Rijtest & Video: Alfa Romeo MiTo QV vs. Abarth Grande Punto EsseEsse

Rijtest Alfa MiTo QV Abarth GP SS
Je bent jong en je wil een betaalbare sportieve wagen. De Italianen schotelen je twee mogelijkheden voor: de Alfa Romeo MiTo QV en de Abarth Grande Punto EsseEsse.

Je moet een blinde zijn om niet te zien dat de wagens – uiterlijk althans – dag en nacht verschillen. De Alfa Romeo MiTo Quadrifoglio Verde weet met zijn verleidelijke vormen een stijlvol koperspubliek aan te spreken, terwijl de Abarth Grande Punto EsseEsse eerder een sportief publiek wil aanspreken. Onder de motorkap lijken beide modellen echter zeer goed op elkaar. Ze beschikken namelijk allebei over een 1.4-liter benzinemotor met turbo. De MiTo QV gebruikt wel de nieuwe MultiAir-techniek en beschikt over 170 pk, de Grande Punto EsseEsse doet het met de conventionele motortechniek maar beschikt over 180 pk.

Rijtest Alfa MiTo QV Abarth GP SS 03

De MiTo Quadrifoglio Verde krijgt ten opzichte van een standaard MiTo 17″ verdonkerde titanium velgen en hetzelfde verdonkerde titanium komt ook terug op de omlijsting van de koplampen en de zijspiegels. Echt opvallen doen die kleine aanpassingen niet, maar kenners zullen mede door het logo van de Quadrifoglio Verde (een klavertje vier) direct weten dat er met deze MiTo niet te spotten valt. Wie iets minder subtiel wil zijn kan nog kiezen voor de optionele 18″ spaakvelgen die voor 600 euro over de toonbank gaan. Ook binnenin zijn de aanpassingen erg subtiel, zo subtiel zelfs dat we maar één wezenlijk verschil hebben opgemerkt ten opzichte van de MiTo MultiAir die we eerder hebben getest. In plaats van een grijzige stuurafwerking vinden we in de MiTo QV een volledig zwart stuur. In de MiTo QV verder geen sportstoelen, sportbadges en andere prullaria. De MiTo QV beschikt wel over erg comfortabele lederen stoelen die van nature al voldoende steun geven in de bochten. Precies goed dus, de QV moet het duidelijk niet hebben van innerlijk en uiterlijk vertoon. Laat dat maar aan de MiTo GTA over, moeten ze bij Alfa gedacht hebben.

Rijtest Alfa MiTo QV Abarth GP SS 37

De Abarth Grande Punto EsseEsse valt in één oogwenk te onderscheiden van een standaard Grande Punto. Daar spelen de witte velgen en de rode zijspiegels zeker en vast een rol in. De wagen hangt ook iets lager tegen de grond dan de standaard Grande Punto en de dubbele uitlaat maakt het geheel af. Voor diegenen die de hints nog niet door zouden hebben, kreeg ons testmodel een opvallende striping, die zelfs tot op het dak reikte. De bestuurder van een Abarth kan overigens genieten van prachtige kuipstoelen, die in het begin misschien niet echt comfortabel aanvoelen, maar na enige gewenning eigenlijk best wel meevallen. Daar komt nog eens bij dat de kuipstoelen een enorme steun bieden tijdens het betere bochtenwerk. Abarth voorzag een GPS, waar het parcours van enkele bekende circuits al ingeladen was. Je kan er tijdens een bezoek aan het circuit je rondetijden mee meten en andere info te zien krijgen. Op zich een leuk gadget, maar de GPS zelf is redelijk onoverzichtelijk.

Rijtest Alfa MiTo QV Abarth GP SS 33

Ondanks het feit dat de Grande Punto EsseEsse 10 pk meer heeft dan de MiTo QV sprinten beide wagens – op papier – van nul naar honderd in 7,5 seconden. In de realiteit bleek de Abarth Grande Punto EsseEsse net iets scherper dan de Alfa Romeo MiTo QV. Niet dat ze niet akelig dicht bij elkaar uitkwamen, maar de Abarth voelt op alle vlakken net iets sportiever aan dan de Alfa, die het niet kon verbergen dat hij ook graag als rustige cruiser door het leven gaat. Ook de versnellingsbak van de Abarth voelt iets trefzekerder aan, samen met de aloude TurboBenzina die de hele rijsensatie iets prominenter maakt. Als laatste ligt ook het koppel van de Abarth 20 Nm hoger dan dat van de MiTo QV. Dit weliswaar op voorwaarde dat je de “Sport Boost”-knop van de EsseEsse indrukt. De Abarth Grande Punto EsseEsse haalt een topsnelheid van 215 km/u, de MiTo QV kan de naald van de snelheidsmeter met 220 km/u dan weer net iets verder duwen.

Rijtest Alfa MiTo QV Abarth GP SS 26

Deze modellen koop je niet om zuinig te rijden, maar een mild verbruik is uiteraard mooi meegenomen. De Abarth Grande Punto EsseEsse verbruikt volgens de fabrieksopgave gemiddeld 6,9 liter per 100 km. In de stad mag je die getallen omdraaien en op de autosnelweg verbruikt de Abarth 5,3 liter per 100 km. In de realiteit is een gemiddeld verbruik van 10 liter per 100 km meer waarheidsgetrouw. Het is dan namelijk ook uiterst plezierig om het gaspedaal diep in te drukken, wat de dorst van de Abarth er niet kleiner op maakt.

Rijtest Alfa MiTo QV Abarth GP SS 24

Op het vlak van verbruik haalt de MiTo QV het van de Abarth, het opgegeven verbruik bedraagt namelijk 6 liter per 100 kilometer en daardoor is hij in sommige landen zelfs fiscaal erg aantrekkelijk. De MiTo QV stoot namelijk maar 139 CO2 per kilometer uit en beschikt over een Start/Stop systeem om het verbruik in de stad terug te dringen. Ook de MultiAir techniek helpt mee, dankzij een verbeterde kleppentiming wordt het verbruik en de CO2-uitstoot met 10% teruggedrongen. In realiteit werkt de MultiAir techniek vooral bij constante snelheden, wie de autosnelweg met cruise-control afhaspelt, kan zelfs minder dan 6 liter/100 km op de teller krijgen. Een sportieve rijstijl blijft echter voor navenante verbruikscijfers zorgen, wij verbruikten gemiddeld 9,5 liter per 100 km.

Rijtest Alfa MiTo QV Abarth GP SS 13

De Abarth Grande Punto EsseEsse weet dankzij zijn strakke ophanging bijzonder vlot de bocht om te gaan. Het stuur communiceert direct met de bestuurder en geeft voldoende feedback over hoe ver je de wagen de bocht in mag duwen. Je kan de Abarth Grande Punto EsseEsse redelijk ver drijven. Dat merk je onder meer aan het bandengepiep, dat enkel aanwezig is wanneer je echt het maximum uit de wetten van de fysica haalt. In het normale verkeer is de strakke ophanging wel eerder een nadeel dan een voordeel, een abonnement bij de kinesist lijkt noodzakelijk als je vaak door het met putten bezaaide Belgische wegennet moet.

Rijtest Alfa MiTo QV Abarth GP SS 08

De MiTo QV beschikt dankzij elektrische schokdempers die speciaal ontwikkeld werden door Magnetti Marelli over een adaptief onderstel dat samenwerkt met het DNA-systeem. Hierdoor is de QV in de normale stand nog erg comfortabel en kan je de wagen zonder veel problemen aan je grootmoeder toevertrouwen. Kies je echter voor de meer dynamische stand dan worden de veerpoten merkbaar stijver, wordt de gasrespons een stuk responsiever en wordt ook het stuurgevoel iets zwaarder. Om rijplezier in zekere mate toe te laten, worden ook de veiligheidssystemen iets minder streng; het ESP kan nooit volledig uit maar laat je dan wel toe om het iets verder te zoeken dan een doorsnee zondagsrijder. De wegligging van de MiTo QV is in de dynamische stand erg helder, niet spijkerhard maar wel hard genoeg om met vertrouwen enkele bochten aan te snijden. De MiTo beschikt echter over een elektrisch bekrachtigd stuur dat af en toe niet zo natuurlijk aanvoelt, bij lage snelheden wordt het stuur uitzonderlijk licht maar bij hoge snelheden wordt het niet evenredig zwaar, daar doet de Abarth het merkbaar beter.

Rijtest Alfa MiTo QV Abarth GP SS 36

De Abarth Grande Punto kost standaard €17.990. Daarvoor krijg je onder andere 6 airbags, 17″ velgen, getinte ruiten en Brembo remschijven. Ons model werd echter verder uitgerust met de EsseEsse-kit als belangrijkste optie. Hiervoor tel je €5.750 neer. Voor de speciale Abarth-zetels betaal je €1.200 en voor de esthetische kit aan de buitenkant moet je €400 ophoesten. Ons model beschikte tevens nog over de Blue&Me-kit voor handsfree te telefoneren, wat je €400 armer maakt. In het totaal komt de prijs dan neer op €25.740. Al bij al is dit een redelijk bedrag voor een wagen met 180 pk die full-option is uitgerust en onder meer beschikt over geperforeerde remschijven.

Rijtest Alfa MiTo QV Abarth GP SS 27

Je kan de MiTo Quadrifoglio Verde al vanaf 21.950 euro op je oprit parkeren, daarvoor krijg je onder andere sportieve “Tessuto” zetels, aluminium deurdrempels, de optische wijzigingen ten opzichte van een standaard MiTo en uiteraard de 1.4 MultiAir met 170 of 163 pk. Onze MiTo QV was onder andere uitgerust met de optionele lederen stoelen (1.100 euro), het navigatiesysteem (1.000 euro) en Bi-xenon koplampen (750 euro). Full-option tel je voor de QV dus zo’n 25.000 euro neer, evenveel als de Abarth.

Rijtest Alfa MiTo QV Abarth GP SS 15

Concluderend kunnen we stellen dat de Alfa Romeo MiTo Quadrifoglio Verde en de Abarth Grande Punto EsseEsse elk een andere opvatting hebben van hoe een snelle hatchback moet zijn, ze hebben wel gelijkaardige prestatiecijfers maar de hele rijbeleving verschilt wezenlijk. Wie een hatchback wil die vooral sportiviteit en kracht uitstraalt, kiest best voor de Abarth Grande Punto EsseEsse. Wie vermogen wil combineren met klasse kiest best voor de Alfa Romeo MiTo Quadrifoglio Verde.

Rijtest Alfa MiTo QV Abarth GP SS 20

Overzicht

Abarth Grande Punto EsseEsse

+ Prestaties 1.4 TB
+ Volledig afgestemd op sportieve prestaties
+ Opvallend

Comfort
– GPS-systeem is niet overzichtelijk

Alfa Romeo MiTo Quadrifoglio Verde

+ Verbruik en prestaties nieuwe MultiAir motor
+ Adaptief onderstel maakt wagen dagelijks bruikbaar
+ Minder opvallend

– Stuurgevoel is soms vreemd

Rijtest Alfa MiTo QV Abarth GP SS 18

Rijtest Alfa MiTo QV Abarth GP SS 10

Tekst: Jeroen Maes (Abarth), Pieter-Jan Scheir (Alfa)
Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

8 reacties op "Rijtest & Video: Alfa Romeo MiTo QV vs. Abarth Grande Punto EsseEsse"

 1. Frank 18-04-2010 om 10:07

  Knappe test! Ik zou kiezen voor de MiTo QV, de Abarth is net iets te opzichtig..

 2. chuwie 18-04-2010 om 14:01

  nice mooie test gasten!
  mijn voorkeur gaat naar de abarth, lijkt me spartaanser en juist daarom.

 3. Kristof L 18-04-2010 om 16:36

  Lichtblauw (wc-kleur) en rood…  die kleuren botsen toch enorm! Stop de abarth in ’t zwart met de rode spiegeltjes, laat die extra bestickering weg en de keuze zou een stuk moeilijker worden.

  Trouwens, Chuwie… welkom op groenlicht zou ik zo zeggen.  Zo te zien heb je vandaag het halve archief van groenlicht doorsurft. Groot gelijk!

 4. Hott Elsie 16-06-2010 om 22:17

  Mijn cliooke RS laat ze allebei achter haha.

 5. Hott Elsie 16-06-2010 om 22:21

  ooohh jaaa en ik sta stil op 33 meter na een noodstop bij 100 km/h.  Zes meter minder als de Golf GTI en beter als ne Lotus Evora. Take it from a girrrrrrrrlllllll

 6. Geert 02-07-2010 om 12:44

  @ Hott Elsie, de clio is geen partij voor de fiat,fiat is zeker dikke seconde rapper dan de clio, check het filmpje op 4:49 , http://www.autoweek.nl/video/1586/Rij-impressie-Grande-Punto-Abarth-Esseesse

 7. Hott Elsie 05-01-2011 om 18:00

  Als je goed kijkt dan spinnen de voorwielen van de Clio nog in tweede versnelling. ESP stond duidelijk uit. Sorry dat ik het hier zeg als girrrlll maar da doe ik echt beter hoor…

 8. thomass 18-02-2011 om 14:15

  Dus u RS’ke is sneller als de mito en niet de FIAT???

  Maar Rs heeft meer pk ….

Reageer

Reactie aan het plaatsen...