Video: Jaguar C-X75 bij Jay Leno

Jay Leno Jaguar C-X75
Het Jaguar C-X75 concept werd vorige maand voorgesteld in Parijs. Petrolhead Jay Leno had reeds het geluk de wagen over de straten te rijden.

De 75 in de naam van dit concept verwijst naar het 75-jarige bestaan van Jaguar. De wagen werd ontwikkeld om dat feit te vieren, maar zal echter niet in productie gaan. Uiteindelijk moet dit concept evolueren naar de nieuwe Jaguar XK, al zullen we daar slechts enkele elementen van dit concept terugvinden.

Aan de vooravond van het autosalon in Los Angeles bracht Ian Callum, design director bij Jaguar, de wagen tot bij Jay Leno. De C-X75 is geïnspireerd door de Jaguar XJ13 uit de jaren ’60. Met deze wagen wou Jaguar de strijd aangaan met Ferrari en Ford gedurende de legendarische 24 uur van Le Mans. Luttele maanden voor de race werd het project echter stopgezet. De XJ13 die aangedreven werd door een 5.0l V12-motor, heeft zich met zijn monsterlijk vermogen van 500pk nooit kunnen bewijzen.

De Jaguar C-X75 beschikt echter niet over een V12, maar is een hybride model. De wagen beschikt over twee gasturbines die de batterijen opladen. De wagen kan in zuiver elektrische modus zo’n 100 kilometer rijden, maar wanneer de twee turbines mee voor de aandrijving zorgen, komt die afstand neer op meer dan 800 km. De topsnelheid ligt boven 320 km/u en nul naar honderd neemt zo’n 3,4 seconden in beslag.

Jay Leno heeft deze prestaties echter niet op de proef kunnen stellen. Onder de arendsogen van het Jaguar personeel mocht hij wel enkele meters stapvoets rijden. Hoe dat verliep, kunnen jullie hier zien:

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...