Rijtest & Video: Volvo S80 DRIVe 1.6D

Rijtest Volvo S80 DRIVe
Op het autosalon van Genève vorig jaar zagen we de facelift van de Volvo S80. Wij vroegen ons af of de 1.6 liter DRIVe-motor met 110 pk wel krachtig genoeg is om Volvo’s vlaggenschip voldoende vlot vooruit te laten gaan.

En om dan maar direct met de deur in huis te vallen. Ja, 110 pk is voldoende voor de S80. Niet dat het niet wat meer mag zijn, maar met 110 pk komt de S80 voldoende snel van zijn plaats af. Echt snel kunnen we deze S80 niet noemen – zeg nu zelf, 12.4 seconden is toch een hele tijd – maar de S80 DRIVe als traag bestempelen zou hem onrecht aandoen. De S80 is een klassewagen die rustigheid uitstraalt en de 1.6 DRIVe motor past eigenlijk zeer goed bij het rustige, maar toch vlotte karakter van de S80.

Rijtest Volvo S80 DRIVe

De S80 1.6 DRIVe heeft een topsnelheid van 190 km/u en stoot 119 gram CO2 uit per kilometer. De motor is gekoppeld aan een manuele vijfbak en rijdt vlot. Enkel bij het vertrekken zou de eerste versnelling iets reactiever mogen zijn. Steeds leek het alsof de wagen liever stil zou vallen dan vertrekken. Door redelijk wat gas bij te geven, kwam er dan toch schot in de zaak. De andere versnellingen zijn uiterst vlot en ook schakelen is een fluitje van een cent dankzij de gemakkelijke koppeling en de vloeiende versnellingsbak.

Rijtest Volvo S80 DRIVe 9

Volgens Volvo heeft de S80 1.6 DRIVe voldoende aan 4,5 liter diesel om 100 km af te leggen. Cijfers die ons inziens misschien ietwat optimistisch zijn. Wij kwamen uit op een verbruik van 5,9 liter per 100 km, wat toch een eind hoger ligt. Wel moet hierbij vermeld worden dat 5,9 liter lang niet slecht is voor een slagschip dat om en bij de 1,6 ton weegt. De hernemingen van de kleine dieselmotor verbazen vriend en vijand, de S80 is ondanks zijn grote gewicht in combinatie met een kleine motor in staat vlotjes andere wagens in te halen en ook op de autosnelweg weet hij goede prestaties te koppelen aan een beperkt verbruik.

Rijtest Volvo S80 DRIVe 4

Genoeg over de motor, tijd om eens te kijken naar de verpakking! De Volvo S80 kreeg op het autosalon van Genève in 2009 een facelift. In vergelijking met de vorige versie werd de grille iets groter en zijn de meeste omlijstingen in chroom uitgevoerd, iets wat de wagen toch meer karakter geeft. Ook het interieur werd opgefrist en oogt – zoals we dat van Volvo gewend zijn – uiterst strak. De vormgeving straalt perfect uit wat een zakensedan zou moeten uitstralen.

Rijtest Volvo S80 DRIVe 2

Naast strak is het interieur ook nog eens functioneel. De middenconsole is zeer overzichtelijk en mooi afgewerkt. Enkel het plastic voelt niet erg premium aan, maar dat is zeker en vast het einde van de wereld niet. Het multimediasysteem werkt feilloos en de synchronisatie met een GSM verloopt zeer vlot. Ook de geluidskwaliteit tijdens het telefoneren is in orde. Enkel wanneer je de volumeknop helemaal omdraait, brengen de luidsprekers een nogal krakerig geluid voort.

Rijtest Volvo S80 DRIVe 13

Het GPS-systeem kan bediend worden achter het stuurwiel of via een afstandsbediening. De bediening achter het stuur vergt wel enige gewenning, in het begin voelt het systeem immers helemaal niet intuïtief aan. Het scherm van de GPS rijst uit het dashboard, wat het gadget-gehalte van de S80 verhoogt. De zetels van de S80 zitten zowel vooraan als achteraan subliem. Vooral achteraan is het heerlijk vertoeven, je beschikt immers steeds over voldoende beenruimte en de achterbank zit prinsheerlijk. Ook met de kofferruimte is alles in orde, al is het in- en uitladen wel wat moeilijk door de korte kofferklep. De bagageruimte loopt ver naar het midden van de wagen door en kan 480l bagage aan. Wie meer ruimte wilt, kan gemakkelijk de achterbank neerleggen, dit gebeurt zelfs elektrisch.

Rijtest Volvo S80 DRIVe 11

De S80 kan gepersonaliseerd worden zoveel je maar wil. Naast het uitgebreide motorenpallet zijn er verschillende optiepakketten beschikbaar. Instappen doe je met het Base-pakket dat al bij al redelijk genereus is. Zo zijn enkele veiligheidssystemen zoals tractiecontrole, whiplash protection en verschillende airbags standaard. Ook voor airconditioning en mistlampen hoef je niet bij te betalen. Voor wie het wat meer mag zijn, biedt Volvo het Kinetic-pakket. Bovenop de Base-uitrusting omvat dit pakket onder meer cruise control, knoppen op het stuurwiel en een meer geavanceerd aircosysteem.

Rijtest Volvo S80 DRIVe 12

Het voorlaatste uitrustingspakket krijgt de naam Momentum mee en biedt meer comfort dan de andere pakketten. Zo krijg je in dit pakket onder meer sensoren achteraan, een regensensor, een automatisch dimmende binnenspiegel, elektrisch inklapbare spiegels en een lederen stuurwiel. Het allerhoogste uitrustingsniveau dat de gepaste naam Summum meekreeg, rust je S80 uit met onder meer koplampreiniging, xenon-koplampen die volgen waar je heengaat, houtinleg, verwarmde stoelen vooraan en een bestuurdersstoel met een geheugenfunctie.

Rijtest Volvo S80 DRIVe 7

Wie nog niet tevreden zou zijn met deze uitrusting, kan kiezen om nog enkele losstaande pakketten aan te schaffen. Zo kan je een entertainmentpakket met onder meer schermen achteraan aanvinken op de optielijst en kan je je S80 laten beveiligen tegen diefstal door hem uit te rusten met een alarmsysteem. Het Climate-pakket rust de wagen uit met een koudewerende ruit en een schuifdak en het Audio Premium Pakket geeft de wagen een betere geluidskwaliteit. Sportievelingen kunnen kiezen voor het R-Pakket dat de S80 sportieve allures geeft. Dan raden we je wel direct aan een andere motor te kiezen, want echt sportief wordt de 1.6 DRIVe motor nooit.

Rijtest Volvo S80 DRIVe 10

Tot hiertoe was het verslag zo goed als alleen positief, heeft de S80 dan geen slechte kanten? Jawel hoor! De deuren sluiten bijvoorbeeld automatisch wanneer je aan het rijden bent. Dat is op zich niet erg, maar je moet tweemaal aan de klink trekken om de deur open te krijgen. Verder is de koffer nogal diep, waardoor het inladen van grote stukken bagage niet bepaald eenvoudig te noemen valt. Verder is het systeem om de achterbank neer te klappen nogal omslachtig. Je moet eerst naar de koffer en dan daar aan een hendel trekken die het slot elektronisch ontgrendeld. Aangezien deze alinea zich vooral tot muggenziften beperkt, kunnen we dus concluderen dat de S80 een prachtige wagen is.

Rijtest Volvo S80 DRIVe 8

Standaard kost de Volvo S80 €33.000, aan ons testmodel hing een prijskaartje van €41.935 vast. Voor die prijs krijg  je onder meer houtinleg, cruise control, lederen zetels die elektrisch verstelbaar en verwarmd zijn en een GPS. Al bij al is de S80 dus voor een relatief goede prijs redelijk compleet uit te rusten. Hou je dan rekening met het milde verbruik van deze zakensedan, die toch vlot meekan met het verkeer, kan je als goede bedrijfsleider in feite niet anders dan een S80 aankopen.

Rijtest Volvo S80 DRIVe 14

Overzicht

+ Zuinige motor
+ Gunstig geprijsd
+ Klassevol design

– Achterbank neerklappen is omslachtig

Rijtest Volvo S80 DRIVe 3

Tekst: Jeroen Maes
Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

10 reacties op "Rijtest & Video: Volvo S80 DRIVe 1.6D"

 1. maxim 10-04-2010 om 16:24

  voor mij heeft de s80 een beetje een “bompa” imago
  mischien komt het omdat ik alleen maar 60+ers ken die met deze auto rijden , ik weet het niet.

 2. MRM 11-04-2010 om 14:36

  De wagen is een rustig model, misschien vandaar de associatie.
  Maar echt oudbollig zou ik hem niet noemen, binnenin is hij redelijk modern en persoonlijk wist ik zeer goed te genieten van een rit met de S80!

 3. Tim 11-04-2010 om 15:17

  Ook niet te snel content zijn e Jeroen;)
  Een 110pk-Motor rijmt gewoon echt niet met een S80.
  Hun duurste sedan als ik mij niet vergis he? 
  Instapmotor zou toch iets krachtiger moeten zijn dan.
   

 4. Joran 11-04-2010 om 19:43

  @Tim. je vertelt vooroordelen zonder enig fundament. Waarom moet een motor zwaar zijn als dat niet nodig is? Omadt het gewoon in het kopje zit? En @ maxin: je moet er eens mee rijden, en dan oordelen.

 5. MRM 11-04-2010 om 21:50

  Joran, volledig correct! Voordat ik met de 1.6D in de S80 reed, dacht ik ook dat het vermogen nooit zou volstaan. Na een weekje testen was ik van het tegendeel overtuigd.

 6. Tim 12-04-2010 om 13:31

  Vooroordelen? Ik vind nu eenmaal dat in een gamma wagens… 
  Topmodellen niet rijmen met instapmotoren. Zoals ik net las bij Audi.. 
  In de nieuwe A6 zal hun begin diesel 2.7 190pk zijn.. 
  Bij een A4 zijn er lagere van waar je kan beginnen.. Dat is gewoon logisch in hun fiilosofie, en ook in de mijne.
  En dat staat helemaal los van het feit of de 110pk al dan niet genoeg zou zijn om hem vooruit te krijgen.

 7. Tim 12-04-2010 om 13:36

  Alhoewel ja.. ‘k zal het artikel waarschijnlijk niet perfect geïnterpreteerd hebben. Ze zullen volgens mij wegens verscheidene reden ook nog wel een 2.0 diesel hebben. Maar dan nog, dat is niet de kern van wat ik wou zeggen.

 8. Tim 12-04-2010 om 13:37

  Bovendien hebben we het hier over een wagen van 41 395€. Dat is een pak geld. En de motor staat gewoon niet in proportie daarbij.

 9. Andres 20-04-2010 om 17:59

  Tim inderdaad, dat zijn vooroordelen. Een 1.6 motor is meer dan genoeg. 12 seconden haha

 10. Tim 23-04-2010 om 9:27

  Onze monovolume thuis haalt 12 seconden…
  Mijn vooroordelen zijn dus vrij goed verdedigbaar.

Reageer

Reactie aan het plaatsen...