Het loon van een F1-piloot

Formule 1 geld verdienen
Twintig keer per jaar een weekend lang racen met de snelste bolides op aarde, overal ter wereld met open handen ontvangen worden en daar nog eens riant beloond voor worden, wie wil dat niet?

Dankzij Business Book GP2010 hebben we eindelijk een overzicht te pakken gekregen van hoeveel die F1 piloten nu eigenlijk verdienen. We moeten er wel bij vermelden dat dit enkel de bedragen zijn die op de loonfiches staan, zonder bonussen en sponsordeals. De eerste prijs gaat naar Fernando Alonso, die sinds dit jaar voor Ferrari rijdt en daarmee 30 miljoen euro per jaar opstrijkt, en dat 4 seizoenen lang. Zijn teamgenoot moet het met de helft stellen, de Braziliaan krijgt slechts 14 miljoen euro per jaar en bezet daarmee de derde stek. De Brit Lewis Hamilton nestelt zich met zijn 16 miljoen euro mooi tussen de beide Scuderia’s in, zijn teamgenoot en wereldkampioen Jenson Button krijgt op zijn beurt 9 miljoen euro, waarmee hij best tevreden mag zijn.

Op de laatste plaats vinden we Karun Chandhok, die slechts 100.000 euro krijgt van Hispanic Racing, Sutil en Di Grassi krijgen elk het dubbele. Wat het meeste opvalt in deze lijst is dat de achtvoudige wereldkampioen Michael Schumacher 8 miljoen per jaar krijgt, wat evenveel is als zijn teamgenoot Nico Rosberg. Het gemiddelde loon van alle rijders ligt rond de 3 miljoen euro en dat is ook het bedrag dat Jarno Trulli krijgt van Lotus.

Allemaal gigantisch hoge bedragen, maar deze jongens presteren dan ook wel naar hun loonbrief. Niet voor niets zeggen ze wel vaker dat F1 piloten de beste atleten ter wereld zijn. Hun lichaam krijgt het ook gigantisch hard te verduren tijdens de 20 races, om nog van de kwalificatie- en testsessies te zwijgen… Het F1-circus is daarenboven vanaf maart tot eind november constant onderweg, veel familytime zal er dus niet inzitten voor deze heren. Maar uiteraard hebben ze niet te klagen, wat een prachtjob!

Grote afwezige in dit lijstje is Kimi Raikkonen, de Fin die vorig jaar uitgekocht werd door zijn eigen werkgever. Ferrari wou heel graag Massa en Alonso als rijdersduo, maar had nog een contract van een jaar liggen met de Fin. Dankzij de komst – en kapitaalinjectie – van de Spaanse bank Santander kocht de Scuderia gewoon het contract af van Kimi. Sommigen zeggen dat ze het volledige jaarloon hebben uitbetaald, goed voor 20 miljoen euro, maar Ferrari zou daar toch onder zijn geraakt. Een volledig jaarloon krijgen om in ruil niets te moeten doen, hoe eenvoudig wil je het leven hebben? In tussentijd rallyt Kimi zijn ziel uit zijn lijf in het WRC met een Citroën C4. (Via Job@t)

F1 Mercedes W01

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...