Rijtest & Video: BMW 530d

Rijtest BMW 530d
De BMW 5-Reeks wordt vaak als benchmark gezien in zijn klasse, doet de nieuwe 5-Reeks zijn naam eer aan?

De nieuwe BMW 5-Reeks heeft op technisch vlak erg veel gemeen met de 7-Reeks, en dat merk je ook aan de looks van de nieuwe Beierse zakensedan. De wagen oogt een stuk braver dan zijn voorganger, maar straalt wel tijdloze elegantie uit. In profiel zijn de gelijkenissen met de 7-Reeks niet op één hand te tellen. Vooraan werd echter gekozen voor een rechtopstaande neus, met een verfijnde niergrille en smalle dichtgeknepen koplampen, die geven de wagen een dynamisch maar tegelijk stijlvol uiterlijk. De 5-Reeks gebruikt hetzelfde platform als de 7-Reeks, maar de wielbasis werd wel met 10 centimeter ingekort. Dankzij het strakke design oogt de nieuwe 5-Reeks niet meteen groter dan zijn voorganger, de cijfers spreken dit weliswaar tegen. De nieuwe 5-Reeks is 5 centimeter langer en de wielbasis is met 8 centimeter gegroeid tot 2,97 meter. Daarmee heeft hij meteen de grootste wielbasis in zijn segment, en dat komt het comfort alleen maar ten goede.

Rijtest BMW 530d

De grote wielbasis zorgt er namelijk voor dat de beenruimte achterin de nieuwe 5-Reeks riant te noemen valt. Combineer dat met heerlijk zittend lederen meubilair en je kan de 5-Reeks met recht als een compacte limousine bestempelen. De afwerkingskwaliteit binnenin is daarnaast van een uitzonderlijk hoog niveau. De algemene vormgeving zal weliswaar niet verbazen, zeker voor wie reeds bekend is met het interieur van de 7-Reeks of 5-Reeks GT, maar geen haan die daarover zal kraaien. Dat BMW de 5-Reeks als een kleine 7-Reeks wil verkopen merken we ook aan de mogelijkheid om de wagen met 4 zones airco (950 euro) te voorzien. Achteraan kunnen de passagiers dan hun ideale temperatuur instellen. In het interieur vinden we verder meer dan voldoende opbergmogelijkheden en vooraan zelfs twee grote bekerhouders, ook de wijzerplaten zijn makkelijk afleesbaar en worden ondersteund door een digitale boordcomputer waarop de trip informatie weergegeven kan worden. Het enige minpunt dat we kunnen verzinnen is de erg kleine volumeknop in de middenconsole, die door zijn positie erg moeilijk door de voorste passagier bediend kan worden.

Rijtest BMW 530d

De bediening van alle belangrijke wagenfuncties is naar goede gewoonte gecentraliseerd in het iDrive-systeem, BMW’s draai-drukknop die zich in het middenconsole bevindt. Het iDrive-systeem valt intuïtief te bedienen en kan onder andere gebruikt worden om het uitstekende Navigatiesysteem Professional te bedienen. Dit optionele navigatiesysteem (2.780 euro) bestaat uit een 10,2″ groot breedbeeldscherm waarop de instructies glashelder weergegeven kunnen worden, daarnaast kan je ook makkelijk een splitscreen instellen waarop je zelf de gewenste informatie kan weergeven. Ook verkeersproblemen zoals files en wegenwerken worden duidelijk weergegeven zodat je nooit meer onverwacht in de file komt te staan. BMW’s navigatiesysteem Professional blijft dus een aanrader op de optielijst, zeker omdat het voor ons gewoonweg het beste navigatiesysteem in zijn klasse is.

Rijtest BMW 530d

Aangezien we de nieuwe 5-Reeks als een kleine 7-Reeks kunnen bestempelen heeft BMW besloten om alle veiligheidssystemen die de 7-Reeks herbergt ook optioneel aan te bieden op de 5-Reeks. En dat veiligheidsarsenaal is heel erg uitgebreid. Starten doen we met het Head-Up Display (1.420 euro) dat de actuele snelheid en de richtingsaanwijzingen van het navigatiesysteem projecteert in het gezichtsveld van de bestuurder. Het systeem helpt de bestuurder dus steeds zijn ogen op de weg te houden, want even naar de snelheidsmeter kijken kan volgens BMW genoeg zijn om een onverwacht manoeuvre niet op te merken. Verder is er Lane Departure Warning (560 euro) en Lane Change Warning (695 euro), het eerste alarmeert de bestuurder met een discrete trilling in het stuur wanneer hij de rijbaan ongewild verlaten heeft, het tweede verwittigt de bestuurder via een lampje in de zijspiegel wanneer er zich een wagen in de dode hoek van de 5-Reeks bevindt.

Rijtest BMW 530d

Maar er is meer: de BMW 5-Reeks kan dankzij zes verschillende camera’s rondom de wagen als een ware filmwagen fungeren. Vooraan vinden we een infraroodcamera die voor BMW’s Night Vision (2.035 euro) gebruikt wordt en ’s nachts zelfs mensen kan herkennen. Verder vinden we nog twee camera’s onder elke zijspiegel, twee camera’s boven de voorste wielkasten en één camera achteraan. Die vijf camera’s worden gebruikt voor het Surround View en Side View systeem en helpen het overzicht te bewaren bij het inparkeren en bij onoverzichtelijke situaties. Als laatste kan de BMW 5-Reeks ook uitgerust worden met een Actieve Cruise Control met Stop&Go functie (1.580 euro). Deze maakt gebruik van een radarsysteem om de afstand tot de voorligger te bepalen, je stelt een gewenste snelheid in die aangehouden wordt tot een tragere voorligger opduikt. De wagen vertraagt dan automatisch en dit zelfs tot stilstand, je hoeft als bestuurder dus enkel nog te sturen met deze functie. Ook Volvo biedt een gelijkaardig systeem aan, maar het systeem dat BMW voorziet reageert sneller en voelt een stuk vertrouwelijker aan.

Rijtest BMW 530d

Wij reden met de BMW 530d, de krachtigste dieselmotor uit het gamma. De 3-liter zes-in-lijn turbodieselmotor kennen we al van onze test met de 7-Reeks en de 5-Reeks GT en kon ons ook deze keer weer erg bekoren. Aangezien de 5-Reeks een stuk lichter is dan de 7-Reeks presteert de 245 pk sterke diesel nog een stuk beter en dat lees je ook af in de acceleratiecijfers. 0 naar 100 km/u duurt met de 530d welgeteld 6,3 seconden en de topsnelheid blijft begrensd op 250 km/u. Het koppel van 540 Nm helpt daarnaast om erg vlot korte tussenacceleraties uit te voeren. Standaard koppelt BMW de 530d aan een manuele zesbak, maar ons testmodel was uitgerust met een achttraps automaat (2.390 euro) die uitermate soepel van verzet wisselt. Daarnaast blijft dankzij het vroeg opschakelen van de automaat ook het verbruik binnen de perken. Tijdens onze testperiode verbruikten we gemiddeld 7,8 liter/100 km, terwijl BMW zelf 6,3 liter/100 km opgeeft. De 530d kan daarnaast trouwens optioneel (1.210 euro) met BluePerformance uitgerust worden, waardoor de wagen reeds voldoet aan de toekomstige EURO6 emissienormen.

Rijtest BMW 530d

Het motorgamma is met vier benzinemotoren en drie dieselmotoren zeer uitgebreid. Langs dieselzijde kan je instappen met de 520d met 184 of het fiscaal vriendelijke 163 pk en 380 Nm koppel. Deze motor verbruikt volgens de Europese testcyclus amper 5,2 liter/100 km, terwijl hij met een 0 naar 100 km/u acceleratie van 8,6 seconden (8,1 seconden voor de versie met 184 pk) niet meteen sloom genoemd kan worden. Naast de door ons geteste 530d gebruikt ook de 525d een zes-in-lijn turbodiesel, bij de 525d werd het vermogen echter beperkt tot 204 pk. Langs benzinezijde kan je instappen met de 523i met 204 pk, gevolgd door de 528i met 258 pk en de 535i met 306 pk. De absolute topmotorisatie is de 550i die over een V8 en 407 pk beschikt. De sprint van 0 naar 100 km/u is met de 550i dan ook voltooid in 5 seconden, dit terwijl het verbruik met 10,4 liter/100 km nog relatief binnen de perken blijft.

Rijtest BMW 530d

De BMW 5-Reeks laat zich heerlijk sturen maar blijft tegelijkertijd zeer comfortabel. Dankzij Adaptive Drive (3450 euro), dat de adaptieve ophanging combineert met de algemene instellingen van de motor, het versnellingsapparaat en de stuurinrichting, kan de bestuurder naargelang zijn gemoed kiezen uit vier verschillende rijmodi. De COMFORT stand is ideaal voor lange ritten en helpt putten weg te filteren, waardoor de 5-Reeks logischerwijs iets meer gaat deinen. Naast de nog steeds comfortabele NORMAL stand zijn er ook twee sportieve instellingen beschikbaar: SPORT en SPORT+. Hierbij wordt de ophanging iets stijver, schakelt de automaat een verzet terug om rond de 2.000 toeren te belanden en schakelt hij tegelijkertijd minder snel op bij acceleraties. Daarnaast wordt ook het stuurgevoel een stuk zwaarder om nog preciezer te kunnen sturen. Het SPORT+ systeem gaat zelfs nog een stap verder en schakelt het ESP grotendeels uit. Zoals we al eerder aanhaalden gaat de 530d heerlijk samen met de optionele achttraps automaat, daarnaast biedt BMW ook optioneel Integral Active Steering (1.935 euro) aan dat bij snelheden onder 60 km/u helpt om makkelijker te manoeuvreren door de achterwielen maximaal 3 graden te laten meedraaien. Het hoge comfort waarvoor de 5-Reeks zorgt heeft als enige nadeel dat de rijbeleving voor een deel verloren gaat, om maar te zeggen dat 120 km/u in de 530d maar 90 km/u lijkt voor de passagiers, zeker in de comfortabele modus. Het snelheidsgevoel gaat dus deels verloren, maar wie daar naar op zoek is kan natuurlijk bij de 3-Reeks terecht.

Rijtest BMW 530d

De BMW 530d start bij 51.800 euro, maar wie alle opties die we reeds vernoemd hebben optelt kan de uiteindelijke kostprijs fors de hoogte injagen. Ons testmodel was namelijk voor 38.805 euro waard aan opties uitgerust, maar dan heb je wel zo goed als alle mogelijke opties die de 5-Reeks kan herbergen. Als we enkel de essentiële zaken aanstippen zoals het interessante Bussiness Line Plus pakket dat voor 5.550 euro metaalkleur, Dakota leder, parkeersensoren, het Navigatiesysteem Professional, Bluetooth en USB aansluiting combineert, de achttraps automaat (2.390 euro), de Xenon lichten (995 euro) en een achteruitrijcamera (450 euro) dan komen we op een totaalprijs van 61.185 euro voor een goed uitgeruste 530d. De 520d met 163 of 184 pk, die in België waarschijnlijk het merendeel van de verkopen zal innemen, is er vanaf 40.650 euro. Als we die basisprijs vergelijken met zijn twee voornaamste concurrenten: de Audi A6 en Mercedes E-Klasse, dan zien we dat de A6 met 2.0 TDI (163 pk) 36.330 euro kost en de E 220 CDI met 163 pk vanaf 42.229 euro verkocht wordt. Rekening houdend met het feit dat de A6 binnenkort met pensioen gaat ligt de prijsstelling van de BMW 5-Reeks zeker niet buiten het gezichtsveld van zijn rivalen. De volledige prijslijst kan je hier bekijken. (.pdf)

Rijtest BMW 530d

Conclusie

De nieuwe BMW 5-Reeks wordt in zijn segment weer een te duchten concurrent. Niet onlogisch als je weet dat hij op erg veel vlakken de grotere 7-Reeks evenaart. De 5-Reeks combineert een hoogstaand comfort met een erg goed weggedrag en de 30d gekoppeld aan de achttraps automaat laat zich heerlijk rijden: ingetogen maar messcherp als het moet. De uitgebreide optielijst omvat alle mogelijke veiligheidsopties van de 7-Reeks, maar die kosten wel handen vol geld. Systemen als het Head-Up Display en de Active Cruise Control met Stop&Go zorgen er wel voor dat je als bestuurder meer dan ooit uitgerust op je bestemming kan aankomen, en daar zullen veel mensen ongetwijfeld voor kiezen.

Rijtest BMW 530d

Overzicht
+ Comfort gecombineerd met dynamische prestaties
+ Navigatiesysteem Professional
+ 530d presteert goed en is relatief zuinig
+ Achttraps automaat
+ Uitgebreide veiligheidsopties
+ Kleine 7-Reeks

– Kostprijs optielijst
– Rijbeleving wordt getemperd door hoog comfort

Rijtest BMW 530d

Tekst & Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

2 reacties op "Rijtest & Video: BMW 530d"

  1. Marc 25-07-2010 om 10:28

    Heerlijke review, knappe wagen en mooie foto’s!

  2. Seb 26-07-2010 om 18:13

    Het mag gezegd: een zeer uitgebreide en correcte rijtest, tot in de puntjes uitgeschreven. Uiteraard ook een wagen die dat 100 % verdient!

Reageer

Reactie aan het plaatsen...