Jaguar XJ Sentinel: gepantserde Jaguar XJ

Jaguar XJ Sentinel
Jaguar lanceert een gepantserde versie van de Jaguar XJ en noemt die de Jaguar XJ Sentinel. De wagen wordt voorgesteld op het autosalon van Moskou. Dicht bij de afzetmarkt?

De Jaguar XJ Sentinel beschikt over een B7-beveiligingsniveau. Dat wil zeggen dat hij onder meer bestand is tegen 15 kg TNT-springstof die in de buurt zou ontploffen. De wagen is bedoeld voor regeringsleiders, veiligheidsorganisaties en privé-personen die nood hebben aan een hoog beschermingsniveau. De wielen werden versterkt en de wagen rijdt op Run on Flat banden, die nog steeds werken wanneer de band lek zou zijn.

Dankzij de aluminium structuur van de wagen is de XJ Sentinel licht gebleven, maar het bepantseren met onder meer Kevlar heeft toch wel behoorlijk wat gewicht in de schaal gelegd. Passagiers kunnen zo’n 500 kg bagage – zo’n 7 lijken? – meenemen zonder de prestaties in de negatieve zin te beïnvloeden. Ook belangrijk is dat er van buitenaf nauwelijks onderscheid te maken valt tussen een Jaguar XJ en een Jaguar XJ Sentinel.

Onder de motorkap van deze bepantserde luxekar schuilt een 5.0 liter grote V8-motor die 385 pk levert. We testten deze motor eerder al in de Jaguar XK en konden niet anders dan deze motor goedkeuren. Deze motor wordt aan een automatische zesbak gekoppeld. De topsnelheid bedraagt 195 km/u, nul naar honderd km/u sprinten neemt zo’n 9,7 seconden in beslag. Het extra gewicht vroeg wel om enkele aanpassingen. Zo werd de ophanging afgesteld op het extra gewicht en werden de remmen van de Jaguar XJ met 510 pk geleend om steeds in voldoende remkracht te kunnen voorzien. Misdadigers weten bij deze welke wagen aan te schaffen!

Deel dit bericht:

2 reacties op "Jaguar XJ Sentinel: gepantserde Jaguar XJ"

  1. kristof 18-08-2010 om 19:08

    Is de lak dan ook krasvrij ?

  2. MRM 18-08-2010 om 19:47

    Ik denk dat die gangsters andere zorgen hebben 😉

    Krasvrije lak moet je hoe dan ook met een korreltje zout nemen. Als je echt krassen wilt maken, lukt dat wel. 15 kg TNT zal daar ongetwijfeld ook in slagen.

Reageer

Reactie aan het plaatsen...