Sebastian Vettel jongste wereldkampioen ooit

Sebastian Vettel RBR

Gisteren werd Sebastian Vettel de jongste wereldkampioen ooit in de Formule 1 geschiedenis. De 23-jarige Duitser slaagde erin op het Yas Marina circuit zijn startplaats te verdedigen van begin tot eind.

De kans op de wereldtitel voor Vettel was eerder klein bij aanvang van de race in Abu Dhabi. Was Fernando Alonso erin geslaagd zijn derde startpositie te behouden, dan had hij en niet een Red Bull rijder de beker mee naar huis genomen. Door een ongeluk vroeg in de race werden de kaarten echter goed door elkaar geschud. Michael Schumacher verloor de controle over zijn bolide in de eerste ronde, waarna Vitantonio Liuzzi zijn wagen er bovenop parkeerde. De safety car reed uit en sommige rijders deden een tactische vroege bandenwissel. Nico Rosberg en Vitaly Petrov reden de rest van de race uit zonder extra pitstop.

Een goede tactiek was echter niet bij het Ferrari team te vinden. Nadat Alonso al in de eerste ronde een positie verloor aan Jenson Button, nam de rijder later in de wedstrijd zijn pitstop op het verkeerde moment. Zo kwam hij vast te zitten achter Petrov, terwijl Vettel vooraan consistente rondetijden neerzette. Het zag er steeds dramatischer uit voor de Spanjaard, die er maar niet in slaagde de Rus voorbij te gaan.

Ook Mark Webber reed een teleurstellende wedstrijd. Na een mindere prestatie tijdens de kwalificaties, slaagde hij er ook niet in potten te breken tijdens de race zelf. De Australiër vertrok slechts vanop de 5de startplek en raakte op geen enkel moment dichter bij zijn jonge teamgenoot. Na zijn pitstop sloot ook hij aan bij het treintje achter Petrov. Inhaalpogingen bleven uit, alsof de titelkandidaat het kampioenschap reeds had opgegeven.

Vooraan zette Vettel zijn race consistent verder. Men kon de Duitser op geen enkel foutje betrappen. In de slotfase van de wedstrijd kwam Lewis Hamilton nog iets dichter, maar het gat was te groot. Enkel pech aan de wagen zou Vettel nog van de titel houden. Gelukkig waren de goden de Duitse renner gunstiger gezind dan in Zuid-Korea, en bleef die pech uit. Sebastian Vettel scheurde als eerste over de eindstreep, Hamilton en Button volgden. Toen iets later Nico Rosberg als vierde over de lijn kwam, kwam de confirmatie : Sebastian Vettel werd wereldkampioen.

De jonge kerel uit Heppenheim kon zijn emoties nauwelijks bedwingen, over de boordradio hoorden de miljoenen supporters tranen van blijdschap. Sebastian Vettel was sprakeloos. Ondanks enkele tegenslagen die hij gedurende het seizoen had te verduren, is hij steeds in zichzelf blijven geloven. Ook het Red Bull team bleef hem door dik en dun steunen. Hij had onmiskenbaar één van de snelste wagens, maar ook de enorme dosis talent om het beste eruit te halen. F1 kampioen worden is de ultieme droom van elke renner op aarde. Hoe het voelt, weet nu ook de 23-jarige Sebastian Vettel.

F1 Grand Prix of Abu Dhabi - Race

Deel dit bericht:

1 reactie op "Sebastian Vettel jongste wereldkampioen ooit"

  1. bob 15-11-2010 om 19:51

    Ik had eerder gehoopt op webber, maar vettel heeft goed gereden! En het is altijd mooi om iemand wereld kampioen te zien worden!

Reageer

Reactie aan het plaatsen...