Rijtest & Video: BMW Z4 sDrive35is

Rijtest BMW Z4 sDrive35is
De nieuwste telg in het Z4-gamma is meteen de krachtigste, de sDrive35is moet met zijn sportieve afstelling en 340 paarden het gemis van een M-model doen vergeten.

De nieuwe BMW Z4 bouwt verder op de Z-modellen die toch wel een belangrijke invloed op het sportieve imago van het Beierse merk hebben gehad. BMW kent als geen ander de klassieke recepten voor een geslaagde Roadster, het merk gebruikt echter voor het eerst een stalen klapdak in plaats van een stoffen kap. Dat heeft het de designers bij het ontwerp van de Z4 ongetwijfeld niet gemakkelijk gemaakt, maar voor het uiteindelijke resultaat is wonderwel niet geraakt aan het bekende Z-recept. De korte kont met de kenmerkende lange motorkap zorgen voor een extra sportieve look, terwijl het lijnenspel de Z4 ook stilstaand een gevoel van snelheid geeft. De 19″ velgen op ons testmodel werken het geheel natuurlijk bijzonder fraai af.

Rijtest BMW Z4 sDrive35is

Het leuke aan de Z-modellen is ongetwijfeld dat de ontwerpers niet verplicht worden om keurig in lijn te lopen met de andere modellen van het merk. Dat geeft de designers de vrijheid om van dit model telkens iets bijzonders te maken. Aan de tekentafel stonden trouwens twee vrouwen aan de leiding, en dat merk je vooral in het interieur. Het dashboard van de Z4 is erg fraai vormgegeven en de bediening van de airco gaat via vier knoppen die esthetisch gezien gewoon om van te snoepen zijn. Door de originele vormgeving is de Z4 dan ook een aangename plaats om te vertoeven. De zetels zitten daarnaast erg goed en zorgen voor meer dan voldoende steun in de bochten, het stuur ligt goed in de hand en ook het multimedia-systeem met navigatie verdient een dikke pluim. De bediening ervan gaat zoals we bij BMW gewoon zijn erg gemakkelijk via een draai-drukknop en de aanwijzingen en visualisaties van het navigatiesysteem zijn bij de beste in zijn segment.

Rijtest BMW Z4 sDrive35is

De sDrive35is krijgt visueel enkele extra’s mee ten opzichte van het sDrive35i model, we denken hier ondermeer aan het standaard M-sportpakket met een voorbumper met in aluminium afgewerkte luchtinlaten en achteraan twee uitlaatpijpen die verwerkt zitten in een tweedelige diffuser die speciaal voor de 35is werd ontwikkeld. Maar ook binnenin wordt je keuze voor de 35is duidelijk gemaakt, het dashboard en de middenconsole worden met een lichtgrijze koolstofvezel print afgewerkt, terwijl het M sportstuur, de M sportstoelen en de M inlegplaatjes duidelijk moeten maken dat dit de extra sportieve configuratie van de Z4 is.

Rijtest BMW Z4 sDrive35is

Onder de motorkap van de Z4 sDrive35is huist een 3-liter grote zes-in-lijn motor, gekoppeld aan twee turbo’s en een zeer precieze brandstofinjectie. Hierdoor beschikt de Z4 sDrive35is over 340 pk en 450 Nm koppel, daarnaast kan via een overboost functie ook kortstondig 500 Nm koppel naar de achterwielen gestuurd worden. Schakelen gaat bij de 35is enkel met een zeventraps sportautomaat met dubbele koppeling, die sowieso sneller schakelt dan een handgeschakeld model. De sprint van 0 naar 100 km/u is voorbij in 4,8 seconden, terwijl de topsnelheid begrensd is op 250 km/u. Het verbruik blijft daarnaast binnen de perken, BMW geeft zelf een gemiddeld verbruik van 9 liter/100 km op, zelf verbruikten we gemiddeld 12 liter per 100 km. Dat met de automaat een deel van het rijplezier verloren gaat kunnen we moeilijk ontkennen, maar gelukkig wordt dat meer dan gecompenseerd door het uitlaatgeluid waar de BMW-ingenieurs speciaal aan hebben gesleuteld. De sDrive35is trakteert de bestuurder op een boeket aan motorklanken en zorgt ervoor dat je onbewust meer dan nodig van verzet wisselt om de uitlaatpijpen toch maar enkele motorplofjes te laten orkestreren.

Rijtest BMW Z4 sDrive35is

Het rijplezier wordt daarnaast ondersteund door de klassieke opzet van deze Roadster, laag bij de grond met de gewelven van de motorkap als leidraad en het stuur als rechtstreekse verbinding tussen bestuurder en weg. De Z4 laat zich dan ook zeer scherp en met uiterste precisie sturen. Standaard beschikt de sDrive35is over een adaptieve M-sportophanging die de wagen extra dicht tegen de grond zet. De elektrisch gecontroleerde veerpoten kunnen via een knopje in het interieur in drie verschillende standen ingesteld worden. In de Sport en Sport+ stand merk je dat de Z4 nog iets scherper stuurt en de gasrespons nog iets feller wordt, de Sport+ stand schakelt daarbij het ESP deels uit. In de normale instelling is de Z4 sDrive35is allesbehalve een zompige cruiser, de wagen blijft sportiviteit uitademen, alleen worden de scherpste randjes dan wat afgevlakt. Maar dat is voor het dagelijks verkeer natuurlijk meer dan ideaal.

Rijtest BMW Z4 sDrive35is

Wie interesse heeft in de nieuwe Z4 is uiteraard niet verplicht om meteen voor dit topmodel te kiezen, het motorgamma van de Z4 is met vier motoren zeer uitgebreid. Instappen kan je met de sDrive23i die een 2.5-liter zes-in-lijn motor herbergt en voor 200 pk en 250 Nm koppel zorgt. 0 naar 100 km/u doet deze in 6,6 seconden, wat hem als sportieve Roadster beslist geen kneusje maakt. Wie het toch wat krachtiger wil kan voor de sDrive30i kiezen, die beschikt over een ongeblazen 3-liter zes-in-lijn motor met 254 pk en 310 Nm koppel en doet de sprint van 0 naar 100 km/u in 5,8 seconden. Zowel de 23i als 30i worden standaard aan een manuele zesbak gekoppeld, optioneel kies je voor een zestraps automaat die de acceleratietijden wel met minstens 3 tienden vertraagt. Net onder de sDrive35is vinden we de sDrive35i, die beschikt dankzij de Twin-Turbo techniek over 306 pk en 400 Nm koppel en sprint handgeschakeld in 5,2 seconden naar 100 km/u. Met zeventraps sportautomaat is dezelfde sprint in 5,1 seconden voorbij.

Rijtest BMW Z4 sDrive35is

De BMW Z4 is er vanaf 36.850 euro. Hiervoor krijg je de BMW Z4 sDrive23i met 200 pk, die ongetwijfeld ook voor erg veel rijplezier zal zorgen. De sDrive35is is er pas vanaf 58.200 euro, maar dan heb je wel een Roadster die het bepaalde Porsche’s moeilijk kan maken. De optielijst mag je uiteraard niet uit het oog verliezen, maar wie voor de 35is kiest krijgt sowieso wel het M-sportpakket ter waarde van 4.000 euro standaard. Hierbij denken we onder andere aan lederen M-sportstoelen, het lederen sportstuur en de 18″ velgen. De optionele 19″ velgen kosten 1.000 euro extra, terwijl je voor het navigatiesysteem 2.650 euro moet betalen. Wie het hierbij laat heeft voor een kleine 62.000 euro wel de leukste Roadster van het moment in zijn bezit.

Rijtest BMW Z4 sDrive35is

Conclusie

De BMW Z4 sDrive35is is ongetwijfeld één van de leukste BMW’s van de afgelopen jaren en heeft misschien wel alles in huis om een klassieker te worden. Het nieuwe Z-concept met stalen klapdak biedt erg veel rijplezier en maakt met zijn vormgeving een statement op de weg. De motor zorgt daarbij voor ongeziene rijsensaties terwijl het uitlaatgeluid voor extra karakter zorgt. Dat de sDrive35is niet met handbak te koop is lijkt op het eerste zicht een gemis, maar de uitstekende zeventraps sportautomaat presteert zo goed dat je het gevoel van zelf schakelen ook via de schakelflippers door kan geven.

Rijtest BMW Z4 sDrive35is

Overzicht

+ Rijplezier en rijgedrag
+ Zeventraps Sportautomaat
+ Vormgeving Interieur/Exterieur
+ Gemiddeld testverbruik 12 liter/100 km
+ Overtuigend uitlaatgeluid

– Geen handbak beschikbaar voor topmodel
– Rijwind hoge snelheden

Rijtest BMW Z4 sDrive35is

Tekst: Pieter-Jan Scheir
Foto’s: Jeroen Maes & Jens Van Den Mergel

Deel dit bericht:

3 reacties op "Rijtest & Video: BMW Z4 sDrive35is"

 1. TDB 30-10-2010 om 18:45

  Dat uitlaatgeluid is inderdaad echt wel top!
  Trouwens zeer geslaagde foto’s, de bovenste en onderste had ik graag in wallpaper formaat gehad;)
  Bovendien aangenaam lezen en kijken naar de test!

 2. Kristof L 30-10-2010 om 21:57

  Jummie! Idd mooie setting, wit gebouw met witte BMW. Jammer dat de zon er niet is, anders had de foto nog meer diepte en power gehad denk ik.

 3. Marc 30-10-2010 om 23:44

  Knappe auto, foto’s, video en test! Echt een heerlijke wagen dit!

Reageer

Reactie aan het plaatsen...