Rijtest & Video: Land Rover Discovery 4 3.0 TDV6

Rijtest Land Rover Discovery
Vorig jaar kwam de nieuwe Land Rover Discovery 4 op de markt. Die moest het gedateerde uiterlijk van de Discovery 3 vervangen, maar niet alleen het uiterlijk werd aangepast.

De Land Rover Discovery werd gelanceerd in het einde van de jaren 80 en is sindsdien een succesmodel, wellicht omdat de Discovery al jarenlang een optimale combinatie weet te maken tussen ruimte, comfort en prestaties. De belangrijkste vernieuwingen van de Land Rover Discovery 4 ten op zichte van de Disco 3 zijn vooral het uiterlijk en het interieur. De koplampen werden voorzien van LED-ringen, die tegenwoordig obligaat zijn op alles wat een premium-badge draagt. Ook de achterlichten werden aangepast, om de wagen een meer hedendaagse uitstraling te geven.

Rijtest Land Rover Discovery 03

Aan de binnenkant herkennen we een middenconsole die qua indeling ongeveer hetzelfde is gebleven, enkel de knoppenzee die de Disco 3 kende, is verdwenen. Land Rover werkte duidelijk aan een interieur dat meer ergonomisch is dan het vorige model. Ook de looks van het interieur werden serieus verbeterd, want daar waar de Discovery 3 een nogal saaie wagen was, zeker aan de binnenkant, is de Discovery 4 een heel stuk spannender geworden. De interface van het multimediasysteem is een touch-screen, dat dicht bij de chauffeur staat waardoor het vlot te bedienen valt.

Rijtest Land Rover Discovery 17

De afwerking van de Land Rover is nagenoeg perfect te noemen, al moeten we wel toegeven dat de materialen niet altijd even kwalitatief aanvoelen. De middenconsole voelt bijvoorbeeld nogal plastiekerig aan, maar is dan wel weer bijzonder robuust. Op een of andere manier past deze materiaalkeuze perfect bij de Land Rover Discovery zijn robuuste imago. Nergens vind trouwens je zo’n enorme kofferruimte terug als in de Discovery. Met de achterbank omhoog kan je 1.260 liter bagage kwijt, wanneer je de achterbank neerklapt, stijgt deze capaciteit met maar liefst 1.300 liter.

Rijtest Land Rover Discovery 16

Onder de immense motorkap van de Discovery 4 ligt een 3.0 liter grote V6-motor die in samenwerking met Jaguar ontwikkeld werd. De motor draait op diesel en levert een piekvermogen van 245 pk. Het fenomenale aan deze motor is het koppel, dat komt namelijk neer op 600 Nm, extreem veel voor zijn cilinderinhoud. Daardoor slaagt deze 2,5 ton wegende container er met gemak in van nul naar honderd te sprinten in amper 9,6 seconden. De topsnelheid bedraagt 180 km/u. Bovendien laat het enorme koppel toe om ook vlotte hernemingen uit te voeren, wat een smeuïg gevoel teweeg brengt. De instapmotor is een 2.7 liter dieselmotor, ook een V6. Die levert 190 pk en doet ongeveer 2 seconden langer over de sprint naar honderd. Deze motor lijkt ons niet krachtig genoeg om het gewicht (2,5 ton) van de immense Discovery vlot genoeg voort te bewegen.

Rijtest Land Rover Discovery 23

Het verbruik dat Land Rover opgeeft is 9,3 liter per 100 km. Tijdens een eco-trip met een bijzonder voorzichtige rechtervoet bleek een verbruik van 9,4 liter haalbaar, wat aardig in de buurt komt van het opgegeven verbruik. Rijd je weliswaar iets normaler en volg je het verkeer op een vlotte manier, kom je al snel aan 10,2 liter. Wanneer je een wat sportiever rijgedrag hanteert – voor zover dat kan met een Discovery – kom je uit op ongeveer 12,5 liter per 100 km. De CO2-uitstoot die de Land Rover Discovery per gereden kilometer genereert, bedraagt 244 gram. Het is weliswaar zo dat je de eerste 75.000 km een CO2-compensatie van Land Rover cadeau krijgt. Wanneer je een Land Rover koopt, engageert Land Rover zich namelijk in projecten die CO2-uitstoot beperken.

Rijtest Land Rover Discovery 10

Het weggedrag van de Land Rover Discovery 4 is uitstekend. Ondanks het feit dat deze off-roader in feite niet op de weg thuishoort, weet hij hier toch een zeker comfort te bieden en voelt hij onvoorstelbaar veilig aan. Dit is wellicht de reden waarom de wagen bij de doorsnee vrouw van een rijke man in de smaak valt om de kroost te vervoeren, of zouden de 7 zitplaatsen hierbij ook een rol spelen? Hoe dan ook, de Discovery 4 is een wagen met een excellente wegligging en dit heeft hij vooral te danken aan een lichtjes aangepast onderstel, waarbij inspiratie werd opgedaan bij de Range Rover Sport. Enkel het remmen bij hoge snelheden kan wat beter, ons stuur had immers de neiging heen en weer te trillen, iets wat nogal storend is en eigenlijk niet zou mogen.

Rijtest Land Rover Discovery 31

Het weggedrag van de Discovery op de weg mag dan misschien wel uitstekend zijn, hij verbaast nog meer naast de weg. Vanaf het ‘SE-pakket’ behoort het Terrain Response System van Land Rover tot de uitrusting. Dit systeem laat je als bestuurder toe te kiezen welke ondergrond je gaat betreden. Je hebt keuze uit vier standen voor het off-roaden en één stand voor op de weg. De vier standen zijn de volgende: Gras/Gravel/Sneeuw, Zand, Moddersporen, Rotskruipen. Naar gelang de keuze van een stand zal het onderstel zich aanpassen om je zo vlot mogelijk doorheen het terrein te loodsen. Wanneer je voor de stand ‘Moddersporen’ kiest, zal de Disco automatisch zijn HDC (Hill Descent Control) inschakelen, een systeem dat ervoor zorgt dat je niet voorover kan kantelen tijdens het afdalen van een helling. Wanneer je gaat rotskruipen, kan dat enkel wanneer je de wagen ook toelaat bij lage toeren te rijden. Dit kan door een eenvoudige druk op de ‘low-range’-knop. Verder is het ook mogelijk je bodemvrijheid te verhogen door een simpele druk op de knop. De Land Rover Discovery zal dan iets hoger op z’n poten gaan staan. Al deze systemen zorgen voor een vertrouwelijk gevoel, tijdens onze testrit hadden we dan ook het gevoel dat we werkelijk overal konden komen met de Discovery. De naam Discovery is dan ook niet misplaatst, je hebt immers de neiging om zo goed als elke plek te gaan ontdekken met je Discovery en in 99% van de gevallen lukt dat effectief!

De kostprijs begint bij €46.100. Dan moet je het stellen met een 2.7 liter V6 dieselmotor die 190 pk levert. Land Rover voert weliswaar een tijdelijke promotie door, snelle beslissers hebben nu een Disco 4 met een 2.7 liter V6 voor de deur staan aan €42.500. Wanneer je de motorisatie wenst die wij reden, de 3.0 TDV6, tel je daar minstens €55.900 voor neer. Een flinke duit extra, maar de motor presteert dan ook heel wat beter dan zijn kleine broertje.

Standaard is de Land Rover Discovery al flink uitgerust. Onder meer airconditioning, cruise control en talrijke veiligheidssystemen en off-road-systemen zijn standaard. Zo krijg je bijvoorbeeld het HDC-systeem (Hill Descent Control) en het ETC-systeem (Electronic Traction Control) standaard. Ook voor een kantelpreventiesysteem, een alarm, een dieselpartikelfilter en parkeersensoren achteraan hoef je geen extra geld over de toonbank te schuiven.

Eén uitrustingsniveau hoger en €4.700 armer vind je het SE-pakket. Dat pakket omvat onder meer het Terrain Response System en Bi-xenon koplampen. Verder zijn ook luchtophanging, navigatie en 19″ velgen deel van dit pakket. Wie z’n Land Rover echter compleet wilt uitrusten, moet kiezen voor het HSE-pakket. Daarvoor moet je maximum €6.600 extra voor neertellen, maar je krijgt wel lederen zetels, elektrisch verstelbare stoelen, uiterst aangename binnenverlichting, elektrische en verwarmbare buitenspiegels, parkeersensoren vooraan en off-road navigatie. Dat laatste systeem laat je toe ook off-road je weg terug te vinden.

Wanneer je de 3.0 TDV6-motor aanschaft in combinatie met het HSE-pakket, heb je voor €60.200 een compleet uitgeruste 4×4, een prijs die al bij al goed meevalt voor al het moois dat je ervoor in de plaats krijgt. Er zijn immers weinig andere wagens in die klasse die voor een dergelijk bedrag zo goed uitgerust zijn, zeker wanneer je in het achterhoofd houdt dat deze Discovery een premium-badge krijgt opgekleefd. Naast het HSE-pakket kunnen er nog enkele opties worden toegevoegd aan je Land Rover. Zo kan je voor het ‘Climate Pack’ kiezen, dat onder meer een verwarmde voorruit, verwarmde zetels vooraan en verwarmde ruitensproeiers omvat. Dit pakket kost je €1.110. Voor het trailer pack betaal je €670 en krijg je een trekhaak en een stroomkabel in de plaats. Standaard zit er een stabiliteitssysteem voor je aanhangwagen op de Discovery. Een extra rij zetels kost je €1.600.

Concluderend kunnen we stellen dat je voor €60.200 een compleet uitgeruste luxe-wagen kan hebben die bovendien excellent zijn mannetje weet te staan op het terrein. De grote dorst kan voor sommigen een probleem zijn, maar het verbruik van 9,3 liter per 100 km – dat trouwens effectief haalbaar is – lijkt ons mild voor een dergelijke enorme wagen. Het enige dat je dus zou kunnen tegenhouden van deze Disco 4 te kopen, is het slechte zicht naar achter of het remgedrag.

Overzicht

+ Terreincapaciteiten
+ Binnenruimte
+ Veel wagen voor je geld

– Zicht naar achter
– Hoge gewicht heeft invloed op remmen

Tekst: Jeroen  Maes
Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...