Rijtest & Video: Renault Megane RS

Rijtest Renault Megane RS
De Renault Mégane RS beschikt over 250 pk en 340 Nm. De sprint van nul naar honderd doet hij in 6,1 seconden. Maar dat is lang niet alles!

De voorganger van de Renault Mégane RS beschikte over 225 pk en later zelfs over 230 pk. De nieuwe Renault Mégane RS, die sinds 2009 op de markt is, doet daar nog een schep bovenop en komt uit op een totaal van 250 paarden en 350 Nm. Niet mis! De Renault Mégane RS perst dat vermogen uit een 2.0 liter groot blok. Dit kan onder meer dankzij het gebruik van een twin-scroll turbo, die zo goed als geen last heeft van het befaamde turbogat. De acceleratie vanuit stilstand voelt heerlijk sportief aan en ook de tussensprints geschieden best wel soepel. We zouden gerust kunnen stellen dat de Mégane RS in ongeveer elke situatie over voldoende kracht beschikt. En zelfs dat is een understatement.

Rijtest Renault Megane RS

Je hoeft geen autoliefhebber zijn om te beseffen dat kracht alleen onvoldoende is om sportieve prestaties neer te zetten. Die kracht moet op een precieze en verfijnde manier op het wegdek overgebracht worden. En Renault beseft dat maar al te goed. Ons testmodel staat misschien niet op een speciaal sportief chassis, maar toch weet de Mégane RS zich strak te houden in ongeveer elke situatie. Oncomfortabel? Misschien een beetje, maar so what? De Renault Mégane RS heeft niets liever dan bochtige wegen waarin hij zich ten volle kan bewijzen. Dankzij de harmonieuze samenwerking tussen de krachtige motor, de vlotte besturing, de strakke wegligging en de bijtgrage remmen lijkt deze wagen wel voor het circuit gebouwd. Op de weg is de wagen al betrekkelijk geniaal, maar we vermoeden dat hij pas echt tot zijn recht komt op het circuit. En met het Cup-chassis, een nog strakker chassis dan hetgeen standaard op de Mégane RS zit.

Rijtest Renault Megane RS

Het Cup-chassis is dan ook wellicht de meest bestelde optie op een Renault Mégane RS. Voor €2.400 krijg je het speciale chassis, maar ook lederen sportstoelen en rode remblokken. Dit optiepakket geeft de Renault Mégane RS dus dat tikkeltje extra sportiviteit. Maar ook zonder het Cup-pakket is de Renault Mégane RS een wagen om u tegen te zeggen. De standaard sportzetels bieden wonder boven wonder behoorlijk wat zijdelingse steun en slagen er redelijk goed in de schokken in de weg te dempen. Ook de schakelindicator is een leuke feature. In tegenstelling tot de meeste schakelindicatoren laat dit exemplaar pas van zich horen rond 6.500 toeren. En hij laat effectief van zich horen. Een kleine pieptoon laat je weten dat de versnelling waarin je je bevindt op het maximum van haar capaciteit zit en dat je dus maar best kan opschakelen. Een handig gadget om echt alles uit het blok te halen! Volgens Renault zelf verbruikt de Mégane RS 8,4 liter per 100 km. Ons testverbruik kwam iets hoger uit, rond de 10.2 liter per 100 km. Maar we zijn ervan overtuigd dat het opgegeven verbruik wel degelijk haalbaar is, als je je rechtervoet maar onder controle kan houden.

Rijtest Renault Megane RS

Naast mooie prestatiecijfers, is het voor een hot hatch natuurlijk ook belangrijk om betaalbaar te zijn. En met een beginprijs van €27.700 is hij dat zeker en vast. Standaard is de wagen bovendien niet slecht uitgerust. De standaard sportstoelen in stof zitten redelijk comfortabel. Ook de 18″ alu velgen staan zeker niet mis als standaarduitrusting. Zoals eerder al aangehaald is de meest belangrijke optie voor dit model wellicht het Cup-Pakket dat je €2.400 armer maakt. Wie dan nog wat geld over heeft, kan dat uitgeven aan automatische ruitenwissers, automatische lichten, een navigatie-systeem… Elke optie blijkt redelijk betaalbaar. Voor Inspector Gadget is er overigens nog de R.S. Monitor. Met deze optie geeft de wagen weer hoe snel je van nul naar honderd bent gesprint, kan je enkele richtcijfers over mechanische componenten zien en je kan zelfs een scherm oproepen, waarin je bijvoorbeeld je pedaalafstelling kan regelen. Ongetwijfeld interessant voor professionele gebruikers.

Rijtest Renault Megane RS

Tot nu toe nog geen slecht woord over de Renault Mégane RS dus. Tijd om daar verandering in te brengen met vier minpuntjes, die uiteraard vervagen in de lijst van positieve punten. Ten eerste, de afwerking van de sportiefste Mégane laat hier en daar te wensen over. Aan de binnenkant konden we niet direct foutjes terugvinden, maar de manier waarop de deuren – vooral niet – aansluiten bij de rest van het koetswerk is opvallend. Bij ons testmodel paste er een vinger tussen een gesloten deur en het koetswerk. Ten tweede is er nog het gebrek aan grip wanneer je accelereert en tezelfdertijd een bocht neemt. Maar goed, de Mégane RS blijft een voorwielaandrijver. Verder kampt de Mégane RS nog met het zicht rondom of vooral het gebrek eraan en tenslotte is er nog het motorgeluid, dat toch wel een beetje teleurstellend is. Zeker wanneer je het geluid vergelijkt met de grote concurrent van de Renault Mégane RS, de Ford Focus RS. Soms hoor je bij de Mégane RS enkele kleine plofjes, die wel leuk zijn, maar niet overweldigend. Daar waar we bij de Focus RS weigerden de radio aan te zetten om naar het motorgeluid te kunnen luisteren, stond de radio in de Mégane RS meestal wel vrolijk te spelen.

Rijtest Renault Megane RS

Maar goed, genoeg gezaagd, want de Renault Mégane RS is wel degelijk een schitterende wagen. De combinatie van het steeds aanwezige vermogen en de schitterende wegligging is echt wel subliem. Dit model voelt in een rechte lijn al uiterst plezierig aan, maar het echte genot komt pas tot uiting in de bochten. Verschillende sportieve elementen in het interieur, zoals de schakelindicator en de contrasterende stiksels, maken van deze Renault Mégane RS een sportief geheel. Wanneer je dit model koopt, vink dan gerust het Cup-Pakket als optie aan. Ongetwijfeld een meerwaarde voor een schitterende model!

Rijtest Renault Megane RS

Overzicht

+ Wegligging
+ Vermogen
+ Sportieve details
+ Betaalbaar

– Afwerking
– Zicht rondom

Rijtest Renault Megane RS

Tekst: Jeroen Maes
Foto’s: Jeroen Maes & Pieter-Jan Scheir (Bewerking: Lode Rummens)

Deel dit bericht:

6 reacties op "Rijtest & Video: Renault Mégane RS"

 1. TDB 06-11-2010 om 16:16

  Liever een Focus RS. Al kost die iets meer, en ziet hij er minder subliem uit dan deze Mégane RS.

 2. Mick 06-11-2010 om 16:46

  schone wagen die rs, heb er al in mee gereden, echt nice !!

 3. ice007 07-11-2010 om 12:41

  6 maand mee rond gereden & écht de max!
  Trouwens, moest je er nog eens mee rijden, leg de achterbank eens plat (of haal die eruit -> lichte vracht ;)) en het sublieme geluid valt je zoveel meer op!

 4. MRM 07-11-2010 om 15:26

  De ruit opendoen bracht ons ook al een heel stuk vooruit 😉

  Altijd grappig als dergelijke sportmodellen ingeschreven worden als lichte vrachtvoertuigen.

 5. ice007 08-11-2010 om 10:01

  Helpt idd ook al 🙂

  En euhm, achterpoortjes, gotta love it 😉

 6. Wolf 22-02-2012 om 18:56

  Het cupchassis op de slechte Belgische wegen? Lijkt me niet aan te bevelen ivm hardheid.

Reageer

Reactie aan het plaatsen...