Rijtest & Video: BMW X3 xDrive20d

Rijtest BMW X3 xDrive20d
Nu het BMW X-gamma naar onder toe is verruimd, krijgt de nieuwe X3 de kans om zich hoger te positioneren.

De nieuwe BMW X3 is een stuk volwassener geworden dan zijn voorganger, doordat hij wat gegroeid is lijkt hij minder gedrongen en ook het juk van het kleinste X-model in het gamma te zijn heeft hij van zich afgeworpen. Nu is de BMW X1 namelijk de instapper in de X-reeks, waardoor de X3 de ruimte krijgt om zich wat meer naar boven toe te positioneren. En dat doet BMW ook, de nieuwe X3 heeft nu ongeveer de maten van de eerste generatie X5 en dat komt de passagiers uiteraard ten goede. Ook het design ging erop vooruit, vooraan komt de X3 imposant over dankzij zijn grote niergrille en fors uitgesneden koplampen terwijl we in profiel een dynamisch silhouet terugvinden waardoor de X3 kleiner oogt dan hij werkelijk is. Ook achteraan oogt alles wat meer in proportie, en maakt hij door zijn breder formaat een forsere indruk.

Rijtest BMW X3 xDrive20d

Door zijn groeischeut is de binnenruimte van de X3 fors toegenomen, waardoor zowel de bestuurder als de achterste passagiers erg veel ruimte hebben. Daarnaast is BMW ook de kofferruimte niet uit het oog verloren, de X3 heeft met 500 liter namelijk de de grootste kofferruimte in zijn segment. Wanneer je de achterbank volledig neerklapt krijg je zelfs 1.600 liter ruimte. Het interieur is verder naar BMW standaard afgewerkt, de materialen zijn kwalitatief hoogstaand en ook de algemene styling is klassevol. Het geheel oogt in standaard livrei misschien iets te zakelijk, maar daar kan je dankzij een resem optiemogelijkheden zelf een stokje voor steken. BMW tilt het comfort in deze X3 wel op een zeer hoog niveau, zo zitten de zetels erg comfortabel, ligt het stuur goed in de hand, heb je veel ruimte en zijn alle wagenfuncties erg makkelijk te bedienen. Ons testmodel was uitgerust met het navigatiesysteem professional, dat zich erg intuïtief laat bedienen via de iDrive draai-drukknop.

Rijtest BMW X3 xDrive20d

Bij de start zijn er maar twee motorisaties beschikbaar voor de BMW X3, het gaat om de xDrive20d en xDrive35i. Wij reden met de xDrive20d die over 184 pk en 380 Nm koppel beschikt, waardoor de X3 zich erg vlot laat rijden in het verkeer. De sprint van 0 naar 100 km/u is voorbij in 8,5 seconden en de topsnelheid bedraagt met deze motorisatie 210 km/u. Opvallend is het feit dat deze xDrive20d in theorie maar 5,6 liter/100 km verbruikt, een erg zuinige waarde die we jammer genoeg tijdens onze test niet konden halen. Toch zijn we met een testverbruik van 7 liter/100 km zeker niet ontevreden over de zuinigheid van deze vrij forse SUV. Voor de transmissie is er keuze tussen een manuele zesbak en een achttraps automaat. We reden met beide en zijn vooral gewonnen voor de automaat die erg mooi aansluit bij de rijbeleving van de X3. De automaat, die ook in de 5-Reeks en 7-Reeks gebruikt wordt, tilt het comfort namelijk nog enkele niveaus hoger en verrast door zijn erg snel schakelgedrag. De xDrive35i wordt standaard aan deze achttraps automaat gekoppeld, deze TwinTurbo zes-in-lijn benzinemotor zorgt voor 306 pk en 400 Nm koppel, waardoor de X3 van 0 naar 100 km/u kan sprinten in 5,7 seconden. Later volgen nog meer motorisaties, zo komt er een xDrive30d en xDrive28i met telkens 258 pk. De xDrive20d kan trouwens ook fiscaal vriendelijk gekocht worden, in een uitvoering met 163 pk.

Rijtest BMW X3 xDrive20d

Aan het stuur van de X3 valt het comfortabel rijgedrag meteen op, de ophanging vangt elke oneffenheid erg mooi op waardoor je binnenin amper iets voelt. We reden tijdens onze test meermaals over kasseistroken zonder het verschil met een gewoon wegdek te voelen, maar ook offroad en op een gehavend wegdek blijft de nieuwe X3 uiterst comfortabel. Dat we door dit hoge comfort ergens een compromis zouden moeten sluiten stond vast, maar uiteindelijk blijven die compromissen erg beperkt. Enkel het stuurgevoel heeft wat te lijden gehad onder deze comfortkuur, de scherpte valt wat tegen waardoor je minder snel geneigd zal zijn om sportief een bocht aan te snijden. Toch verrast de X3 ook met zijn rijgedrag, zeker wanneer je het adaptieve onderstel in de ‘sport’ of ‘sport+’ stand zet. Dan wordt de gasrespons responsiever en het onderstel een stuk sportiever. Maar echt sportief jakkeren lijkt ons met deze X3 niet aangewezen, het comfortabele aspect primeert en zorgt voor een erg aangename rijbeleving.

Rijtest BMW X3 xDrive20d

Ook off-road is de X3 bij de les, daarvoor beschikt hij over het xDrive systeem waar BMW terecht trots op is. In een proefopstelling kregen we de werking van het systeem erg duidelijk te zien. In tegenstelling tot de meeste concurrenten stuurt de X3 zijn vermogen voornamelijk naar de achterwielen, maar zodra het xDrive systeem merkt dat de achterwielen hun vermogen niet kunnen afzetten schakelt het automatisch over naar de voorwielen. Dit gaat echter zeer snel, de achterwielen zullen dus niet eerst enkele omwentelingen maken voordat het systeem dit opmerkt, maar reageren zeer direct. Verder wordt de X3 ook uitgerust met auto hold en hill descent control, de eerste zorgt ervoor dat de elektronische handrem op een helling automatisch in werking zal treden, terwijl je dankzij hill descent control zonder het rem- of gaspedaal te gebruiken aan een constante snelheid bergafwaarts kan rijden. Deze systemen zijn niet enkel handig op het onverhard maar zorgen ook in het dagelijks verkeer voor meer comfort en veiligheid. Het xDrive systeem werkt namelijk samen met een resem sensoren die het wegoppervlak als het ware scannen en bliksemsnel reageert met allerlei aanpassingen aan het chassis. Hierdoor beschikt de X3 over een buitengewone spoorvastheid en een veilig bochtengedrag.

Rijtest BMW X3 xDrive20d

De BMW X3 is eigenlijk goedkoper geworden dan zijn voorganger, want je krijgt een rijkere basisuitrusting terwijl de basisprijs gelijk is gebleven. Daarnaast krijg je nu dankzij zijn groter formaat ook meer wagen voor je geld. De BMW X3 xDrive20d start bij 40.600 euro, terwijl de xDrive35i pas vanaf 54.600 euro over de toonbank gaat. De optielijst is uiteraard niet onbelangrijk, zo kost de achttrapsautomaat 2.340 euro, de actieve ophanging 1.120 euro en het navigatiesysteem 1.865 euro. Wat het totaal al op 45.925 euro brengt, doe je daar dan nog Xenon koplampen (1.170 euro), parkeersensoren (795 euro) en een lederen interieur (1.990 euro) bij dan komen we op 49.880 euro uit voor een vrij compleet uitgerust model. De rechtstreekse concurrenten zitten in hetzelfde schuitje, de Audi Q5 2.0 TDI (163/170 pk) is er net als de X3 pas vanaf 40.600 euro, terwijl de Mercedes GLK 220 CDI 4Matic (160 pk) vanaf 41.503 euro beschikbaar is. Deze laatste wordt wel standaard geleverd met een zeventraps automaat.

Rijtest BMW X3 xDrive20d

Conclusie

De BMW X3 is een stuk volwassener geworden dan zijn voorganger, waardoor hij erg dicht gaat aanleunen bij de X5. De X3 biedt erg veel comfort en is erg ruim, terwijl hij ook een stuk beter op het netvlies ligt. De xDrive20d is een prima motorkeuze voor deze X3, al zouden wij wel meteen opteren voor de achttraps automaat die de motor nog beter tot zijn recht laat komen. Dankzij EfficientDynamics en het standaard start/stop-systeem is de xDrive20d met 5,6 liter/100 km ook erg zuinig. De X3 rijdt verder erg comfortabel en kan dankzij het optionele adaptieve onderstel ook sportiever gereden worden. Het enige minpuntje voor ons is het stuur dat wat scherpte leek te missen. Op basis van de prijs zal BMW in ieder geval geen klanten verliezen, want met een startprijs van 40.600 euro prijst het de X3 gelijk met zijn concurrenten.

Rijtest BMW X3 xDrive20d

Overzicht

+ Comfortabel en ruim
+ Relatief zuinig
+ Achttraps automaat

–  Stuurgevoel

Rijtest BMW X3 xDrive20d

Tekst: Pieter-Jan Scheir
Foto’s: Jeroen Maes & Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

1 reactie op "Rijtest & Video: BMW X3 xDrive20d"

  1. bert 27-11-2010 om 17:07

    Echt een verbetering ten opzichte van zijn voorganger!

Reageer

Reactie aan het plaatsen...