Officieel: Saab 9-4X

Saab 9-4X
Saab heeft het doek van de Saab 9-4X getrokken, de eerste SUV van het merk die op grote schaal gecommercialiseerd zal worden in België.

Saab keek namelijk lang toe hoe concurrenten successen wisten binnen te halen in het populaire SUV-segment, zonder daar zelf een graantje van mee te pikken. Maar dat is nu dus verleden tijd. Saab wil klanten binnenhalen met het design van de 9-4X dat gebaseerd is op het Aero X Concept dat Saab een tijd geleden voorstelde. Uiteraard zijn de looks, zoals dat steeds bij Saab het geval is, ook hier gebaseerd op designelementen uit de luchtvaartindustrie.

Momenteel liggen er enkel nog maar V6-motoren onder de motorkap. De eerste is een 3.0 liter grote motor met 265 pk. Deze motor doet de sprint van nul naar honderd in 9.0 seconden. Het huidige topmodel put dan weer meer vermogen (300 pk) uit een kleinere motor (2.8 liter V6). Dit komt door de twee turbo’s van de laatste motor. Hij doet de sprint van nul naar honderd in 8,3 seconden. Beide motoren worden aan een automatische zestraps versnellingsbak gekoppeld. De kans dat het motorenaanbod nog uitgebreid wordt, is reëel.

Saab is vooral trots op het design van de Saab 9-4X. Achteraan bemerken we een geïntegreerde spoiler en lichten die gebaseerd zijn op de lichten van de Saab 9-5. Twee uitlaten die geïntegreerd zijn in de achterbumper maken de wagen af. Aan de onderkant van het koetswerk werd een beschermende laag aangebracht, maar Saab weigert de traditionele contrasterende panelen op de wagen te vijzen. Terecht, want die doen een wagen er goedkoop uitzien. Standaard krijg je 18″ velgen, maar Aero-modellen krijgen 20″ velgen.

Binnenin is er volgens Saab voldoende plaats voor vijf personen, die dan nog eens rijkelijk kunnen zitten ook. De chauffeur wordt dan weer verwend met een middenconsole die volledig op hem/haar gericht is. Standaard wordt de 9-4X met hout afgewerkt, maar de Aero-versie krijgt verschillende elementen uit koolstofvezel. Uiteraard zitten ook in het interieur verwijzingen naar de luchtvaart. De snelheid wordt afgelezen zoals dat bij vliegtuigen het geval is en de wijzers van de tellers worden groen verlicht.

De Saab 9-4X wordt binnenkort in Los Angeles voorgesteld. De verkoop in Amerika zal starten in mei volgend jaar. Europa zal nog iets langer moeten wachten op de nieuwe Saab, bij ons verschijnt hij pas in augustus. Prijzen zullen net voor de verkoop bekend gemaakt worden.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...