar zou hem inderdaad ook liever met handbak kopen!

 4. Seb 26-02-2011 om 15:41

  Echt een beest!

Reageer

Reactie aan het plaatsen...